Seful ANAF, catre protestatari: Din cauza presei si a statului ati ramas fara stimulente

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 15:33
5438 citiri
Seful ANAF, catre protestatari: Din cauza presei si a statului ati ramas fara stimulente

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, le-a promis miercuri angajatilor protestatari ca isi vor primi stimulentele, dar in acelasi timp le-a spus ca au ramas fara stimulente din cauza statului si a presei. Blejnar a acuzat presa de problemele salariale ale angajatilor de la Finante.

"Dumneavoastra cei de la presa aveti parte din aceasta vina la faptul ca acesti oameni nu sunt platiti, pentru ca ati spus in permanenta ca cei de la Finante au trecut mai usor peste scaderea de 25% pentru ca primesc stimulente.

Dumneavoastra sunteti parte pentru ca acesti oameni nu primesc banii, de cealalta parte sunt eu, dar eu cred ca din partea mea voi rezolva. Oamenii o sa-si primeasca bani. Acest sistem a fost prost si noi l-am corectat, dupa 20 de ani cineva a corectat acest sistem", a declarat seful ANAF.

Blejnar se afla printre angajatii ANAF, care strigau: "Hotii, hotii, hotii", dupa ce au declansat un protest spontan ca nu si-au primit stimulentele.

"Eu cred ca voi rezolva problema. Dar dumnevoastra (presa - n.red.) trebuie sa ne sprijiniti si sa nu prezentati stiri trunchiate ca angajatii iau salarii de zeci de milioane de lei pe luna. Dupa 20 de ani, cineva va corecta sistemul asta", a declarat Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Protest spontan la Finante: angajatii au blocat usa ministrului

"Sa aveti incredere in noi. De 20 de ani, sau de 15. Stimulentele o sa le luati, dar nu asta e problema. Nu, nu asta e problema. Problema e ca dupa ce o sa luati stimulentele...

Ascultati-ma! Cu riscul de a fi in dezacord cu dumnevoastra va spun un singur lucru: Dupa 15 ani pentru prima data saptamana aceasta, luni, in Parlamentul Romaniei....(intrerupt de huiduielile si strigatele angajatilor)...s-a luat vot final pe amendamente. Stimulentele le veti lua in functie de trepte sau incadrare....Ma lasati?...(Angajatii au inceput sa strige: Hotii, hotii, hotii, banii nostri i-ati luat voi!)", este dialogul dintre Blejnar si protestatari.

Dupa ce ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a plecat, la ora 14.30, la sedinta de la Guvern, Blejnar a fost desemnat sa ramana si sa negocieze.

"Va rog sa ne acordati o saptamana... (Huooo!!! - strigau nemultumitii). Eu constat urmatorul lucru: Incercati sa va ordonati si sa vorbiti prin reprezentanti. (Protestatari au strigat: Nuuuu!!!)", este modul in care decurg negocierile dintre presedintele ANAF, Sorin Blejnar, urcat pe un scaun, si protestatari.

Blejnar: Banii exista

Dupa o alta runda de negocieri presedintele ANAF a declarat presei ca banii exista, iar daca angajatii vor intelege ca ei vor sa modifice sistemul de distribuire, ca sa ia un salariu mai mare, se vor intoarce la munca.

"Problema nu se rezolva prin proteste spontane. Intentionam sa eliminam toate aceste sporuri si sa le introducem in salariu, ca sa fie un salariu normal. Nu cred ca anul trecut ministerul de Finante a fost campion la stimulente. Am fost poate luand o medie de 1,5% pe salariu de angajat. 93% au salariile de incadrare brute sunt sub 1.500 de lei. Aproximativ 4% din personal are salarii sub 500 de lei. Vom introduce aceste stimulente in salariu ca sa nu ne mai acuze nimeni niciodata si le-am cerut termen o saptamana.

Nu au terminat protestul din cauza voastra. Presa ii incurajeaza sa continuie. Cei de la Antena 3 ati spus marti ca ministerul de Finante a dat stimulente ca sa acopere pierderile. Nu ati inteles un singur lucru ca salariul mediu pe aceasta institutie este de 1314 lei. De a introduce acest fond de salarizare in salariu, insa o modificare legislativa nu se poate face peste noapte. Am inceput demersuri pentru asta acum o luna si jumatate.

Oamenii reproseaza nivelul scazut al salariului de baza. Nu a luat nimeni salariul, indiferent de functia lor. Banii exista, dar noi dorim sa modificam sistemul de distribuire. Dupa aceste modificari salariile vor creste, adica la nivelul anului 2009, ponderat la reducerea de 25%. Eu cred ca oamenii vor da dovada de maturitate si daca vor intelege cu exactitate pasii facuti de noi in ultimele doua luni se vor duce la locurile de munca", a explicat presedintele ANAF.

Un protest spontan a fost declansat, miercuri, la Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala - ANAF.

Zeci de angajati, care nu si-au primit salariile de doua luni, s-au adunat pe holurile institutiei. Aceeasi situatie este si la Ministerul Finantelor unde la usa lui Gheorghe Ialomitianu huiduie zeci de oameni.

Peste 200 de angajati de la Ministerul de Finante au declansat miercuri un protest spontan, fiind nemultumiti de faptul ca nu si-au primit stimulentele de mai bine de doua luni si nu mai au bani sa isi plateasca ratele.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Sorin Blejnar protest ANAF, #protest spontan angajati ANAF , #proteste