Seful Politiei: Daca protestele vor degenera, vom solutiona cu celeritate toate dosarele penale

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 16:06
2473 citiri
Seful Politiei: Daca protestele vor degenera, vom solutiona cu celeritate toate dosarele penale
Foto: Arhiva

Seful Politiei Romane Petre Toba a spus ca nu poate vorbi de o schimbare de strategie in cazul abordarii de catre organele statului a manifestatiilor din Bucuresti si din tara, compententa in acest caz revenind in exclusivitate Jandarmeriei Romane.

"Aici vorbim de competente de gestionare a adunarilor publice si ea revine Jandarmeriei. Noi sustinem Jandarmeria cu toate activitatile privind organizarea publica, circulatia rutiera... Consider ca pana acum manifestatiile au avut un preponderent caracter pasnic, iar cand au degenerat, va asigur ca Politia Romana va solutiona cu celeritate toate dosarele penale", a aratat Toba.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni ca trebuie diminuata imaginea negativa in legatura cu faptul ca legea nu a fost "aplicata pana la capat" in cazul mintingurilor din ultima perioada, precizand ca se va incerca sa nu se ajunga la conflicte.

Ministrul Radu Stroe le-a spus prefectilor si reprezentantilor Jandarmieriei ca vor trebui monitorizate aceste mitinguri.

"Ma refer la cele autorizate si traseele parcurse in astfel de situatii, astfel incat sa diminuam imaginea, pe buna dreptate negativa, in legatura cu faptul ca nu am aplicat legea pana capat. Raman totusi ferm pe ideea pe care si primul ministru a expimat-o, si anume aceea ca vom incerca sa nu se ajunga la conflicte intre cetateni si reprezentantii institutiilor statului", a spus Radu Stroe, la videoconferinta cu prefectii care a avut loc luni.

"Organizatorii mitingurilor trebuie sa respecte legea"

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat insa ca si organizatorii mitingurilor ar trebui sa respecte legea.

"Organizatorii mitingurilor vor trebui sa inteleaga faptul ca trebuie sa respecte legea. De voie si, daca va fi cazul, de nevoie", a spus Radu Stroe.

Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana, dar si explorarii si exploatarii gazelor de sist au participat duminica la un mars pe traseul Piata Universitatii, Piata Unirii, Piata Constitutiei, Calea 13 Septembrie, Izvor, de unde au revenit la Universitate.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a facut apel, sambata, la protestatarii fata de proiectul minier de la Rosia Montana "sa nu isi schimbe atitudinea din ultimele saptamani", subliniind ca isi doreste ca "situatia sa nu se schimbe, chiar daca unii considera ca violentele sunt o solutie".

Ponta: Nu am nimic impotriva protestelor, cat sunt pasnice

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca nu are nimic impotriva protestelor cat timp acestea sunt pasnice, precizand ca ceea ce nu va accepta este "momentul in care disputa ajunge la violenta".

"Cred ca intr-o democratie este foarte bine sa existe pareri diferite, sa existe dreptul absolut al celor care nu sunt de acord sa isi spuna punctul de vedere. Ceea ce nu voi accepta, cat sunt prim-ministru, si ce nu trebuie sa accepte niciun om politic serios, responsabil, nu tot felul de aventurieri, este momentul in care disputa normala, dialogul, controversa ajunge la violenta, agresiune, inlalcarea legilor. Acolo nu cred ca vreun om normal la cap poate sa fie de acord sa ne rezolvam problemele prin violenta. In rest, incurajez dialogul, respect pe toti cei care au o alta parere", a spus premierul.

El a declarat ca, impreuna cu ministrul de Interne, Radu Stroe si cu sefii Jandarmeriei, a luat decizia sa se intervina in cazul in care protestele devin violente.

"Atat timp cat protestele sunt pasnice, cat nu incalca drepturi fundamentale, nu blocheaza drumuri nationale, nu intra pe proprietati private, evident ca-mi doresc foarte mult ca sa nu existe niciun fel de reactie exagerata a fortelor de ordine si nici n-a fost. E o luna de cand in fiecare duminica sunt manifestari si niciodata nu s-a intamplat nimic. Deci provocari au fost. In momentul in care folosesti violenta, agresezi fortele de ordine, cand blochezi un oras sau o tara, atunci sigur vom interveni", a mai spus Ponta.

Victor Ponta a adaugat ca stie ca in apropiere de Rosia Montana, la Campeni, exista o grupare extremista care incita la violenta, dar ca se vor lua masuri ca manifestarile extremiste si violente sa nu se extinda.

"Am vazut ca este un grup extremist care incearca sa creeze o provocare violenta la Campeni, in apropierea Rosiei Montane. Vom avea grija ca sa nu lasam manifestarile extremiste si violente sa se extinda si vom lua masuri", a mai spus premierul.

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului de la Rosia Montana.

Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania, Guvernul sa respinga, prin hotarare, in regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru includerea in patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Toba manifestatii dosare penale, #manifestatii violente Rosia Montana , #proteste