Bucurestiul, dupa luptele de strada: Statii RATB distruse, banci si magazine vandalizate - Fotoreportaj Ziare.com

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 20:31
4824 citiri
Bucurestiul, dupa luptele de strada: Statii RATB distruse, banci si magazine vandalizate - Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Bucurestiul a fost, duminica, scena celor mai mari violente din ultimele doua decenii: huliganii au incendiat bancomate si statii RATB, au jefuit magazine, au vandalizat filiale de banci, au rupt semafoare, garduri si cosuri de gunoi, au batut jurnalisti si simpli trecatori.

Luni, centrul Capitalei a revenit la normal. In zona Unirii inca se mai simtea insa tesiunea violentelor de duminica noaptea.

In zona Unirii, nicio vitrina nu a scapat de furia huliganilor nervosi.

Trecatorii ramarcau vitrinele distruse, magazinele sparte si sediile unor banci vandalizate. Cam toata lumea vorbea despre violentele de duminica seara.

Cei mai multi dezaprobau actiunile huliganilor, altii condamnau presa, pentru ca ii prezinta pe huligani ca fiind ultrasi din echipele de fotbal, iar altii priveau, uluiti, vitrinele sparte, fara a-si exprima vreo parare.

Oamenii se opreau in fata magazinului de telefoane de pe Bulevardul Coposu. Nu pentru ca i-ar atrage bannerul pe care scrie (ce ironie!) "Va asteptam la deschidere!", ci pentru ca bucata de panza serveste acum pe post de vitrina.

Inauntru magazinului, personalul matura cioburile si cara mobilierul. Nu se vindea nimic, "nici macar o husa de telefon" - cum spune paznicul magazinului - nu au lasat protestatarii in urma.

Pe langa magazin se auzeau insa voci care spuneau ca nu huliganii ar fi autorii jafului, iar violentele de duminica seara ar fi fost doar un pretext pentru ca hotii sa iasa la munca.

Nici casele de amanet din zona, sediile bancilor ori statiile de autobuz nu au scapat de pietrele vandalilor, iar din vitrinele ciobite se vedea semnul cu "Inchis".

Vanzatorul dintr-un chiosc de ziare a deschis gemuletul doar pe jumatate. Spune, repede, ca inchide, isi astepata sefii sa vina sa ii ia tigarile din magazin.

"Au aruncat doar cu pietre. Daca stiau ca avem si tigari inauntru, ne furau toata ghereta", spune vanzatorul.

Pietrele agitatorilor au ajuns si in geamurilor celor care locuiesc in zona in care au avut loc confruntarile.

Pe lista cu distrugeri se afla si un infochiosc de la Hanul lui Manuc, care avea ca scop informarea cetatenilor. Langa, o ghereta a fost stinsa de pompieri inainte de a se face scrum.

In loc de spatiile verzi din centru, luni se vedeau doar urme ale incediinlor provocate de vandali.

Tot la Unirii, traficul din intersectie a fost dat peste cap. Mai bine de jumatate de semafoare au fost distruse, iar masinile circulau luni numai la indicatiile mai multor politisti care gesticulau energic in intersectii.

Angajatii de la salubritate curatau pietrele folosite, cu doar cateva ore inainte, drept munitie de catre vandali.

Alti munctorii remontau gardurile metalice, care separa sensurilor de circulatie de pe Bulevardul I.C.Bratianu.

Luni spre seara, in Piata Universitatii, s-au adunat protestatarii, facandu-si loc printe studentii care se relaxau pe trepte si printre jurnalistii care, la pranz, ii depaseau numeric. Manifestantii scandau "Fara violenta", lozinca sub care ar fi trebuit sa aiba loc, paradoxal, mitingul de duminica seara.

Numarul jandarmilor a crescut, luni seara, iar fortele de ordine sunt mult mai bine echipate, precizand ca vor fi gata sa intervina in momentul in care violentele vor escalada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#proteste violente Bucuresti, #pabuge Bucuresti dezastre , #ratb