13 ONG-uri ameninta ca dau in judecata Guvernul din cauza Codurilor

Marti, 24 Martie 2009, ora 18:44
1593 citiri
13 ONG-uri ameninta ca dau in judecata Guvernul din cauza Codurilor

Un numar de 13 organizatii neguvernamentale au depus marti, la Guvern, "o somatie" prin care solicita retragerea din Parlament a celor patru proiecte de Coduri juridice si cer ca fiecare Cod in parte sa fie dezbatut public, timp de o luna.

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale semnatare spun ca, in cazul in care Guvernul nu va raspunde solicitarii, vor chema Executivul in instanta si vor solicita suspendarea hotararilor de Guvern prin care Codurile au fost transmise la Parlament.

"S-a incalcat legea transparentei decizionale. Mergem pe procedura prealabila, urmand sa apelam la instanta. Dorim ca aceste coduri sa fie retrase si sa se acorde cel putin o luna pentru fiecare dintre ele, consecutiv, pentru dezbatere publica. (...)

Toate cele patru Coduri au avut aceeasi procedura de cvasitransparenta, cu o varianta preistorica pe site si cu o alta varianta care se lucra in laboratoarele Ministerului Justitiei", a declarat pentru NewsIn directorul Transparency International Romania (TI), Victor Alistar.

Potrivit lui Alistar, in cele patru Coduri juridice exista erori de conceptie, dar si de redactare, iar analiza comparativa nu este justificata.

"Niciodata nu construiesti Codurile unei tari doar pe analize comparative. Ai nevoie de analize istorice, comparative, sociologice si statistice, dupa ce stii exact care este nevoia reglementarii respective. Va dau un exemplu de eroare grava. Ni se dau ca date de comparatie sanctionarea coruptiei in tari precum Finlanda sau Suedia. Aceste tari au aproape zero coruptie, asa ca nivelul de sanctionare este altul", a spus presedintele Transparency International.

Alistar a declarat ca noile norme atenteaza grav la libertatea presei, ofera o putere "extraordinara" creditorului fata de debitor, iar mediul de afaceri este afectat pentru ca au fost introduse "prevederi intruzive in modul de organizare a curtilor arbitrale, care reprezinta o justitie privata a mediului de afaceri".

In plus, jandarmii au un rol sporit in executarile civile, desi pana in prezent participau la executare doar pentru a asigura ordinea publica. "Executorul cu angajatii lui spargeau usa. Ei, acum jandarmii participa in mod activ la executare. Asta inseamna ca am introdus forta armata in Codul Civil?", a spus el.

Directorul TI a spus ca protestul va continua pe toata durata dezbaterii Codurilor juridice in Parlament, la alegerile europarlamentere ONG-urile vor cere ca parlamentarii romani care au votat Codurile sa isi asume raspunderea nominala, iar in ultima instanta ii vor cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge actele normative.

"Iar daca le promulga, sa isi asume raspunderea pentru toate implicatiile pe care noi le vom arata cetatenilor in toate cele 42 de circumscriptii", a spus el.

Potrivit lui Alistar, documentul a fost semnat de Asociatia Jurnalistilor, Clubul Roman de Presa, Agentia de Monitorizare a Presei, Centru de Resurse Juridice, Centrul pentru Resurse Publice si Transparency International.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#ONGuri Guvern judecata, #retragere Coduri Parlament, #Victor Alistar Coduri , #retragere