Licitatia pentru autobuze RATB s-a amanat pentru ca cineva a uitat "o operatiune manuala de modificare a datei limita"

Joi, 17 August 2017, ora 18:32
5359 citiri
Licitatia pentru autobuze RATB s-a amanat pentru ca cineva a uitat "o operatiune manuala de modificare a datei limita"
Foto: Ziare.com

Una dintre cele mai asteptate achizitii din Bucuresti, din ultimii ani - cele 400 de autobuze RATB dotate cu aer conditionat - a inceput cu stangul, dupa ce s-a omis o simpla "operatiune manuala de modificare a datei limita de depunere" a ofertelor, dupa decalarea termenului. Astfel, intregul proces va fi demarat de la zero, insemnand o amanare de mai mult de o luna.

Joi a aparut informatia ca licitatia pentru sutele de noi autobuze RATB a fost anulata, pentru ca termenul limita de depunere a ofertelor a fost depasit fara a fi inregistrata vreo oferta integrala.

Asta inseamna, potrivit site-ului e-licitatie.ro, este ca niciun ofertant nu a dus procedura pana la capat, astfel incat sa depuna si o oferta de pret.

"Aceasta procedura a fost trecuta in starea anulare in mod automat deoarece la data limita de depunere oferta nu exista nici un ofertant inscris care a depus oferta de pret" - scrie pe siteul e-licitatie.ro.

Am vrut sa aflam care a fost motivul pentru care s-a intamplat acest lucru, interesate fiind nu mai putin de 15 firme importante din domeniu.

Surse citate de Ziare.com au transmis ca majoritatea operatorilor inscrisi au depus din timp oferta, cu exceptia pretului. Astfel, operatorii economici au incarcat documente pe SEAP, in ce priveste detaliile tehnice, logistice, eligibilitatea etc., iar ultimul document ce trebuia incarcat era oferta de pret, respectiv formularul financiar cu suma oferita. De regula, toti operatorii incarca acel formular in ultima zi de licitatie, dupa calculele interne facute, potrivit informatiilor noastre.

Initial, la baza anuntului initial de licitatie, aparut pe 1 iulie, termenul limita de depunere a documentelor era de 14 august, ora 16:00. Apoi, pe 8 august, s-a facut o instiintare in SEAP (Serviciul Electronic de Achizitii Publice sau e-licitatii.ro - n.red.), prin care Primaria Capitalei - autoritatea contractanta -, instiinta ca s-a declarat termenul de depunere, pentru data de 16 august, ora 16:00, deoarece ziua de 14 a fost declarata zi libera.

Numai ca, dintr-o eroare de sistem sau o neglijenta, dupa ora 16:00, pe 14 august, nu mai putea fi incarcat niciun document, la respectivul anunt privind licitatia. Si, cu toate ca in clarificarea din 8 august se precizeaza ca termenul limita de depunere este de 16 august, ora 16:00, acesta nu a fost modificat si in SEAP.

Pozitia oficiala a Primariei

Ulterior, dupa cateva ore de la aparitia informatiilor in spatiul public, Primaria Capitalei a venit cu explicatia oficiala, care confirma sursele noastre.

"Ca urmare a deciziei Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP) din data de 14 august 2017, ora 16.00 - termenul limita initial de depunere a ofertelor -, de a anula automat aceasta licitatie din cauza unei disfunctionalitati tehnice, cauzate de nepreluarea completa in sistem a informatiei privind prelungirea perioadei de depunere pana pe 16 august 2017, ora 16.00, din cauza zilelor libere de Sf. Maria (14 si 15 august), Primaria Capitalei este nevoita sa reia procedura de achizitie.

Facem precizarea ca, inca din data de 8 august 2017, Primaria Capitalei prin Directia Achizitii a publicat in SEAP si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) un anunt de tip erata prin care termenul de depunere a ofertelor era prelungit pana in data de 16 august 2017, ora 16:00.

Cu toate acestea, miercuri, 16 august 2017, SEAP a instiintat PMB ca licitatia a fost anulata automat inca din data de 14 august 2017 deoarece, in afara de publicarea pe site a anuntului de prelungire a termenului, era necesara si o operatiune manuala de modificare a datei limita de depunere din 14 august ora 16:00 in 16 august ora 16:00.

Subliniem faptul ca aceasta instructiune nu se regaseste clar explicata in Manualul de utilizare al platformei SEAP pentru autoritatile contractante, disponibil pe site-ul www.e-licitatie.ro. Mai mult decat atat, nu constituie o etapa obligatorie in derularea operatiunilor de publicare a anunturilor, ca dovada ca atat SEAP, cat si JOUE au publicat anuntul de prelungire a termenului.

Din consultarile pe care le-am avut cu reprezentatii Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei ni s-a comunicat ca s-a luat act de aceasta situatie si ca, in noul sistem electronic de achizitii publice (SICAP) care este in implementare, cu perspectiva de a deveni functional in luna octombrie 2017, astfel de modificari vor fi operate automat in sistem, fara interventie manuala", se arata pe contul de Facebook Primaria Municipiului Bucuresti.

Iata care sunt cele 15 companii, in ordinea depunerii ofertelor: SC Anadolu Automobil Rom SRL, EVW Holding SRL, BMC Truck&Bus SA, MHS Truck&Bus SRL, Mercedes Benz Romania SRL, Briari's Ind SA, SC MLD Guns SRL, Megarosa Trade SRL, Ecopel SRL, Solaris Bus&Coach SA, Nera Caroserii SRL, Best Achizitii SRL, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS, Thoreb Information Systems si MAN Truck & Bus AG.

Acestea firme "au incarcat partial ofertele inca din data de 14 august 2017, lasand componenta financiara pentru ultima zi (16 august 2017 - noul termen publicat), conform cutumei in cazul unor astfel de licitatii internationale. Insa, in data de 16 august, ofertantii au constatat ca licitatia a fost anulata automat si nu mai au posibilitatea sa incarce oferta financiara".

Procedura se reia, noi termene, Firea spune ca nu e vina Primariei

In acest sens, "ca urmare a acestui viciu tehnic al SEAP, Primaria Capitalei este nevoita sa reia procedura de licitatie pentru achizitionarea celor 400 de autobuze, documentatia ramanand aceeasi".

Astfel, joi, anuntul de participare a fost urcat in SEAP, la ora 14.48 si a fost acceptat de ANAP (Agentia Nationala pentru Achizitii Publice) la ora 15.34.

Primaria anunta si noul calendar de achizitie: 21 septembrie 2017, ora 16.00 - termen limita pentru primirea ofertelor, 16 octombrie 2017, ora 18.00 - data limita de evaluare a ofertelor.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a tinut sa se delimiteze complet de situatia creata: "Vom depune eforturi pentru ca aceasta prelungire a termenelor care nu ne poate fi imputata sa fie recuperata in cadrul procedurii de evaluare a ofertelor, astfel incat termenul de livrare a autobuzelor sa nu fie afectat".

17 oferte, unele retrase, altele nefinalizate, plus contestatii

Situatia pune semne de intrebare avand in vedere ca la licitatie s-au inscris in total 17 operatori economici.

Printre acestea s-a numarat si Banca Comerciala Romana, care s-a retras in aceeasi zi in care s-a inscris, respectiv 7 iulie. Si Scania Romania SRL s-a retras ulterior din licitatie.

De asemenea, licitatia a fost contestata de BMC Truck&Bus, deoarece Primaria Capitalei a refuzat propunerea de modificare a caietului de sarcini. Ulterior, contestatia a fost respinsa de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

Contractul este estimat la 510 milioane de lei, adica 112 milioane de euro, bani proveniti din bugetul local, licitatia fiind demarata la inceputul lunii iulie.

Este vorba despre 400 de autobuze urbane cu podea total coborata, dintre care 320 de autobuze din gama de 12 m, 50 de autobuze din gama de 10 m si 30 de autobuze articulate din gama de 18 m.

Ramane de vazut, insa, cat de rapid va putea fi reluata licitatia, din moment ce a trecut o luna si jumatate dintre momentul publicarii anuntului si data limita a depunerii ofertei, iar pana la data licitatiei urmau sa mai treaca alte trei saptamani.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Primaria Capitalei anunt SEAP licitatie autobuze, #amanare licitatie autobuze RATB, #licitatie autobuze RATB SEAP , #ratb