Financial Times scrie despre Iliescu si dosarul Revolutiei: Nu poti construi o democratie pe baza unor lucruri care sunt in ceata

Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 10:03
8203 citiri
Financial Times scrie despre Iliescu si dosarul Revolutiei: Nu poti construi o democratie pe baza unor lucruri care sunt in ceata
Foto: Arhiva Ziare.com

Publicatia Financial Times a scris, sambata, despre implinirea a 30 de ani de la Revolutia din Romania.

Articolul incepe cu relatarea lui Teodor Maries de la manifestatiile din '89 care au dus la caderea regimului Ceausescu. Acesta a povestit cum, in acel an, pe 21 decembrie, era inconjurat de morti si raniti: "Cand au inceput sa traga in noi, am vazut cum oamenii erau secerati pur si simplu. Cadeau ca popicele pe langa mine. In urmatoarea zi, sute de mii de oameni au iesit din nou in strada, in timp ce sotii Ceausescu fugeau cu elicopterul. Multimea striga Libertate!".

In cartierul bucurestean in care a protestat Teodor Maries au fost ucise 13 persoane. In total, peste o mie de romani au murit la Revolutie.

Identitatea celor care au ordonat trupelor armate sa traga in plin in protestatari nu este pe deplin cunoscuta, noteaza publicatia citata, care adauga ca exista un proces intentat celor cinci oficiali despre care exista dovezi ca au fost implicati in evenimentele de atunci, printre care se numara si Ion Iliescu, care a dominat politica romaneasca timp de 15 ani.

O tranzitie incompleta

Publicatia citata mai arata ca, intocmai ca celelalte tari care au scapat de comunism dupa 1989, Romania a trecut la democratie si si-a intarit legaturile cu Occidentul, prin aderarea la UE si NATO. Dar tranzitia este incompleta. "Probabil ca una dintre cele mai mari probleme ale ultimilor 30 de ani este ca Dosarul Revolutiei nu a fost finalizat nici pana acum", a declarat premierul Ludovic Orban intr-un interviu acordat anterior jurnalistilor de la Financial Times.

Publicatia citata mai aminteste ca Ion Iliescu a preluat puterea dupa caderea regimului Ceausescu, a fondat Partidul Social Democrat (PSD), vazut de opozantii sai politici ca un succesor al PCR. El a avut trei mandate de presedinte, in timp ce PSD a fost la Putere 20 din cei 30 de ani de la democratie.

Istoricul Oliver Jens Schmitt spune ca este nevoie ca vinovatii pentru evenimentele de la Revolutie (si dupa) trebuie pedepsiti, altfel Romania nu se poate consolida cu adevarat ca stat democratic: "Acesta este inceputul Romaniei moderne. Nu poti sa construiesti o democratie pe baza unor lucruri care sunt in ceata".

Procesul in care sunt judecati Iliescu, in varsta de 89 de ani, si alti patru lideri ai vremii pentru infractiuni contra umanitatii a inceput in noiembrie - au fost emise peste 5.000 de citatii. Sute de supravietuitori si rude ale celor care au murit la Revolutie au venit, insa fondatorul PSD nu s-a prezentat in fata instantei. Prin urmare, dosarul a fost amanat pentru 21 februarie.

Totusi, Ion Iliescu neaga acuzatiile care i se aduc.

Istoricul Oliver Jens Schmitt sustine ca evenimentele din 1989 sunt inca tabu pentru multi romani, inclusiv din randul academicienilor, pentru ca multi dintre cei implicati (sau urmasi de-ai lor) inca sunt activi pe scena politica a tarii.

Multi romani cred ca varsarea de sange a fost organizata in asa fel incat sa ii sperie pe cei care cereau reforme democratice, mai scriu cei de la FT, care amintesc si de faptul ca Iliescu este judecat intr-un dosar separat pentru incidentele din 1990 din timpul Mineriadei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Financial Times 30 ani Revolutie, #Financial Times Iliescu , #Revolutie