Doi alpinisti s-au pierdut de 24 de ore in Retezat. Salvamontistii ii pot cauta abia de luni

Duminica, 19 Martie 2017, ora 21:06
4367 citiri
Doi alpinisti s-au pierdut de 24 de ore in Retezat. Salvamontistii ii pot cauta abia de luni
Foto: Arhiva Ziare.com

Doi alpinisti din Craiova au pornit, sambata seara, pe un traseu de catarare in Muntii Retezat, dar nu au mai revenit la cabana, iar salvamontistii plecati in cautarea lor s-au intors din drum din cauza vremii nefavorabile.

"Doi baieti au plecat de la refugiul Gentiana, pe un traseu de catarare pe peretii Bucurei. La ora 21:00, am fost anuntati de catre colegii lor, iar azi dimineaza (duminica dimineata -n.red.) o echipa formata din sapte salvatori a ajuns aproape sub peretii Bucurei, insa s-a intors la refugiu, iar acum asteptam sa se potoleasca viscolul pentru ca ninge si exista pericol de avalansa", a declarat seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Amintim ca ANM a emis cod galben de vant si ninsori viscolite la munte, valabil in 22 de judete

Sursa citata a mai precizat ca cei doi barbati, unul de aproximativ 30 de ani si celalalt de aproximativ 40 de ani, sunt din Craiova, dar au mai fost pe munte si sunt echipati tehnic.

"Speram ca s-au retras catre refugiul Bucura, desi traseul este dificil, existand pericol de avalansa, iar in zona ninge abundent", a mai spus Bodean.

Cei doi alpinisti si-au lasat telefoanele mobile la cabana de unde au pornit pe traseu si nu pot fi contactati.

UPDATE 21:00 Salvamontistii erau pregatiti sa porneasca din nou in cautarea celor doi, insa vremea nu le-a permis toata ziua.

Echipele de salvare au renuntat, insa au anuntat ca vor reveni luni dimineata pe munte, daca vremea isi revine.

"Conditiile meteorologice sunt unele aspre, pe munte. Ninge, iar zapada este viscolita. Echipele noastre de salvare care au pornit in cursul diminetii dupa cei doi alpinisti dati disparuti s-au intors epuizate. In niciun caz astazi (duminica - n.red.) nu vom relua cautarile si asta din cauza vremii. Maine dimineata (luni - n.red.) vom trimite mai multe echipaje, aproximativ 20 de oameni, in mai multe puncte unde presupunem ca s-ar fi adapostit cei doi", a declarat Ovidiu Bodean.

Desi autoritatile locale si judetene au solicitat Ministerului de Interne interventia unui elicopter pentru cautarea celor doi disparuti, acest lucru nu este posibil.

"Este periculoasa ridicarea unui elicopter in zona. Vizibilitatea este foarte redusa, iar conditiile meteo sunt periculoase pentru acesta. Si oricum, daca cei doi alpinisti s-au adapostit undeva, e mai greu sa fie vazuti din elicopter. Cea mai buna interventie e la picior", a spus seful Salvamont Hunedoara.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#alpinisti rataciti Retezat viscol , #Salvamont