Toti controlorii din RATB sunt obligati sa poarte uniforme? Cum vor fi premiati calatorii bun platnici

Sambata, 18 Iunie 2016, ora 11:34
18906 citiri
Toti controlorii din RATB sunt obligati sa poarte uniforme? Cum vor fi premiati calatorii bun platnici
Foto: Ziare.com

De la inceputul acestei luni, bucurestenii au putut vedea, in mijloacele de transport in comun, controlori purtand veste albastre reflectorizante, pe care scrie, cu majuscule, "CONTROLOR".

Asta inseamna ca, daca cineva care nu poarta o astfel de vesta ne cere cardul de calatorii in autobuz nu ar trebui sa il prezentam? Se pare ca lucrurile nu sunt asa de simple. Pe langa controlorii "la vedere", exista in continuare si cei "incognito", dupa cum a declarat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al RATB, Constantin Tobescu.

Potrivit acestuia, pe langa controlorii ce prezinta insemnele institutiei pe vesta, vor fi in continuare si cei imbracati in haine de strada, asa ca bucurestenii care credeau ca isi pot da seama dintr-o singura privire daca autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul e "sigur" n-au scapat.

"Vestele sunt un accesoriu suplimentar, care nu este utilizat de catre toate echipele, existand si controlori 'incognito'. Calatorul trebuie sa valideze titlul deindata ce s-a urcat in vehicul si sa il prezinte controlorilor care au asupra lor delegatii si insigne, chiar daca nu au veste", a declarat purtatorul de cuvant al RATB.

Si atunci de ce sunt purtate de catre unii aceste veste? "RATB urmareste sa sporeasca incasarile si nu sa dea amenzi. Scopul RATB este acela de a creste constiinta civica a calatorilor", explica Tobescu.

In ceea ce priveste feed-back-ul bucurestenilor odata cu aceasta schimbare, acesta este unul "pozitiv", deja simtindu-se o scadere a numarului de contraventii. In plus, desi nu exista date statistice inca, cozile de la ghisee au aratat ca s-au platit mai multe calatorii decat pana acum: "Feed-back-ul de la calatori a fost pozitiv, evident. O statistica nu putem face inca, dar in primele zile s-a simtit o scadere a contraventiilor.

Totodata, pe vanzare a fost si o crestere, care s-a vazut cu ochiul liber prin cozile care aparusera la centrele de vanzare", a afirmat purtatorul de cuvant al RATB.

La inceputul acestei luni, se anunta si o schimbare a "profilului controlorului". Am vrut sa stim in ce consta aceasta si iata raspunsul institutiei: "Controlorul nu este o persoana care vaneaza pur si simplu un anumit tip de calator, ca sa-l sanctioneze. Cum spuneam, scopul nostru nu este acesta.

Controlorul este o interfata importanta in relatia RATB-calatori, el trebuie sa aiba atitudinea pe care intreaga Regie o are fata de clientii nostri, si anume de servire cu atasament, corectitudine si totodata, cu fermitate.

Sa nu uitam ca, totusi, oamenii acestia se confrunta cu tot felul de persoane. Nu de putine ori au fost batuti, agresati. Ganditi-va ca ei stiu ca sunt priviti de calatori fara simpatie. Tocmai asta trebuie schimbat: controlorul este un angajat care isi face treaba, care verifica daca ti-ai platit calatoria, deci arati ca ii respecti pe ceilalti calatori, care platesc".

RATB, invitatii la teatru pentru bucurestenii "bun platnici"

Constantin Tobescu ne-a declarat si ca institutia se gandeste sa premieze calatorii "bun platnici", oferindu-le inclusiv bilete gratuite la spectacole. Concret, unul dintre proiectele gandite de RATB este ca detinatorii de abonamente sa se inscrie pe site-ul institutiei si sa participe la o tragere la sorti, in urma careia norocosii vor primi invitatii sau bilete la teatru, circ sau muzeu. Acest proiect nu a demarat inca, dar va fi implementat "curand", dupa cum afirma Tobescu.

Cum multi bucuresteni se arata indignati de faptul ca, in mijlocul de transport in comun controlorii par sa evite sa ceara la verificare cardul de calatorii de la anumite segmente de calatori, am vrut sa stim de ce se intampla asta.

"Controlorul, de multe ori, nu are timp sa verifice titlurile de calatorie la toata lumea. Nici politistii nu ii opresc pe toti participantii la trafic, decat atunci cand sunt operatiuni organizate in acest sens. Asa are si RATB controale de amploare, derulate cu sprijinul Politiei comunitare si al Jandarmeriei, in special acolo unde au fost constatate probleme", e raspunsul purtatorului de cuvant al institutiei.

280 de controlori in Capitala

Potrivit lui Constantin Tobescu, in Bucuresti lucreaza in prezent 280 de controlori. In ceea ce priveste programul lor, acesta acopera intreg orarul RATB. Prin urmare, cel putin teoretic, ne putem astepta sa ni se ceara cardul de calatorie atat la orele 22.30, in weekend, cand revenim acasa din oras, cat si la 5.30, intr-o zi din saptamana, cand ne indreptam catre serviciu.

Am vrut sa stim care sunt liniile cu cei mai multi calatori fraudulosi si care sunt cele cu cei mai corecti bucuresteni. "Pe toate liniile sunt identificati calatori care merg fara sa plateasca. Foarte multe cazuri se inregistreaza pe unele linii preorasenesti sau linii periferice. Acolo, de altfel, organizam periodic controale tip razie, cu sprijinul Politiei si Jandarmeriei", a fost raspunsul institutiei.

Procedura in caz de furt in mijloacele de transport in comun

Furturile in mijloacele de transport in comun reprezinta o alta problema "la zi", de multa vreme, in Capitala. Cati dintre noi nu am asistat la un furt in autobuz ori poate chiar am fost victime? Iar daca noi am fost cei carora li s-a furat ceva, ne amintim cu siguranta cat de indignati am fost ca nimeni nu a intervenit. Concret, cum se procedeaza in astfel de cazuri, ce e de facut?

"Anuntati infractiunea la 112, dati toate detaliile, semnalmentele, dar nu intrati in conflict cu infractorii. Pe mijloacele de transport in comun exista echipe de politisti sub acoperire, care in colaborare cu RATB, sunt pregatiti sa intervina in cazul unui flagrant, iar in ultima vreme presa a scris despre astfel de actiuni ale politistilor de la Transporturi.

Soferul nu are voie sa intervina sub nicio forma, el trebuie sa urmeze un traseu si sa respecte un program, in masura in care traficul permite. Soferul cel mult va opri vehiculul in statia unde vor astepta politistii, in cazul in care victima sau un martor suna la numarul de urgenta", a explicat Tobescu.

S-a inchis chioscul RATB. Ce e de facut

O alta problema a bucurestenilor este programul de la chioscurile RATB. Cati dintre noi nu ne-am aflat in situatia de a trebui sa ne deplasam cu un mijloc de transport in comun dupa ora de inchidere a chioscurilor RATB, fara a avea de unde sa ne incarcam cartelele? Sau dimineata, cand ne grabim sa mergem la serviciu, sa observam ca ghiseul este "inchis momentan"? Ce putem face in astfel de cazuri?

Raspunsul asteptat, instalarea unor automate de unde sa putem cumpara singuri cartele ori chiar posibilitatea de a ne putea cumpara calatorii direct din autobuz, nu a venit. Se pare ca pentru moment acestea nu sunt optiuni.

"Deja aveti o facilitate oferita de RATB, plata prin SMS a calatoriei pe liniile Expres sau a unui abonament de o zi pentru celelalte linii, mai putin liniile preorasenesti, care au un statut special", a declarat Tobescu, fara a se referi insa la persoanele in varsta, nu neaparat pensionare, care poate nu stapanesc tehnologia ce le-ar permite sa-si plateasca prin SMS calatoriile sau la cele care nu mai au credit pe telefonul mobil.

Citeste si Cum scapam de traficul de cosmar din Bucuresti: Mereu verde la semafor pentru RATB si impozit redus daca n-ai masina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#controlori veste RATB, #furt mijloc RATB cum procedezi, #RATB plata SMS, #controlori linii , #ratb
Comentarii
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
la ce mai trebe controlori daca madam Firea va face transport moka ?