Ziua in care lumea va fi salvata (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 18:26
7076 citiri
Ziua in care lumea va fi salvata (Opinii)
Foto: badpolitics.ro

Exista o inflatie de profeti, de prezicatori si ghicitori in crize, de salvatori si mantuitori, cum n-a mai existat probabil niciodata.

Pe masura ce criza economica loveste tot mai puternic in intreaga lume, cu atat se aud tot mai multe voci care predica sfarsitul. Sfarsitul oricui - al democratiei, al capitalismului, al comunismului, al stangii, al dreptei, in general se anunta la unison incetarea ordinii lumii asa cum o stiam pana astazi.

Ideologiile sunt si ele pe faras, la gramada, marile corporatii asemenea, globalizarea si economia mondiala isi duce ultimele zile, Uniunea Europeana este vazuta deja ca un esec major - poate chiar una dintre cauzele prabusirii intregului domino - iar marii profeti ai crizei si ai apocalipsei isi pun in functiune toata energia doar pentru a sublinia ceea ce este oricum vizibil. Cat de usor e sa mai faci un val, cand si asa apa este involburata. Cat de comod e sa prezici colapsul, cand totul in jurul tau incepe sa se prabuseasca.

Nu pot sa cred nici in profetii sfarsitului lumii, cum nu cred nici in marii economisti ai lumii care au prevazut ei criza dinainte. Nu cred pentru simplul motiv ca economia este conditionata de mult prea multi factori, dintre care o multime ce tin de umorile oamenilor de peste tot, pentru a deveni o stiinta care sa aiba o cat de cat rezonabila predictibilitate. Desigur, pot fi facute anumite scenarii in functie de cateva elemente foarte concrete si exacte, dar cand vine vorba de nivel global, totul se reduce la o simpla activitate de ghicitoare in boabe de cafea.

De asta nu pot sa il cred nici pe marele laureat al premiului Nobel, Nouriel Roubini, acest profet si prevestitor al prabusirii economiei mondiale, care a anticipat atat de bine criza din 2008 din SUA incat nu a fost in stare sa contribuie cu nimic pentru a-i diminua efectele catastrofale. Iar daca economia internationala este imposibil a fi prinsa intr-o schema previzibila, atunci predictiile lui Doctor Doom despre soarta capitalismului sunt doar o senzatie, o declaratie de cancan, care prinde la cei pierduti cu firea si numai buna pentru senzationalul cotidian, dar nimic mai mult.

"Karl Marx a spus-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru ca nu poti transfera venituri dinspre forta de munca spre capital fara sa se inregistreze un exces de capacitate de productie si lipsa unei cereri agregate. Asta se intampla acum" - Nouriel Roubini.

Cel mai intelept este sa spui - vom trai si vom vedea care dintre cele doua sisteme are viata mai lunga si care este unicul mecanism cu care omul poate supravietui cel mai bine si cel mai mult.

Important este insa aici mesajul milenarist al economistului, unul intors pe dos, ce-i drept, dar nu mai putin utopic. Daca si un economist premiat cu Nobel ajunge sa faca declaratii cu iz mistic, atunci e clar ca vremurile pe care le traim nu sunt dintre cele mai linistite. Paradoxal, tocmai astfel de declaratii, poate mult prea hazardate pentru statul celor care le emit, vor fi contribuit la ceea ce se anunta a fi pe 15 octombrie 2011 - ziua in care planeta se va fi revoltat.

Pornita din New York, unde Occupy Wall Street s-a transformat intr-o revolta a tinerilor impotriva sistemului bancar si corporatist, protestele in masa anuntate pe 15 octombrie in cele mai mari orase ale globului cheama lumea la "Revolutia mondiala". Pe scurt, o revolutie impotriva sistemului capitalist asa cum a ajuns el sa functioneze astazi. Aproape o confirmare a recentei profetii a lui Dr. Doom. Problema cea mai mare a tuturor acestor revoltati, prezenti, viitori si eterni, este ca niciunul dintre ei nu stie ce sa puna in locul actualului sistem.

O inflatie de profeti, de salvatori auto-intitulati mesia, dar niciun ganditor care sa propuna ceva concret, credibil si de bun simt in locul a ceea ce se reped a demola. Cat despre cei care vor sa rastoarne lumea pe 15 octombrie, e hazliu ca pana mai ieri, cand toate erau bune si frumoase acasa la ei, niciunul nu rupea strazile pentru drepturile omului, pentru egalitate, bunastarea generala si pacea mondiala. E totusi de ras mai degraba. Asa e lumea de cand Pamantul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Nouriel Roubini Dr Doom, #Karl Marx comunism capitalism, #criza economia mondiala, #Occupy Wall Street , #proteste