Criza din transporturi si batalia lui Oprescu pentru Bucuresti

Luni, 10 August 2015, ora 05:26
4161 citiri
Criza din transporturi si batalia lui Oprescu pentru Bucuresti

Zilele trecute, o organizatie neguvernamentala a biciclistilor anunta ca, desi Primaria Bucurestiului are fonduri, aceasta nu se implica in construirea pistelor de biciclete.

Ne aflam intr-o mare criza in ce priveste transportul in cel mai mare oras al Romaniei. Sorin Oprescu, actualul primar, se pregateste sa candideze din nou. Cred ca ii va fi usor sa primeasca sprijinul PSD si al UNPR daca va fi nevoie, chiar si prin pastrarea statutului de independent.

In acest moment, in lipsa unui candidat desemnat din partea PNL, actualul primar are cele mai mari sanse. Confruntarea electorala pentru Primaria Bucurestiului va avea doua componente - una cetateneasca si una politica.

In prima, eu il vad pe Sorin Oprescu extrem de vulnerabil. Viata locuitorilor din Bucuresti este extrem de stresanta, iar deplasarea a devenit o corvoada indiferent daca acestia folosesc masina personala, transportul in comun, bicicleta sau merg pe jos. Pentru mine, Bucurestiul este de departe cel mai neprietenos oras cu calatorii din intreaga Uniune Europeana.

Avem un transport public macinat de coruptie, subfinantat si nereformat. Saptamana trecuta, regia de transport a cerut scumpirea biletelor de autobuz de la 1,3 lei la 2 lei si renuntarea la gratuitati pentru a supravietui. RATB s-a trezit cu conturile blocate din cauza datoriilor catre stat.

Criza s-a declansat, dar raspunsul primarului se lasa inca asteptat. In mod clar, deplasarea cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul reprezinta o aventura. E greu pentru un proprietar de automobil sa renunte la acesta ca sa ajunga la serviciu, folosind transportul in comun pentru ca: nu se respecta niciun fel de orar, e aglomeratie, viteza de deplasare e redusa, autobuzele sunt vechi si "pot reprezenta un pericol pentru siguranta cetatenilor", conform sindicatului soferilor.

De ce ar merge cineva cu autobuzul daca are si alta posibilitate?

In ce priveste deplasarea cu bicicleta, cel mai ieftin si mai practic mijloc de transport, un mare neajuns e reprezentat de lipsa pistelor dedicate, investitie pe care primaria se codeste s-o faca din motive stiute doar de cei de-acolo, cu toate ca fonduri se pare ca ar exista.

In Bucuresti, poti folosi bicicleta cel putin noua luni pe an. Pentru elevi, pentru studenti, pentru tineri adulti e un mijloc de transport ideal din toate punctele de vedere. E aproape de neinteles de ce nu se promoveaza bicicleta ca solutie pentru rezolvarea aglomeratiei din trafic.

Metroul, cel mai de succes mijloc de transport, e aglomerat, are o retea nedezvoltata si, desi sunt cateva proiecte de anvergura in derulare, exista sanse ca acestea sa fie intarziate din cauza coruptiei din administratia regiei.

Automobilul este cel mai comod, cel mai costisitor si cel mai stresant mijloc de transport in interiorul orasului. In opinia mea, ar trebui interzis. In cazul dezvoltarii celorlalte solutii, n-am mai avea nevoie de el decat sporadic. Cu automobilul se poate circula in conditii normale doar doua luni pe an - iulie si august, in rest, un drum cu automobilul nu inseamna decat timp, bani si nervi irositi.

Cred ca dezbaterea electorala in ce priveste transportul in Bucuresti va fi una tensionata si cu importante urmari pentru cetatenii orasului. O amanare a rezolvarii problemei biciclistilor incepe sa semene cu problema cainilor fara stapan. Toata lumea stie de ea, toata lumea sufera din cauza ei, dar autoritatile evita s-o rezolve pana in ziua cand se va intampla o nenorocire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#problema transport Bucuresti, #bicicleta transport Bucuresti, #piste bicicleta Bucuresti , #ratb