Un simbol al dulgherilor din Evul Mediu, logo pentru protestatarii de azi

Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 12:28
4912 citiri
Un simbol al dulgherilor din Evul Mediu, logo pentru protestatarii de azi
Foto: Facebook / Va vedem din Sibiu

La protestele recente organizate aproape zilnic la Sibiu cu mesajul "va vedem", este folosit ca logo un simbol al municipiului, realizat in Evul Mediu de dulgheri priceputi si cunoscut de turisti ca "ochii Sibiului".

"Mesajul 'va vedem' este de la Bucuresti, ochii sunt de la Sibiu", a punctat Ciprian Ciocan, director al Fundatiei Comunitare si unul dintre principalii initiatori ai miscarii de protest.

De la coli simple de hartie, pe care oamenii veniti la proteste deseneaza doi ochi deschisi, pana la afise, tricouri, chiar si proiectii pe cladiri, "ochii Sibiului" au devenit un simbol al protestului mut din zilele noastre.

Acesti "ochi" sunt de fapt un simbol din Evul Mediu al Sibiului, cautat mai ales de turistii care vin in fosta Capitala Culturala a Europei.

In Piata Mare si in Piata Mica din centrul istoric, dar si pe alte strazi cu case din zona centrala a Sibiului se pot zari acoperisuri cu "ochi", ceea ce specialistii numesc "lucarne", un element foarte rar de arhitectura medievala.

"In cazul lucarnelor, avem o lucarna standard pentru orasul Sibiu si avem lucarne stilizate, care nu au treaba cu ochii Sibiului. Acesti ochi ai Sibiului sunt un trademark al Sibiului. Daca mergem si vedem o lucarna originala din Sighisoara sau Brasov, daca mergem in mediul sasesc, nu gasim aceasta forma. Pe la 1700, perioada baroca, au aparut aceste lucarne", a explicat istoricul Razvan Pop, viceprimar al Sibiului.

Sibiul este unul din putinele locuri din Romania unde se mai pastreaza acoperisurile cu guri de aerisire in forma de ochi. Practic, acesti ochi sunt de fapt niste "plamani" ai caselor istorice, care asigura aerisirea podurilor. De la executiile din Evul Mediu, pana la protestele de anul trecut, "ochii" din Piata Mare au "vazut" cele mai importante momente din istoria Sibiului.

"Ochii" din pod au aparut din cauza problemelor din pivnitele din centrul vechi al Sibiului.

"Pivnitele in aceste orase sunt foarte apatoase si aici nu rezistau mai ales, alimentele perisabile, cum ar fi faina, care mucegaiesc foarte repede. Si atunci, locuitorii se foloseau de pod. Sibienii au renuntat la unul-doua etaje, pentru a face acoperisuri mai inalte.

Cazurile din Piata Mare si Piata Mica sunt cele mai cunoscute. Daca intram in acoperisurile acestea, am putea face doua mansarde etajate, una sub alta. Acolo ei depozitau de toate: alimente, faneturi. Si s-a facut aceasta forma, de ochi, care sunt foarte greu de facut. Daca este o casa din zona istorica, legea te obliga sa pastrezi ochiul", a completat Razvan Pop.

Potrivit sursei citate si nu numai, "ochii" de azi sunt rari, pentru ca nu mai exista dulgheri priceputi ca cei din Evul Mediu, care sa stie sa faca la fel aceste elemente ale acoperisului.

"Ochii" adevarati se faceau din lemn indoit si se zidea pentru a se pastra forma.

Concluzia viceprimarului sibian, istoric de profesie, este ca "ochii Sibiului trebuie pastrati pentru ca te gandesti la un simbol al orasului".

Simbol folosit de dulgheri, ulterior de cei care fac marketing turistic si acum de organizatorii de proteste, "ochii Sibiului" vegheaza discret la tot ce misca in oras.

Miercuri, la ora 12, sibienii s-au strans pentru a 15-a oara in fata sediului PSD, conform evenimentului organizat si transmis live pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#ochii Sibiului simbol protest mut, #protest tacut Sibiu PSD , #proteste