The Guardian: Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 22:43
3904 citiri
The Guardian: Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate
Foto: The Guardian

In cei 22 de ani care au trecut de la caderea regimului Ceausescu, in Romania, piata libera si privatizarea au devenit solutii pentru vindecarea tuturor problemelor invocate de oricine a ajuns la putere.

Comentariul apartine celor de la The Guardian, care precizeaza ca politicienii din Romania trebuie sa se reconecteze la realitate.

Presedintele Traian Basescu, aflat la conducerea tarii din 2004, este unul dintre avocatii procesului de retragere a influentei statului din majoritatea domeniilor de activitate.

Saptamana trecuta, un proiect de lege a Sanatatii a dus la demisia lui Raed Arafat, unul dintre cei mai populari oficiali din Romania, medic de renume, scrie The Guardian.

Acest gest a lansat o serie de proteste care s-au transformat rapid in strigate de furie impotriva actualului regim. Arafat, palestinian la origine, este fondatorul unuia dintre cele mai de succes sisteme de urgenta din Europa de Est. Multe spitale din Romania sunt considerate antecamere ale mortii, dar sistemul fondat de Arafat era unul despre care romanii credeau ca functioneaza bine.

Interventia aroganta a presedintelui Basescu, in timpul unei emisiuni televizate, in care l-a acuzat pe Arafat de "viziuni stangiste" pentru pararile sale legate de reforma sistemului sanitar a dus la demisia acestuia si, mai important, la un val de simpatie din partea oamenilor. Apatici cand vine vorba de politica, romanii au redescoperit protestele.

Pe fondul opozitiei societatii civile, Basescu a anuntat vineri retragerea proiectului Legii Sanatatii, interpretand opozitia romanilor de a transforma sistemul sanitar intr-o piata ca fiind opozitia fata de o imbunatatire a acestuia. In urma discursului sefului statului, protestele au continuat, demonstrand o sciziune deschisa intre clasa politica si poporul din strada. Demisia lui Arafat a fost numai scanteia care i-a mobilizat pe romani, mai scrie cotidianul britanic.

Oamenii au continuat sa se adune in marile orase, in weekend, protestand pe tema mai multor subiecte. Pentru prima data de la inceputul anilor '90, Piata Universitatii a redevenit locul unei manifestari publice majore.

Cu toate acestea, ar fi o greseala ca manifestatiile din Romania sa fie percepute ca fiind indreptate exclusiv impotriva lui Basescu si a Guvernului. Romanii au nevoie de figuri politice impotriva carora sa-si indrepte mania, iar ezitarea Opozitiei de a se alatura demonstrantilor pare sa intareasca lipsa de incredere a romanilor in clasa politica.

Probabil ca cei doi lideri ai Opozitiei - Victor Ponta si Crin Antonescu - sunt constienti de faptul ca orice incercare de a capitaliza nemultumirea oamenilor ar fi soldata cu un esec.

Basescu si liderii partidului aflat la guvernare au fost si ei absenti din spatiul public, in weekend, sugerand ca le pasa de protestele din strada le fel de mult cum le pasa de hrana viermilor de matase.

Singurii reprezentanti ai statului care au fost vizibili au fost politistii.

Protestatarii au ajuns sa fie violenti, politia a fost excesiv de brutala, dupa cum arata filmele postate pe YouTube, conchide "The Guardian", subliniind ca cererile protestatarilor merita un raspuns politic serios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Romania, #proteste presa straina, #proteste The Guardian , #proteste