Un mare sindicat din Educatie ameninta cu proteste: Profesorii sunt nemultumiti de procentul cu care le cresc salariile

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 12:05
3189 citiri
Un mare sindicat din Educatie ameninta cu proteste: Profesorii sunt nemultumiti de procentul cu care le cresc salariile
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) anunta ca au decis demararea protestelor incepand din 2 octombrie, daca Guvernul nu este dispus sa rezolve anumite probleme semnalate, cum ar fi calculul sporurilor salariale, plata sentintelor judecatoresti si cresterea salariilor din 2018.

Primele actiuni vor viza pichetarea tuturor prefecturilor, apoi pichetarea Guvernului, in zilele de 4 si 5 octombrie.

"Membrii de sindicat reclama faptul ca sporurile salariale se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, ceea ce conduce la obtinerea unor venituri salariale mai mici decat ar trebui de fapt. Concret, angajatii din invatamant pierd, in medie, peste 3 la suta din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, daca au mai multe sporuri", se arata in comunicat.

De asemenea, sindicalistii vor ca la rectificarea bugetara, Executivul sa gaseasca solutii pentru plata sumelor care li se cuvin angajatilor in baza unor sentinte definitive.

"Suntem nemultumiti de faptul ca Executivul nu a cuprins in Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentintelor judecatoresti, in conformitate cu prevederile legale de esalonare a platii acestor sentinte. In medie, fiecare angajat din educatie ar trebui sa recupereze aproximativ 5.000 de lei. La rectificarea bugetara care se va face pana la sfarsitul anului 2017, sa fie cuprinsa suma necesara pentru plata sentintelor judecatoresti", mai cer sindicalistii.

Totodata, acestia se arata nemultumiti de cuantumul mic al cresterii salariilor nete in anul 2018, comparativ cu cresterile salariilor brute, consecinta a majorarii contributiilor angajatilor catre stat.

"In urma calculelor facute de FSLI si recunoscute ulterior de ministrul Finantelor Publice, precum si de ministrul Muncii, daca nivelul brut al salariilor creste cu 50 la suta, in realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din invatamant este de maximum 25%", se mai arata in document.

Liderii FSLI, cer Guvernului "inceperea negocierilor si incheierea unui acord scris pana la data de 25 septembrie 2017".

"Incepand cu cel tarziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale sa se calculeze prin raportarea la actualele salarii de baza. Pana la sfarsitul acestei luni sa se gaseasca o solutie, astfel incat salariile nete din invatamant, in anul 2018 sa creasca intr-un procent mai mare decat cel anuntat de Executiv", scriu liderii FSLI in comunicat.

In cazul in care aceste solicitari nu vor fi luate in considerare de Guvern, FSLI anunta demararea actiunilor de protest in intreaga tara.

Potrivit calendarului anuntat, in de 2 octombrie, intre orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din resedintele de judet, iar in zilele de 4 si 5 octobrie va fi pichetat sediul Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#FSLI greva, #greva educatie , #proteste