Cum isi umileste RATB calatorii: Sa ma luati si la bataie, nu ma dau jos nici mort! Reportaj Ziare.com

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:56
11486 citiri
Cum isi umileste RATB calatorii: Sa ma luati si la bataie, nu ma dau jos nici mort! Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com / Diana Toea

Calatoria cu mijloacele de transport in comun din Capitala, la orele de varf, este pentru cei mai multi dintre bucuresteni un chin din cauza traficului.

Dar cand autobuzele care circula pe rute foarte tranzitate incep sa vina si prea rar, si prea pline, si oamenii frustrati de asteptatul in statie, de aglomeratie, de faptul ca intarzie la birou oricat de devreme ar pleca de acasa, experienta se transforma intr-o adevarata lupta pentru supravietuire.

Sa luam linia autobuzului 104, singura care ajunge, prin Piata Unirii, de la Eroilor in zona Pantelimon. Ajunsi in centru cu metroul, in jurul orei 08.00, oamenii care sosesc in statia de RATB Piata Unirii devin, fara voia lor, experti in orientare in spatiu. Toti se straduiesc sa isi gaseasca un punct strategic si sa anticipeze unde ar putea opri autobuzul, astfel incat sa fie cat mai aproape de usi. Si asteapta. Asteapta, pentru ca majoritatea merge in zona Pantelimon, pentru care nu exista alternativa pe acest traseu.

Pana acum circa doua saptamani, un autobuz 104 venea la un interval de aproximativ zece minute, de obicei plin, in conditiile in care acesta are, teoretic, o succesiune de cinci minute, intre orele 06.00 si 09.00, potrivit datelor de pe site-ul oficial al RATB. De cateva zile insa, 104 isi uita calatorii in statii, ei asteptand zeci de minute cu nervii intinsi la maximum pana la aparitia unui autobuz.

Tensiunea creste cu fiecare minut care trece si cu fiecare gand la mustrarile sefului, oamenii din statii spun chiar ca sunt amenintati ca vor fi dati afara daca mai intarzie. "Dar la cat naibii sa plec de acasa? Plec deja cu doua ore inainte, dar nu mai pot ajunge la timp la serviciu. Mi-au spus ca ma dau si afara", se aude vocea unei femei adresandu-se catre multime.

La un 104 plin, cinci 117 goale

Frustrarea devine si mai mare cand, asteptand de 25 de minute un 104, in statia de la Unirii, miercuri, au oprit nu mai putin de cinci autobuze 117... aproape goale. La fel s-a intamplat si joi, cand, asteptand de 20 de minute "caleasca fermecata" cu capatul la Cora Pantelimon, in statia de la Unirii au venit, in acelasi timp, trei 117 cu o mana de calatori fiecare. Trei 117 goale, cand un puhoi de oameni astepta un salvator 104. Se intampla minunea. Apare un 104. Spiritele se incing in multime, intr-un amalgam de speranta si spaima ca nu se va putea urca.

Opreste. Oamenii se inghesuie in dreptul usilor, insa doar cativa pot urca. Autobuzul sta cinci minute in statie, pentru ca oamenii prinsi cu cateva degete de autobuz, dar cu corpul in afara, refuza sa dea drumul masinii de frica observatiilor de la serviciu. Usile se inchid pe rand, strivind la propriu calatorii din interior. Un singur ambitios mai ramane agatat de usa din fata a autobuzului, strigandu-si disperarea. Toata lumea tipa la el sa se dea jos, sa lase autobuzul sa plece, dar nimic. Omul trebuie sa ajunga la munca.

"Nu ma dau! Nu ma dau jos orice ati face! Puteti sa tipati, sa ma luati la bataie. Trebuie sa ajung la munca, ma dau aia afara. Eu platesc abonament, dar merg in afara autobuzului? Si asa daca ajung, tot e bine. Nu ma dau nici mort!", striga barbatul.

In final, castiga lupta. Urmeaza razboiul din interiorul autobuzului si certurile din absolut fiecare statie a traseului. Apoi, la urmatoarea statie, o alta multime de oameni astepta 104. Cetateni tineri, tot spre serviciu si ei, dar cu ce? In autobuz nu se mai poate urca. Se da jos o persoana, se urca tot una, un domn la varsta a treia, care striga, tot agatat de autobuz, sa se dea lumea mai in spate, ca el mai vede niste spatiu.

Greva generala de luni, la metrou si RATB, amanata. Cand va avea loc protestul

"Domnule, nu va ganditi ca unii oameni sunt mai mici, nu sunt toti inalti ca dvs., nu se vad, dar nu inseamna ca nu sunt aici", i-a raspuns un calator. Batranul insista ca in autobuz este totusi spatiu, dar calatorii sunt impotriva lui. Se aude vocea unei tinere: "Ma scuzati, dar unde va grabiti? Nu cred ca la varsta dvs. intarziati la serviciu, de fapt, nu-mi imaginez unde ati putea intarzia, unde nu se mai poate fara dvs.".

Un domn calm, care isi facea loc sa coboare la statia Traian, incerca sa le explice bucurestenilor nervosi ca aceasta calatorie ar trebui sa fie motiv de bucurie. "Ar trebui sa fiti fericiti ca mergeti cu autobuzul. Luni vine greva, sa vedem atunci cu ce mai venim la serviciu. Bucurati-va de ultimele clipe de RATB", spune barbatul. (La cateva ore dupa aceasta afirmatie, sindicalistii din transporturi au anuntat ca greva planificata pentru 30 septembrie va fi amanata).

Autobuzul stationeaza cateva minute in fiecare statie. Prea multi oameni disperati de asteptare, agatati de autobuz, refuza sa abandoneze lupta. In mers, ei transpira unii pe altii, iar o batrana cere sa fie inchis un geam, pentru ca o "trage curentul" moment in care multimea explodeaza in replici acide. "Aerul, numai pe asta nu ni-l luaserati", a spus un tanar. In statia Lucian Blaga, o femeie care ramane in urma autobuzului incepe sa planga, strigand ca isi pierde slujba din cauza "astora de la RATB".

Spre statiile finale, oamenii au inceput sa isi verse nervii pe sofer. "Au astia niste salarii, ia sa va uitati pe statul lor de plata, vi se face rau", a acuzat un domn inghesuit in dreptul primei usi. "Ia sa veniti, domnule, aici, la mine in fata, sa va arat fluturasul, ca il am la mine. Cum spuneti asta? Stiti ca eu ma trezesc la ora trei in fiecare dimineata, ba chiar la doua jumate uneori?", a replicat nervos soferul, care a adaugat ca ei spun mai departe ca sunt probleme mari cu 104 si ca cer suplimentarea autobuzelor, insa nu sunt luati in seama.

Ce spune RATB

Ziare.com a facut, joi, o solicitare catre RATB, cerand regiei explicatii pentru problemele liniei 104, iar purtatorul de cuvant al companiei, Brandusa Raeceanu, a precizat ca raspunsurile vor fi transmise la inceputul saptamanii viitoare.

Dupa publicarea reportajului, aceasta a contactat, vineri, Ziare.com si a informat ca "incepand cu 1 octombrie se va suplimenta cu 20% numarul mijloacelor de transport de pe linia 104. De asemenea, parcul circulant va fi suplimentat pe majoritatea liniilor de transport public".

Intrebata cand a fost luata aceasta decizie, Raeceanu a precizat ca, de fiecare data, in perioada toamnei, se face o analiza si, in momentul in care se observa ca cererea este crescuta, se suplimenteaza numarul mijloacelor de transport in comun.

"Exista niste perioade din an in care cererea este in crestere si perioada aceasta coincide cu inceperea cursurilor elevilor, studentilor. In toamna, fluxul de calatori creste, cererea de transport este mai mare, noi reglam aceasta cerere prin marirea numarului de mijloace de transport pe majoritatae liniilor bucurestene", a precizat Raeceanu.

Intrebata daca RATB anunta, de obicei, aceste suplimentari, purtatorul de cuvant a spus ca uneori calatorii sunt informati, insa cel mai important lucru pentru regie este sa ii multumeasca pe oameni.

"Noi, in general, incercam chiar sa reglam aceasta cerere si calatorul o sa simta ca mijlocul de transport vine la un interval mai mic si el sta mai putin in statie. Asta ne intereseaza in primul rand, cat se poate de repede sa ne multumim calatorii, sa-i vina omului autobuzul, mai ales ca, in perioada de toamna, incep sa scada temperaturile, iar oamenii merg mai mult cu transportul in comun", a conchis Raeceanu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#aglomeratie autobuz Bucuresti, #aglomeratie linie 104, #probleme linie 104, #aglomeratie RATB , #ratb