Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

RATB nu are bani sa cumpere cele 150 troleibuze de care are nevoie

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 12:21
3027 citiri
RATB nu are bani sa cumpere cele 150 troleibuze de care are nevoie

RATB nu va putea incepe nici in 2010 achizitionarea celor 150 de troleibuze de care are nevoie pentru innoirea parcului auto, neavand surse de finantare, in conditiile in care costul total al vehiculelor este de 60 milioane de euro, a declarat pentru NewsIn viceprimarul Capitalei Mircea Raicu.

RATB a demarat in 11 ianuarie 2010 procedurile de adjudecare pentru achizitia, in intervalul 2010-2012, a 150 de troleibuze in valoare de 60 de milioane de euro fara TVA. Obiectul contractului il reprezinta achizitia unor troleibuze noi, cu podea complet coborata pe toata lungimea vehiculului.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat in 25 septembrie 2009 un proiect de hotarare prin care RATB era imputernicita sa poata cumpara cele 150 de troleibuze. Hotararea venea dupa o alta de de la jumatatea lunii iulie 2007 care prevedea achizitia vehiculelor in intervalul 2008-2010.

Troleibuzelor noi ar trebuie sa inlocuiasca modelul aflat in exploatare Astra Ikarus 415T. Cele 150 de troleibuze vor avea podea joasa, vor fi dotate cu aer conditionat si cu rampa mecanica pentru accesul carucioarelor persoanelor cu dizabilitati si a carucioarelor de copii.

Bugetul RATB pentru 2010 este de doar 518 milioane lei fata de 748,86 milioane lei in 2009, municipalitatea platind pentru diferenta de tarif 465 milioane lei fata de 520 milioane lei. Scaderea se va reflecta si in privinta achizitiilor sau modernizarii parcului regiei. In 2010 pentru modernizarea de tramvaie vor fi disponibili doar 12,5 milioane lei fata de 32,9 milioane lei anul trecut, iar pentru introducerea de aer conditionat nu este alocat niciun ban. In schimb pentru achizitia de tramvaie, singura de mijloace de transport noi, vor fi alocati 15,4 milioane lei.

Nici aceste sume nu sunt sigure, dupa ce saptamana trecuta primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a decis marirea fondului lunar de salarii de la 38 la 40 milioane lei. "Marirea salariilor nu va depasi 5% si a fost luata practic, pentru ca pentru aceesi munca, erau salarii diferite. Banii vor fi luati de la alte capitole de cheltuieli ale regiei, netrebuind un vot al CGMB, urmand ca atunci cand vom face rectificarea in august-septembrie sa putem aloca bani de la alte institutii", explica Raicu.

La sfarstitul lui 2008 RATB avea in dotare 1.354 autobuze, care circulau pe 116 trasee. In 2008, in parcul regiei au intrat 350 de auobuze si au fost casate alte 321. In ultimii trei ani, numarul autobuzelor achizitionate a fost de 910, in timp ce 652 au fost casate.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#RATB amana cumparare troleibuze, #RATB lipsa bani , #ratb