Biletele unice RATB - Metrorex vor putea fi folosite din 3 noiembrie

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 18:40
3056 citiri
Biletele unice RATB - Metrorex vor putea fi folosite din 3 noiembrie
Foto: B1 TV

Biletele unice pentru RATB si Metrorex vor putea fi folosite din data de 3 noiembrie, a anuntat, sambata, seful Directiei Transporturi din Primaria Capitalei, Ion Dedu, cu ocazia inceperii testelor pentru introducerea acestora.

"Biletele unice pentru RATB si Metrorex vor fi introduse incepand cu 3 noiembrie, data pana la care se vor face probe tehnice, probe comerciale si se va promova sistemul pentru ca trebuie sa informam si cetatenii. Deci pe 3 noiembrie sistemul va intra in exploatare comerciala", a spus Dedu.

In ceea ce proveste biletele unice si pentru CFR, reprezentanul Primariei Capitalei a declarat ca acestea vor fi introduse dupa ce vor intra in circulatie liinile de pe inelul de cale ferata din jurul Bucurestiului.

"CFR-ul este pregatit, sistemul este aplicat, in momentul in care vor fi introduse liniile urbane respective ele vor intra automat in sistem si vor putea fi folosite aceste tipuri de bilete de calatorie", a precizat Dedu.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat la sfarsitul lunii septembrie, in urma unui protocol incheiat intre municipalitate, RATB, Metrorex si CFR Calatori introducerea a cinci tipuri de bilete, valabile pe cele trei sisteme de transport public.

Pentru inceput vor fi introduse doar biletele unice valabile pe mijloacele de transport in comun ale RATB si Metrorex.

Este vorba despre un bilet unic valabil timp de 60 de minute pentru RATB si Metrorex, care va costa 5 lei, un bilet cu zece calatorii de cate 60 de minute pentru fiecare calatorie, valabil pentru RATB si Metrorex, care va costa 30 de lei si un abonament de o zi, valabil pentru RATB si Metrorex, care va costa 16 lei.

"Este un pas important in ceea ce priveste integrarea sistemului de transport public din zona municipiului Bucuresti pentru ca in acest fel, venind in sprijinul calatorului, realizam un sistem care il va face sa calatoreasca cu mult mai multe mijloace de transport platind o singura data. Acest lucru noi consideram ca va duce la cresterea atractivitatii sistemului de transport public si va determina cetatenii sa utilizeze din ce in ce mai mult acest sistem", a mai spus seful Directiei Transporturi din Primaria Capitalei.

Dedu a mai precizat ca biletele vor fi valabile, chiar daca vor fi validate in ultimul minut. "Daca un calator valideaza biletul in minutul 59, el va putea sa ramana in sistemul de transport public pentru RATB pana la capat de linie, cand se schimba datele in validatoare, iar in sistemul de metrou va putea sa ramana atata timp cat va avea nevoie", a explicat Dedu.

De asemenea, reprezentantul municipalitatii a mai subliniat faptul ca biletele trebuie sa fie validate: "Aceste tipuri de bilete trebuie validate de catre calatori de fiecare data cand se urca intr-un mijloc de transport. Nu vor fi incasati bani suplimentari de catre sistem, acesta doar ii confirma ca a validat, el putand sa circule cu acest card 60 de minute utilizand cat de multe mijloace de transport poate sa schimbe".

Pentru inceput vor fi disponibile doar bilete de unica folosinta, preincaracate, iar ulterior va exista posibilitatea achizitionarii de bilete si abonamente unice pentru RATB si prin intermediul cardurilor reincarcabile. Astfel, calatorii vor trebui sa achite si costul cartelei de unica folosita, pe langa cel al biletului sau al abonamentului unic.

El a mai declarat ca preturile acestor bilete si abonamente unice nu sunt mari. "Preturile nu sunt mari. Daca faceti socoteala si luati un cetatean care schimba trei mijloace de transport pe RATB si Metrorex, o sa vedeti ca pretul era mult mai mare decat cel pe care il promovam acum. Noi ne dorim ca, pe masura ce vom urmari evolutia incasarilor din sistem, sa putem regla si valoarea acestor bilete pentru ca, de fapt, ceea ce conteaza este valoarea venitului care vine catre operator din aceste bilete", a spus Dedu.

Reprezentatul municipalitatii a mai precizat ca toate tilurile de calatorie din prezent vor ramane valabile in continuare.

Prima testare a avut loc sambata la Gara de Nord, pe un autobuz RATB, pe un tren "Sageata albastra" si la metrou.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#bilet unic RATB Metrorex , #ratb