Protest RATB la DNA, fata de coruptia si mafia din Regie

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 08:15
4577 citiri
Protest RATB la DNA, fata de coruptia si mafia din Regie
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicatele din RATB vor protesta, vineri, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si la sediul regiei, fata de "fenomenul de tip mafiot din RATB", care ar fi intretinut de Primarie, Guvern, partidele politice si Justitie.

Sindicatul Realitatea URAC, Sindicatul Transportatorilor Publici de Persoane, Sindicatul Transportatorilor APT din RATB si Sindicatul Conducatorilor de Bord si Lucratorilor din RATB anunta ca cele doua manifestatii se vor desfasura vineri, de la ora 9.30 la ora 11.00 la sediul DNA si intre orele 11.30 si 14.30 la sediul RATB din bulevardul Dinicu Golescu, informeaza News.ro.

Protestele sunt sutinute de Federatia Sindicatelor Soferilor din Romania 2014, Asociatia Profesionala a Transportatorilor A.P.T. si Asociatia pentru Drepturile Omului Imaginea Romaniei, precizeaza organizatorii.

Ei spun ca protestele sunt determinate de: "abuzurile, coruptia si mafia care sufoca institutiile statului roman, abuzurile si coruptia din partidele politice care numesc conducerea RATB, abuzurile si coruptia din Justitie care nu finalizeaza dosarele aflate pe rol, abuzurile si coruptia din Guvernul Romaniei care nu opreste mafia organizata din RATB, abuzurile si coruptia din Primaria Municipiului Bucuresti, care numeste conducerea RATB si intretine fenomenul de tip mafiot din RATB".

Protest RATB fata de mafia din Regie. Angajatii ameninta cu manifestatii si la Bruxelles

De ce sunt nemultumiti angajatii

Concret, motivele de nemultumire ale angajatilor RATB sunt subfinantarea Regiei, "managmentul neperformant al conducerii RATB, proceduri de licitatii intarziate", "vehicule care nu mai corespund din punct de vedere tehnic si estetic, cu o durata de viata depasita si un grad de uzura foarte ridicat", "lipsa pieselor de schimb si a echipamentelor de protectie", "lipsa unui program de constructii tramvaie la U.R.A.C.", agresarea conducatorilor de vehicule, controlorilor si casierelor din cauza reducerii numarului de masini care circula si "lipsa conditiilor minime de igiena (WC-uri, apa potabila), conditii inumane de munca pentru casierele de la toneta".

Prin actiunile de protest, sindicalistii spun ca vor sa atraga atentia asupra conditiilor de munca din RATB si ca sunt asteptati sa isi exprime nemultumirile fata de conducerea RATB soferii, controlorii de bilete, casierii, personalul de intretinere si celelalte categorii de salariati.

Cei care nu pot participa la manifestatii sunt rugati sa poarte la mana dreapta banderola alba reprezentand greva japoneza in timpul programului de lucru.

Initiatorii protestului sustin ca fondul pentru ajutoare sociale de 2% din fondul de salarii este cheltuit netransparent de conducerea RATB si sindicatul reprezentativ iar salariatii bolnavi incurabil sau cu boli profesionale nu mai primesc niciun ajutor din fondul de ajutoare sociale, si ca soferilor li se anuleaza programarile la concediul de odihna, din cauza lipsei de angajati.

In ceea ce priveste starea masinilor din RATB, ei spun ca nu sunt asigurate piese de schimb, cer asigurare Casco si semnaleaza ca in prezent sunt folosite doar 690 de autobuze (69%) din totalul celor 1.000 disponibile (dintre care 500 sunt incadrate in norma de poluare Euro 3 si au grad de uzura de 9 - 10 ani,iar celelate 500 sunt Euro 4, cu grade de uzura de 7 - 9 ani), 256 de tramvaie (54%) din totalul de 475 (numai 10 tramvaie fiind aproape noi, cu un grad de uzura de pana la 25%) si 172 de troleibuze (59%) din totalul de 297.

Protest RATB, marti, la Parlament: Sute de vehicule sunt un pericol pentru calatori

Initiatorii protestului denunta si "angajarile ilegale si cointeresate" si "managementul neperformant si ilegal", care ar fi cauzat mai multe prejudicii constatate de Curtea de Conturi si Camera de Conturi a Municipiului Bucuresti.

Protestatarii mai spun ca vor continua actiunile la Bruxelles, la o data ce va fi comunicata ulterior.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#protest RATB DNA, #protest RATB DNA coruptie , #ratb