Salariati de la Uzinele Sodice Govora au intrat in greva foamei

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 23:02
2125 citiri
Salariati de la Uzinele Sodice Govora au intrat in greva foamei
Foto: Romania TV

Un numar de 31 de salariati de la Uzinele Sodice Govora, intre care si liderul sindicatului, au intrat in greva foamei, nemultumiti ca actionarul majoritar polonez "refuza" de patru luni sa semneze contractul colectiv de munca, angajatii amenintand ca de joi vor declansa greva generala.

Liderul Sindicatului "Sodistul", Adrian Mugioiu, spune ca in urma cu o zi a intrat in greva foamei, iar marti alti 24 de angajati ai unitatii au recurs la aceeasi forma de protest.

"Patronatul refuza de patru luni sa semneze contractul colectiv de munca si nu primim raspunsuri la revendicari nici de aici, nici de la Varsovia. Joi vom declansa greva generala pe o perioada nedeterminata si speram ca atunci conducerea sa dea raspunsuri la revendicarile noastre. Nepasarea autoritatilor statului roman fata de oamenii de la soda si faptul ca sunt puse in pericol viata si demnitatea lor m-au determinat sa apelez la greva foamei", a declarat liderul Sindicatului "Sodistul" din Uzinele Sodice Govora, Adrian Mugioiu.

Proteste la Oltchim - 20 de angajati in greva foamei

"Nu am cerut colegilor sa recurga la aceasta forma de protest, insa acum suntem 25 de angajati in greva foamei. Este gestul lor voluntar, nu le-am cerut eu sau altcineva, disperarea le-a impus sa procedeze asa. Este posibil ca la incheierea programului de azi si alti angajati sa intre in greva foamei", a adaugat acesta.

Doua corturi, amenajate in fata societatii

Alti sase salariati au intrat in greva foamei, marti dupa-amiaza, din cauza lipsei de reactie a patronatului polonez fata de situatia angajatilor si revendicarile lor, numarul total al celor aflati in aceasta forma de protest extrema fiind de 31.

Potrivit liderului sindicatului "Sodistul", Adrian Gheorghe Mugioiu, in fata pavilionului administrativ al societatii au fost amenajate doua corturi, iar grevistii foamei sunt monitorizati permanent din punct de vedere medical.

"Am fost primul care a intrat in greva foamei ieri (n.r. - luni), au urmat alti 24 de colegi, acum au mai intrat alti sase, suntem 31 in total. Din doua in doua ore suntem verificati medical de catre personalul medical al dispensarului unitatii si de personalul Serviciului de Ambulanta Judetean Valcea, dar medicii intervin permanent, ori de cate ori e nevoie. Azi am avut probleme cu trei dintre grevistii foamei, toti barbati, care au tensiune foarte mare, unul dintre ei are si glicemie mica si il vom sfatui sa renunte la aceasta forma extrema de protest", a declarat liderul Sindicatului "Sodistul" din Uzina Sodica Govora, Adrian Gheorghe Mugioiu.

Angajatii ameninta cu greva generala

Potrivit aceleiasi surse, daca nu vor primi raspuns la revendicarile lor, angajatii Uzinelor Sodice Govora vor declansa, joi, greva generala pe o perioada nedeterminata. "Speram ca atunci conducerea sa dea raspunsuri la revendicarile noastre", a mai spus liderul sindical Adrian Gheorghe Mugioiu.

La ora transmiterii acestei siri, cei 31 de grevisti ai foamei sunt in corturile din fata pavilionului administrativ al societatii, fiind monitorizati din punct de vedere medical de catre un echipaj al Serviciului de Ambulanta Judetean Valcea si de catre personalul Dispensarului USG Govora.

Protest extrem cu greva foamei la RomaniaFilm

Angajatii Uzinelor Sodice Govora solicita incheierea contractului colectiv de munca, la nivel de unitate, pentru anul 2013, "in care ponderea cheltuielilor cu salarizarea personalului sa fie de minimum 16% din veniturile de exploatare", mentinerea numarului de locuri de munca, cu personal angajat existent la 15 februarie 2013, imbunatatirea conditiilor de munca, respectarea acordurilor, a protocoalelor si a actelor aditionale incheiate cu sindicatul si respectarea perioadei concediului de odihna.

Actionarul majoritar Uzinelor Sodice Govora este Ciech Varsovia, cu 92,9% din titluri. In structura actionariatului se mai regaseste AVAS, cu 0,68% din titluri. La Uzinele Sodice Govora sunt produse toate tipurile de sare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Uzinele Sodice Govora greva, #Uzinele Sodice Govora greva foamei, #Uzinele Sodice Govora protest , #proteste