Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scenariul care ar crea haos in Bucuresti: Suntem pe marginea prapastiei!

Joi, 19 Februarie 2015, ora 14:25
5084 citiri
Scenariul care ar crea haos in Bucuresti: Suntem pe marginea prapastiei!

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) se afla in acest moment pe marginea prapastiei din cauza managementului defectuos, iar autoritatile trebuie sa se implice urgent in remedierea problemelor aparute in urma subfinantarii cronice a regiei, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Vasile Petrariu, presedintele executiv al Sindicatului Transportatorilor din Bucuresti (STB).

"Din pacate, transportul public local din Bucuresti nu se inscrie intre prioritatile edililor Capitalei, iar Regia Autonoma de Transport Bucuresti se confrunta cu probleme grave determinate de subfinantarea cronica. Astfel, din cele aproximativ o mie de autobuze Mercedes, in circulatie avem numai 676, restul de 324 fiind imobilizate cu diferite defecte tehnice. La tramvaie, dintr-un numar de 483 de vehicule parc inventar, avem in circulatie 279, restul de 2014 fiind imobilizate. Situatia este similara si la troleibuze, unde circula numai 192 de vehicule din cele 297 existente.

In plus, ne confruntam cu probleme grave legate de calea de rulare si reteaua de contact. Din 146 de macaze stradale functioneaza doar 32, unele fiind oprite, iar 84 sunt defecte, lipsind piesele originale mecanice si electrice", a declarat Vasile Petrariu.

Potrivit acestuia, constructia de tramvaie este aproape abandonata, in conditiile in care parcul de tramvaie are o uzura medie de 82,97%, iar unele tramvaie au o vechime de peste 40 de ani.

"Uzina de reparatii are capacitatea de a realiza cel putin 10 tramvaie moderne anual, la un pret ce nu depaseste un milion de euro. In anul 2013, din cauza fondurilor limitate alocate regiei, nu s-a fabricat decat un singur tramvai, iar in 2014 au fost fabricate doua tramvaie.

In ceea ce priveste troleibuzele, in ultimii ani nu a fost achizitionat niciun astfel de vehicul, uzura la troleibuzele existente fiind de peste 92,99%. In ultimii ani, conditiile de munca s-au inrautatit constant la nivelul RATB, iar angajatii au salariile inghetate la nivelul anului 2010. Mai mult, orele lucrate suplimentar nu sunt platite", a mai spus presedintele executiv al STB.

Liderul sindical le-a cerut autoritatilor sa se implice urgent in remedierea problemelor cu care se confrunta regia de transport bucuresteana.

"Somam in mod public atat membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), cat si pe primarul general Sorin Oprescu, sa-si precizeze pozitia cu privire la deciziile legate de RATB.

Dorim sa fim consultati in calitate de sindicat reprezentativ in cadrul RATB, pentru a putea in felul acesta dezamorsa starea tensionata in randul salariatilor. Autoritatile trebuie sa ia masuri urgente, pentru a putea fi evitate actiunile extreme de protest, care pot genera un conflict de munca ce ar afecta cetatenii Capitalei. Una dintre primele masuri trebuie sa vizeze adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli (BVC), stiut fiind faptul ca in perioada 2009 - iunie 2004 RATB a functionat prin intermediul unor BCV care nu au fost aprobate de CGMB. Exceptie face BVC 2013", a incheiat Vasile Petrariu.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#RATB greva salariati, #probleme transport public Bucuresti , #ratb