Mizerie cat cuprinde in RATB (Galerie foto) Haideti sa facem ceva!

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 09:43
9121 citiri
Mizerie cat cuprinde in RATB (Galerie foto) Haideti sa facem ceva!
Foto: Ziare.com

Mijloacele de transport in comun din Bucuresti sunt deseori atat de murdare incat, daca folosesti zilnic apa si sapunul, e imposibil sa nu ti se faca sila atunci cand calatoresti cu ele.

Am scris "deseori" pentru ca, evident, nu am circulat cu toate vehiculele din parcul RATB, insa pot depune marturie ca toate cele in care am urcat pe traseul pe care il folosesc zilnic sunt nespalate in interior de foarte mult timp, dovada zecile de fotografii facute in ultimele saptamani.

Subiectul mi-a intrat in atentie in urma cu 3 ani, cand la Bucuresti a avut loc finala Europa League la fotbal. Ma asteptam atunci ca, de dragul (sau de rusinea) suporterilor veniti din toata Europa la Bucuresti, macar pe traseul catre Arena Nationala sa fi fost introduse autobuze, troleibuze si tramvaie curate. N-a fost sa fie asa.

Dar de ce-ar fi fost nevoie de o ocazie speciala? De ce sa nu avem pretentia ca vehiculele in care urca zilnic copii, batrani, femei gravide si noi toti ceilalti sa fie cat se poate de spalate si dezinfectate?

Ca sa vedeti ca nu sunt absurda si nu vreau sa ma deplasez in globuri de sticla imaculate, va prezint doar cateva exemple de imagini surprinse in ultimele zile pe trasee RATB care converg catre Arena Nationala.

Interiorul unui tramvai pe linia 36:

Podea (demna de bodega unui sat) pe linia tramvaiului 1:

Podea in troleibuzul 86:

Buton pentru deschis usa in tramvaiul 1:

Scaune in tramvaiul 36:

Intre scaune:

Scaune in troleibuzul 90 (cum sa nu-ti fie sila sa te asezi?):

Scaune in tramvaiul 1:

Rama de geam (pe care tocmai pusese mana si gura un baietel):

Geamuri interioare in troleibuzul 86:

Geamuri exterioare in troleibuzul 90:

Bara de care se tin calatorii:

Podea:

Bara pentru coborare (zona alba e lustruita de mainile calatorilor):

Este mai mult decat limpede ca suprafetele de mai sus n-au fost curatate de foarte mult timp. Pe podele sunt straturi groase de praf, uneori chiar de pamant, iar scaunele arata de parca lumea ar sta in picioare pe ele.

In aceste conditii, am adresat RATB urmatoarele intrebari, pentru a afla cine este responsabil si cum poate fi rezolvata problema:

1. Cine se ocupa de curatenia mijloacelor de transport in comun (interioara si exterioara)?

2. Cum se face si cat de frecvent?

3. Exista costuri specifice? Daca da, care sunt ele (aproximativ, lunar sau anual)?

4. Se fac controale periodice? Cat de des?

5. Care sunt sanctiunile in cazul in care un autobuz/troleibuz/tramvai este foarte murdar? Cine le stabileste si cine le primeste?

Redam mai jos raspunsul (mai corect spus 'cvasi-raspunsul') primit la redactie din partea biroului de Relatii Publice al regiei:

"RATB asigura igienizarea parcului de vehicule cu forte proprii si in regie proprie, toate spalatoriile din depouri si autobaze apartinand Regiei. In prezent, nu avem contract cu nicio firma terta pentru curatarea vehiculelor. In fiecare autobaza si depou exista o spalatorie proprie, echipata cu instalatie automata de spalare.

In aceste spatii, toate mijloacele de transport RATB sunt supuse unor programe de salubrizare, care se efectueaza la retragerea in garaje si depouri, unde vehiculele sunt verificate si supuse operatiilor de intretinere curenta (maturare, stergerea prafului, spalare exterioara) sau de salubrizare aprofundata (spalare interioara, odorizare etc.).

De asemenea, periodic, vehiculele RATB sunt supuse unor programe suplimentare, in cadrul carora, pe langa operatiile amintite, se iau masuri de dezinfectie in saloanele de calatori si in cabine.

Din pacate, uneori apar si situatii in care conditiile de curatenie nu pot fi mentinute, atat din cauza traficului intens, a aglomeratiei din vehicule, a prafului de pe carosabil, cat si a lipsei de intelegere din partea unor calatori, care nu respecta normele de conduita in mijloacele de transport in comun, printre care se numara si pastrarea curateniei.

Apreciem ca este necesar sa realizam o campanie de sensibilizare a publicului calator si de constientizare a importantei respectarii normelor de buna purtare in mijloacele de transport public".

Sincer, nu vi se pare ca imaginile prezentate mai sus intra in coliziune brutala cu informatiile oferite de RATB?

Bineinteles ca de vina pentru grafitti-uri, hartii, resturi de flori sau alimentare sunt calatorii lipsiti de bun simt (care ar trebui sa fie admonestati pe loc de catre ceilalti, dar asta e o alta discutie...), insa eu sper ca nu se asteapta nimeni ca noi, calatorii, sa razuim straturile de murdarie de pe spatarele scaunelor sau sa spalam geamurile.

Daca ne suspectati ca exageram, va invitam sa circulati la orice ora doriti cu troleibuzele de pe liniile 86/90, de exemplu.

Si cea mai buna dovada ca nu suntem singurii "pretentiosi" este mesajul primit la redactie, zilele acestea, din partea unei cititoare: "Faceti cumva sa fie spalate tramvaiele, in mod special tramvaiul 32, ca sunt murdare rau, iti e sila sa urci in ele (...). Multumesc RATB pentru confortul oferit in mijloacele de transport".

Oare Directia de Sanatate Publica Bucuresti face vreun control in aceste bombe epidemiologice?

Intr-un raspuns trimis in august 2014, dupa o sesizare similara facuta de jurnalista Ana Maria Caia, Biroul de Presa al RATB isi asuma urmatorul angajament: "Pe viitor, personalul de intretinere din depou va verifica starea de curatenie din troleibuze, astfel incat acestea sa arate corespunzator". Oare ce inteles are cuvantul "corespunzator" pentru conducerea RATB?

Singura solutie ar fi, probabil, ca toti calatorii nemultumiti sa trimita sesizari insotite de imagini din vehiculele de transport in comun la adresa info@ratb.ro. Cu siguranta o astfel de mobilizare a calatorilor ar conta. Ce ziceti?

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#tramvaie murdare, #RATB vehicule murdare, #murdarie RATB , #ratb