(Foto&Video) Proteste masive fata de ordonantele care-i scapa pe corupti: 90.000 de romani au demonstrat pasnic in intreaga tara

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 22:20
54474 citiri
(Foto&Video) Proteste masive fata de ordonantele care-i scapa pe corupti: 90.000 de romani au demonstrat pasnic in intreaga tara
Foto: Ziare.com

Zeci de mii de romani au iesit din nou in strada, duminica, in Bucuresti si in alte 20 de orase, pentru a protesta fata de incercarile Guvernului de a gratia infractori si a modifica codurile penale, masuri care nu au fost trecute in programul de guvernare si de care ar putea beneficia in primul rand politicienii corupti.

La marsul din Bucuresti s-au strans aproximativ 50.000 de oameni. Pe masura ce protestatarii au inceput sa marsaluiasca prin centrul Capitalei, tot mai multi bucuresteni li s-au alaturat.

La fel s-a intamplat si in alte 20 de orase, printre care Alba Iulia, Bacau, Baia Mare, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Iasi, Focsani, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Satu Mare, Targu Jiu, Timisoara si Ramnicu Valcea, astfel incat protestele de astazi le-au depasit ca amploare pe cele de duminica trecuta, din 22 ianuarie. Ultimele estimari vorbesc de inca 40.000 de oameni care au protestat in marile orase, pe langa cei din Bucuresti.

Cu 90.000 de oameni in strada, la nivel national, mobilizarea de duminica, 29 ianuarie 2017, este comparabila cu demonstratiile din '90, de la Mineriada, si reprezinta fara indoiala una dintre cele mai mari manifestatii din istoria recenta a Romaniei.

Proteste au avut loc si in diaspora, la Chisinau, dar si la Bordeaux, Bruxelles, Copenhaga, Hamburg, Londra, Paris sau Zurich.

Ziare.com v-a tinut la curent LIVE cu evenimentele de duminica seara:

21:40 - Multimea paraseste Piata Victoriei, in zona ramanand doar jandarmii. Cel mai mare protest din Romania ultimilor ani a luat sfarsit.

La fel ca in restul oraselor in care lumea a iesit in strada, nici la Bucuresti nu s-au inregistrat incidente, protestele fiind pana la final unele pasnice.

Foto: Ziare.com

Foto: privesc.eu

21:29 - Desi atmosfera este electrizanta la Guvern, primele palcuri de oameni parasesc zona. Se anunta o seara extrem de aglomerata la metrou.

Foto: Ziare.com

21:25 - La Guvern protestul continua. Chipul premierului Dragnea a fost imprimat pe un afis pe care scrie "Wanted" (infractor cautat - n.red.).

Foto: Ziare.com

21:22 - Protestul de la Brasov s-a incheiat in jurul orei 21:00, la actiune participand aproximativ 3.000 de oameni, anunta News.ro.

Si la Iasi protestul la care au participat peste 3.000 de persoane s-a incheiat.

21:19 - In aceste momente este aglomeratie mare la metrou in Piata Victoriei, anunta Digi24.

21:18 - Zeci de mii de romani infrunta frigul, pentru ca au ceva de transmis:

Foto: Ziare.com

21:01 - Si la Timisoara multimea s-a dispersat, protestul luand sfarsit.

20:58 - Aproximativ 100 de persoane au protestat duminica seara si in Piata Victoriei din Deva. Si aici protestul s-a incheiat.

20:55 - Si protestul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 11.000 de oameni, s-a incheiat.

20:52 - Multimea care a ajuns in Piata Victoriei a blocat circulatia in fata sediului Guvernului. Demonstrantii cer demisia Guvernului Grindeanu si scandeaza: "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati" si "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", arata News.ro.

Foto: captura privesc.eu

20:48 - Protestul de la Sibiu, la care au participat peste 5.000 de persoane, s-a incheiat fara incidente, anunta News.ro.

20:45 - Desfasurarea fortelor de ordine de la Guvern este impresionanta. Pana acum, protestul a decurs fara incidente.

Foto: Digi24

20:43 - Realizatorul Mihai Gadea il intreaba pe Sorin Grindeanu ce s-ar intampla daca si cei care stau acum in casa si se uita la Antena 3 ar iesi in strada.

20:42 - Manifestantii au ajuns in Piata Victoriei, la sediul Guvernului. Ziare.com a transmis LIVE pe Facebook:

20.27 - Circa 40.000 de manifestanti se indreapta, la aceasta ora, catre sediul Guvernului, din Piata Victoriei. Ei scandeaza "Jos Guvernul!", "Dragnea, nu uita, te asteapta Laura", "Hotii", "Iliescu, langa Visinescu", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta!", "La inchisoare, nu la guvernare", "DNA sa vina sa va ia", arata News.ro.

Foto: Ziare.com

20:22 - Concluziile serii la Antena 3, unde se afla premierul Sorin Grindeanu: eliminarea CASS pentru 5,5 milioane de pensionari; s-a eliminat impozitul pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei; de la 1 iulie se mareste punctul de pensie.

"Deci trei mariri succesive in pensiile dvs.", spune Radu Tudor, aprobat de premierul Grindeanu. "Veti avea de 3 ori pensia marita" in urmatoarele 6 luni.

20:12 - Conform estimarilor Jandarmeriei, in strada, in Bucuresti, ar fi 50.000 de oameni in prezent.

Foto: Ziare.com

In total, in toata tara, duminica seara au iesit la proteste circa 90.000 de oameni.

Foto: Ziare.com

20:07 - Multimea a ajuns acum la Piata Romana.

20:04 - Premierul Sorin Grindeanu si moderatorul Radu Tudor explica foarte minutios, la Antena 3, chiar in aceste momente, cum vor creste pensiile si cum se vor reduce impozitele pensionarilor.

19:51 - Manifestantii se indreapta catre Piata Universitatii, de unde ar urma sa se regrupeze si sa plece catre Guvern.

Foto: Ziare.com

19:49 - Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminica, la Antena 3, ca sustine libera exprimare in mod pasnic, dar a observat la protestele din ultima saptamana opinii "distorsionate", insotite de mesaje jignitoare, pe o "tonalitate" mult prea ridicata, si a adaugat ca exista "lucruri clar politice" in aceste proteste.

"Fanatismul in a crede ca ceea ce gandesti tu e corect s-ar putea sa duca la rau", a spus Grindeanu.

19:44 - In aceste momente se canta imnul Romaniei, transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com

19:38 - "Unde-mi sunt cei 30 de lei?" - se poate citi pe o bucata de hartie atasata de spatele unui caine participant la protest, aluzie la informatiile aparute in unele mijloace media zilele trecute.

Foto: Ziare.com

19:32 - Protestul este unul urias, dar cat se poate de pasnic. Oamenii sunt veseli, optimisti si extrem de bine informati. Stiu foarte bine pentru ce au iesit in strada si se poarta civilizat.

Foto: Ziare.com

19:27 - 19:10 - Peste 1.000 de oameni au iesit in strada si la Ploiesti. Aici se striga "Ploiestiul cere fara gratiere!", dar si lozinci la adresa liderului PSD Liviu Dragnea si a fostului presedinte al PSD Prahova, Mircea Cosma.

19:25 - Si la Sibiu marsul pe strazile orasului a atras tot mai multi oameni, astfel ca la aceasta ora pe strazi protesteaza aproximativ 5.000 de oameni. (pana la final numarul acestora se va dubla - later edit)

19:19 - 30.000 de oameni protesteaza in aceste momente in Capitala. Urmatoarea oprire este Avocatul Poporului, dupa ce s-a trecut pe la CNA si Ministerul Justitiei.

Foto: Ziare.com

Foto: captura Digi24

19:15 - La Constanta, circa 500 de oameni participa la un protest pasnic. Marsul a pornit din fata Prefecturii si se merge catre sediul PSD, informeaza Digi24.

19:14 - 2.500 de oameni protesteaza la Iasi. O oprire a fost in fata sediului PSD. Au iesit in strada oameni de toate varstele, cu copii, inarmati cu pancarte, flueire si steaguri. Acestia spun ca au iesit in strada pentru o tara cu legi corecte.

19:11 - In Piata Sfatului din Brasov protesteaza in prezent aproape 2.000 de oameni. Numarul lor creste incontinuu.

19:08 - Bulevardul Revolutiei din Timisoara este complet blocat la aceasta ora. Circa 7.000 de oameni marsaluiesc, arata Digi 24.

19:07 - In strada sunt si "agitatori", dar acestia sunt usor de deconspirat, se glumeste in mediul online.

19:03 - Multimea a ajuns langa Ministerul Justitei, dupa ce a oprit pentru putin timp la sediul CNA, unde s-a strigat "Demisia".

Cateva sute de jandarmi supravegheaza multimea.

Urmatoarea oprire la va fi la Avocatul Poporului, conform traseului prestabilit.

18:57 - Aproximativ 250 de aradeni s-au adunat, duminica seara, in Piata Revolutiei din oras, multi dintre ei aducandu-si si cainii de companie. Oamenii spun ca este un gest de ironie la adresa celor care au lansat ideea ca manifestantii sunt platiti si pentru animalele pe care le aduc la actiuni.

Cei mai multi dintre protestatari sunt tineri care s-au organizat si de aceasta data pe retelele de socializare, fara sa detina o autorizatie de la Primarie pentru actiune, insa jandarmii spun ca nu-i vor sanctiona pentru ca oamenii sunt pasnici si nu tulbura linistea publica.

18:52 - Printre demonstranti se afla si vicepresedintele USR Clotilde Armand si sotul sau, Sergiu Moroianu, dar si fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu (foto), arata News.ro

Foto: Ziare.com

18:46 - Protestatarii din Bucuresti au plecat in mars spre Consiliul National al Audiovizualului. Un grup de copii striga "Antena 3, niste derbedei", transmite corespondentul Ziare.com la fata locului.

Coloana de manifestanti se intinde acum din Piata Universitatii pana in Piata Unirii.

18:42 - La Iasi, oamenii au iesit la proteste atat cu copiii, cat si cu cainii. Pe pancarte se pot citi mesaje ca "Nu gratiem infractorii politici" si se scandeaza lozinci precum "Nu va fie frica, Liviu Dragnea pica!" sau "PSD, partid de hoti, ticalosi si mafioti!", arata News.ro.

18:39 - Valuri de oameni nemultumiti au luat cu asalt strazile marilor orase, iar in clipa de fata cele mai noi estimari arata ca in Bucuresti au iesit 18.000 de oameni, iar la Cluj protesteaza 10.000 de oameni, dublu fata de protestul de duminica trecuta.

18:29 - Peste 15.000 de protestatari sunt acum in strada in Capitala si circa 35.000 in toata tara, relateaza Digi24.

La Timisoara, au iesit la protest circa 2.000 de oameni, arata Timis Online.

18:25 - In aceste momente protestatarii din Bucuresti striga "Hotii!" si "Iesiti din casa/Daca va pasa!".

Foto: privesc.eu

18:20 - In aceste momente numarul protestatarilor din Bucuresti este in jur de 10.000.

18:16 - Protestatarii de la Universitate au plecat in mars catre sediul CNA.

18:10 - Conform Realitatea TV, sunt deja 6.000 de protestatari la Piata Universitatii. In plus, metrourile vin pline la Universitate, unde majoritatea calatorilor coboara, pentru a participa la proteste.

17:57 - Numarul protestatarilor de la Universitate a ajuns la 4.000, anunta News.ro. Circulatia in centrul Bucurestiului a fost blocata.

Manifestantii scandeaza "Tara cere fara gratiere!", "PSD, ciuma rosie" si "Jos Iordache!".

Pe pancarte se poate citi: "Dragnea distruge democratia", "Acasa e cald si bine, dar eu strig si pentru tine", "Referendum", "Vrem democratie cu hotii la puscarie", "Dragnea se crede barosan, se vrea sultan ca Erdogan", "Dragnea distruge democratia", "Abuzul in serviciu nu e in programul de guvernare".

17:55 - Aproximativ 2.000 de persoane protesteaza in centrul municipiului Sibiu. Oamenii au steaguri tricolore si urmeaza sa plece in mars pe mai multe artere din oras, traseul fiind mai lung cu cativa kilometri fata de cel de duminica trecuta.

Oamenii scandeaza "DNA sa vina sa va ia!", "Dragnea, nu uita, asteptam si cartea ta!" si "Hotii!". Protestul este autorizat sa se desfasoare, la Sibiu, pana la ora 19:00.

17:50 - Multimea incepe sa se adune si in Piata Unirii din Focsani. Pe pancarta purtata de un copil, aflat pe umerii unui barbat, scrie: "In democratie hotii stau la puscarie".

17:42 - Romanii de la Bruxelles au iesit si ei in strada.

"Guvernare corecta nu hotie abjecta" - sta scris pe o pancarta afisata de un protestatar, la Bruxelles. Pe pancarta pot fi observati doi elefanti de plus.

Foto: Facebook/Nicu Stefanuta

17:30 - Si la Universitate numarul protestatarilor creste.

Foto: captura Digi24

17:24 - La Cluj-Napoca numarul protestatarilor a ajuns la 1.500. Se scandeaza si se cere demisia guvernului Grindeanu.

Foto: captura Digi24

La Iasi sunt in prezent 700 de oameni in strada, iar la Sibiu circa 1.500.

17:21 - 200 de protestatari au ascultat imnul Romaniei, la Iasi. Multumea a venit inarmata cu pancarte.

Foto: captura Digi24

17:18 - Conform Digi24, la Universitate s-ar afla in jur de 100 de bucuresteni.

In Cluj-Napoca au iesit la protest aproximativ 200 de persoane.

17:15 - Circa 1.000 de oameni s-au strans deja in Piata Mare din Sibiu.

Foto: captura Digi24

17:12 - Iata traseul anuntat al marsului din Capitala:

See full screen

17:03 Primii protestatari au ajuns in Piata Universitatii. Deocamdata sunt cateva zeci de oameni.

Foto: captura Realitatea TV

*******

La doua saptamani de la intrarea "in paine" a noului guvern, proiectele de Ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale au fost puse pe tapet.

Una dintre acestea ar presupune gratierea totala a pedepselor de pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de ani, pe cand cea de-a doua aduce mai multe modificari Codului penal si a celui de procedura penala, modificari despre care institutiile din domeniul justitiei au atras atentia ca sunt facute "cu dedicatie" si ar reprezenta, de fapt, o amnistiere a unor fapte penale.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului Grindeanu sa retraga ordonantele, criticand atat continutul actelor normative, cat si modul in care au fost lansate in dezbatere publica. Acesta a declansat marti procedura privind organizarea unui referendum national la care romanii sa se pronunte direct daca sunt de acord sau nu cu "continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice".

CSM a dat aviz negativ celor doua ordonante, explicand ca procedura de adoptare incalca Constitutia.

La sfarsitul saptamanii trecute, zeci de mii de oameni au iesit in strada, pentru a protesta fata de proiectele despre care si mai multe institutii ale statului - intre care DNA, DIICOT sau Parchetul General - spun ca ar pune sub semnul intrebarii lupta anticoruptie din Romania. Si Societatea civila cere Guvernului sa retraga ordonantele pe justitie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#protest Bucuresti duminica 20 ianuarie, #protest Bucuresti ordonante Justitie, #proteste duminica gratiere , #proteste