In Bucuresti, se anunta 40 de grade, iar in RATB vom fierbe. Cate mijloace de transport in comun au aer conditionat la ora de varf

Joi, 03 August 2017, ora 08:25
7174 citiri
In Bucuresti, se anunta 40 de grade, iar in RATB vom fierbe. Cate mijloace de transport in comun au aer conditionat la ora de varf
Foto: Arhiva Ziare.com

In conditiile in care Bucurestiul este deja sub avertizare cod galben de canicula, iar in urmatoarele zile temperatura va ajunge din nou pana la 40 de grade, multi dintre cei care se afla in Capitala se gandesc cum vor calatori cu mijloacele de transport in comun.

Am vrut sa aflam care este numarul de vehicule dotate cu aer conditionat si cate se afla pe traseu la o ora de varf.

La solicitarea Ziare.com, RATB a transmis miercuri ca exista 512 autobuze dotate cu aer conditionat si doar 3 tramvaie, nu si vreun troleibuz, din parcul de inventar (total - n.red.) de 1.783 de vehicule (1.000 autobuze, 486 tramvaie si 297 troleibuze). In restul autobuzelor se asigura "aer conditionat doar in cabina conducatorului auto".

Insa, dintre acele 512 autobuze, doar 420 sunt functionale in prezent, potrivit Biroului de presa al RATB.

"De la debutul sezonului cald, sunt asigurate in traseu in fiecare zi numarul maxim de autobuze disponibile tehnic.

Astfel, in prezent, se afla zilnic in traseu 420 de autobuze echipate cu instalatie de aer conditionat in salon in functiune, diferenta pana la 512 fiind autobuze in diverse stadii de revizii sau imobilizate pentru reparatii in urma unor tamponari, defectiuni, vandalisme etc.", se arata in raspunsul primit.

In continuare, RATB precizeaza ca, in prezent, in traseu exista 1.182 de vehicule, acesta fiind numarul pentru perioada de vara, cand fluxul de calatori este redus. In ce priveste numarul de vehicule la ora de varf pe perioada verii, acesta este de 1.177.

"Situatia statistica a parcului circulant reprezinta situatia la un moment dat.

Cifrele sunt supuse unei anumite dinamici, intrucat zilnic se produc modificari, ca urmare a aparitiei unor defectiuni/incidente pe traseu (tamponari, geamuri sparte etc.), motiv pentru care unele vehicule sunt imobilizate pentru reparatii, in schimb, altele sunt scoase din programele de remedieri si sunt reintroduse in traseu.

Spre exemplu, in aceasta perioada, avem in traseu un parc programat de 1.182 vehicule, din care 780 autobuze, 152 troleibuze si 250 tramvaie. Acesta este un parc pentru perioada de vara, cand fluxurile de calatori sunt mai reduse.

(...) In prezent, la o ora de varf (program de vara), pe trasee circula 1.177 vehicule", noteaza RATB.

Astfel, exista cel mult 423 de vehicule dotate cu AC pe traseu, la o ora de varf, ceea ce inseamna aproximativ 36%, deci doar un vehicul din trei prezente pe strazi in orele caniculare are aer conditionat.

RATB ne-a mai comunicat ca "toate vehiculele care se afla in traseu corespund din punctul de vedere al conditiilor de siguranta" si "toate vehiculele din parcul circulant indeplinesc conditiile tehnice si de siguranta in exploatare", insa 231 de tramvaie si 142 de troleibuze sunt imobilizate, precum si 92 de autobuze dintre cele cu aer conditionat.

Promisiuni peste promisiuni de la Firea

Va amintim ca au fost mai multe etape de promisiuni.

Astfel, la cateva zile dupa ce a ajuns primar, in luna iunie 2016, Gabriela Firea a anuntat cumpararea a 200 de autobuze la mana doua pana in toamna care a trecut si a altor 300 noi pana in acest an.

Apoi, oferta a fost "majorata", in luna octombrie a anului trecut, Firea anuntand ca vor fi cumparate 500 de vehicule pentru RATB, dintre care 30% vor fi electrice. Edilul estima atunci ca licitatia urma sa aiba loc in jurul lunii februarie.

In decembrie 2016, acelasi primar plusa la 600 numarul vehiculelor, fara a spune si la ce suma se ridica aceasta investitie.

Nici pana acum, la aproape un an si doua luni de la instalarea in functie, nu s-a intamplat nimic in acest sens, iar termenul dat chiar de Firea (februarie!) e deja depasit cu cateva luni.

Aflam in schimb de la un viceprimar ca doar 2 tramvaie si 10 autobuze vor putea fi cumparate de Primaria Capitalei in acest an.

La sfarsitul lunii iunie, insa, Primaria Capitalei a anuntat ca va cumpara 100 de autobuze electrice dotate cu aer conditionat, insa dupa cateva zile Firea a spus ca s-a demarat deja licitatia pentru cumpararea a 400 de autobuze cu aer conditionat.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#autobuze aer conditionat Bucuresti, #aer conditionat RATB, #dotare aer conditionat Bucuresti, #aer conditionat RATB canicula Bucuresti , #ratb
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Transport de tip bou-vagon.
Poza sergent
sergent
rank 2
Uite de ce murim noi de grija