Rromii prosteaza in Bucuresti - nu vor sa fie numiti "tigani"

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 12:49
6764 citiri
Rromii prosteaza in Bucuresti - nu vor sa fie numiti "tigani"
Foto: Antena 3

In jur de 150 de tineri protesteaza, marti, in fata Guvernului, impotriva initiativei deputatului PD-L Silviu Prigoana, care a propus inlocuirea termenului de "rrom" cu "tigan" in denumirea oficiala a etniei rrome.

Actiunea, organizata, de sase ONG-uri, a inceput la ora 11.00 in Piata Victoriei, in fata Muzeului Antipa.

Protestatarii au adus de acasa maturi de nuiele si linguri de lemn si care afiseaza pancarte cu diferite mesaje pentru sustinerea propriei cauze.

"Nu suntem de acord cu schimbarea denumirii de 'rom' cu cea de 'tigan. Istoria ne-a aratat ca tiganii erau denumiti etnici romi care erau robi, iar noi nu am dori ca aceasta conotatie sa revina in discutiile legate de etnia noastra", a declarat unul dintre protestatari.

Protestatarii au pornit spre sediul Academiei Romane din Calea Victoriei 125, dupa care se vor indrepta spre Muzeul Holocaustului. Si Academia Romana este inclusa in traseul protestatarilor, deoarece institutia "a avizat favorabil initiativa legislativa" a lui Prigoana.

Doi dintre liderii organizatiilor participante, insotiti de jandarmi, au mers la Guvern unde au depus un memoriu adresat premierului Emil Boc, solicitandu-i acestuia sa respinga propunerea legislativa a deputatului PDL Silviu Prgoana.

"Rrom" sa devina "tigan" - proiect de lege sustinut de Prigoana

Deputatul PD-L Silviu Prigoana a elaborat o initiativa legislativa in care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie rroma din "rrom" in "tigan". Initiativa a fost inregistrata la Senat in luna septembrie, tot atunci presedintele Traian Basescu declarand ca, in momentul in care s-a decis schimbarea denumirii tiganilor in rromi, s-a luat o decizie gresita, europenii facand confuzie intre rromi si romani.

Sebastian Bodu cere Parlamentului European inlocuirea termenului rrom cu tigan

Nu este prima initiativa de acest gen. Europarlamentarul PD-L Sebastian Bodu a depus la sfarsitul lunii septembrie o motiune de rezolutie la Parlamentul European prin care solicita inlocuirea termenului "rrom" cu "tigan", pentru a fi inlaturata astfel confuzia pe care cuvantul respectiv o creeaza facand "trimitere atat la poporul roman, cat si la locuitorii orasului Roma".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#protest romi capitala, #rromi tigani initiativa prigoana , #proteste