Nou protest la Opera din Bucuresti: Reprezentatie anulata, artistii nu au urcat pe scena

Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 20:06
3114 citiri
Nou protest la Opera din Bucuresti: Reprezentatie anulata, artistii nu au urcat pe scena
Foto: Digi 24 TV

Artistii Operei Nationale Bucuresti nu au urcat pe scena nici sambata seara.

Acestia sunt nemultumiti ca Ministerul Culturii nu a raspuns Memoriului pe care i l-au adresat, in care isi exprima revendicarile, printre care aceea de renumire a dirijorului Tiberiu Soare la conducerea Operei.

In ultimele doua saptamani, Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet.

Proaspat numit in functia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis sa stearga numele lui Kobborg de pe site-ul institutiei, acolo unde era mentionat ca director al Corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama.

Dupa ce Johan Kobborg a anuntat ca va pleca de la Opera, in aceste noi conditii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis sa numeasca un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat in functia de adjunct. Mai mult, a anuntat crearea unei noi functii in organigrama, cea de director artistic al baletului.

Negocierile au esuat, insa, Johan Kobborg si balerina Alina Cojocaru acuzand noua conducere de presiuni si incercari de intimidare.

Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg si cu o serie de proteste in fata Operei Nationale Bucuresti.

Scandal la Opera: Spectacole anulate dupa plecarea lui Kobborg

Scandalul de la Opera, la final. Johan Kobborg: Sunt din nou aici, m-am intors

Marti seara, la protestul organizat de sustinatorii lui Johan Kobborg si la care a participat chiar Alina Cojocaru, cativa angajati ai ONB le-au strigat balerinilor straini "Afara din tara!". Unii angajati ai Operei au denuntat, la un protest organizat miercuri, faptul ca "strainii" sunt mai bine remunerati decat "romanii".

Scandalul de la Opera: Angajatii romani, catre balerinii straini: Afara din tara!

Sindicatele Operei din Cluj-Napoca, cel al Filarmonicii George Enescu si cel al Operei din Iasi si-au exprimat solidaritatea cu angajatii Operei Nationale din Bucuresti, numitorul comun al mesajelor fiind solicitarea ca artistii romani sa fie remunerati la nivelul celor straini care performeaza in Romania.

Totodata, institutiile semnatare militeaza pentru "pastrarea identitatii sprirituale, sprijinirea si conservarea culturii nationale".

Miercuri, ministrul Culturii a luat o noua decizie, aceea de a-l repune in functie pe fostul director interimar George Calin, context in care Johan Kobborg a acceptat sa revina la Opera, dar alte cateva sute de angajati ai institutiei au declansat proteste, inca in desfasurare.

Desi i-a convocat pe angajatii ONB la o intalnire, miercuri, ministrul nu a venit, motivand, ulterior, ca a fost informat ca la Opera ar avea loc o contramanifestatie.

Scandalul de la Opera continua: Protest pe note din "Nabucco" - Se cere demisia ministrului Culturii

Scandal la Opera - Ministrul Culturii, "audiat" de protestatari: E bine ca a iesit tot la suprafata

Vlad Alexandrescu a ajuns, insa, intr-o vizita neanuntata, joi, si a vorbit cu artistii protestatari de la Opera, chiar in sala de spectacole. Cu cortina trasa, scena a fost locul unde ministrul a dat asigurari ca va fi deschis la dialog, rugandu-i, totodata, pe artisti, sa lucreze impreuna pentru prestigiul institutiei.

Ministrul Culturii a decis, joi seara, sa il schimbe din functie pe directorul interimar George Calin, abia renumit in functie miercuri.

Scandalul de la Opera se transforma in circ: Ministrul Culturii il demite pe directorul pe care l-a numit ieri

Vlad Alexandrescu isi motiveaza decizia prin vointa artistilor de la Opera si precizeaza ca numirea lui Calin a fost conditia pusa de Johan Kobborg si Alina Cojocaru.

Vineri, Johan Kobborg a transmis ca sederea lui la Bucuresti nu depinde de numirea unei anumite persoane la conducerea institutiei si ca este deschis negocierilor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#scandal Opera Bucuresti, #proteste Opera Bucuresti , #proteste