Sondaj Ziare.com: Ce te-ar face sa iesi sa protestezi in strada?

Luni, 10 Mai 2010, ora 12:18
4939 citiri
Sondaj Ziare.com: Ce te-ar face sa iesi sa protestezi in strada?

Grecia fierbe de miscari sociale. Grecii au trecut la proteste de amploare pe strazile marilor orase, dupa ce guvernul elen a anuntat masuri de austeritate severe pentru cresterea veniturilor bugetare. Romanii insa par mai greu de urnit din case pentru manifestatii de strada, prin care sa isi exprime nemultumirea fata de o decizie a autoritatilor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat saptamana trecuta ca fondul de salarii in sectorul bugetar va scadea cu 25% de la 1 iunie 2010, inclusiv salariul minim pe economie aplicat in sectorul de stat (de la 705 lei la 600 lei), pe cand pensiile vor fi diminuate cu 15%. Tot cu 15% va scadea si ajutorul de somaj, iar toate cele 16 programe de asistenta sociala care functioneaza in prezent vor fi reanalizate.

Desi guvernantii spun ca nu se va umbla la cuantumul taxelor, analistii economici considera ca este, totusi, probabila si o crestere a TVA si a cotei unice pentru ca actualele masuri nu sunt suficiente pentru a acoperi gaurile din buget.

Evident, Opozitia s-a declarat impotriva acestor masuri si ameninta cu motiunea de cenzura, fara insa a avea sanse reale de adoptare in Parlament.

Sindicatele au anuntat deja proteste de amploare. Pe surse am aflat ca actiunile comune de protest ale confederatiilor sindicale prevad pichetarea Guvernului si Presedintiei, incepand din aceasta saptamana, un miting de amploare pe 19 mai si declansarea grevei generale din 25 mai.

Sindicalistii de la stat sunt mereu primii si singurii care ies in strada daca sunt nemultumiti de veniturile si conditiile lor de munca.

Daca ar fi vorba insa de altfel de masuri, cum ar fi cresterea TVA care ar aduce scumpiri substantiale la toate produsele si serviciile, ar mai iesi si altcineva in strada in Romania?

Dar, daca s-ar legaliza prostitutia, ar fi ucisi toti cainii comunitari sau s-ar inchide prin lege OTV-ul, ar fi romanii suficient de furiosi incat sa protesteze in fata Guvernului? Ce ne mai poate face in ziua de azi sa credem in presiunea strazii?

Ziare.com si-a propus sa afle ce i-ar nemultumi pe romani atat de tare incat sa ii determine sa iasa in strada? Va invitam la dezbatere si vot!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#proteste Romania, #protest sindicate , #proteste
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Eu as iesi in strada sa-i vad la fata pe bugetarii nesatiosi care ne-au bagat in faliment cu sporurile lor ...