Arhiva Cioran scoasa la vanzare declanseaza un scandal urias (Video)

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 14:07
9995 citiri
Arhiva Cioran scoasa la vanzare declanseaza un scandal urias (Video)
Foto: B1tv.ro

Licitatia de la Paris la care a fost vanduta la un pret supraevaluat arhiva Cioran este pe cale sa declanseze un urias scandal. Eleonora Cioran, cumnata lui Emil Cioran, cea in proprietatea careia s-au aflat documentele pana anul trecut, sustine ca ele i-au fost sustrase si ca au fost vandute fara acordul ei.

Ca urmare a dezvaluirilor facute marti seara, in cadrul emisiunii "Evenimentul Zilei" de la B1 TV, Sorin Iliesiu a cerut procurorului general al Romaniei sa declanseze o ancheta penala internationala in acest caz.

Rugata de Robert Turcescu sa explice cum de au ajuns sa fie vandute peste hotare documentele personale ale lui Emil Cioran nu doar manuscrisele acestuia, Eleonora Cioran, sotia lui Aurel Cioran, a afirmat ca documentele i-au fost sustrase cel mai probabil de Laurence Tacou, fiica proprietarului unei edituri franceze, apropiat al filosofului, care mai primise spre publicare si alte manuscrise ale acestuia.

"A venit Laurence Tacou aici, eu i-am pregatit manuscrisele, eram foarte bolnava, eu am 86 de ani (...) Ea a profitat de starea mea, eram sase persoane in camera, si pe undeva mi-a subtilizat si aceste carnete. Eu niciodata nu o sa ii reprosez, desi m-a durut, dar nu era cazul sa ii fac eu ei morala", a declarat Eleonora Cioran, precizand ca se refera inclusiv la diploma de bacalaureat a lui Emil Cioran.

"Le-a luat dansa, fara sa ii dau eu direct aceste manuscrise", a adaugat cumnata lui Emil Cioran.

Aceasta a precizat ca nu stie cine a scos la licitatie documentele si cine a luat banii pentru ele. "Am incercat sa iau legatura cu ea si i-am pus trei intrebari: cine a cumparat arhiva, cine a facut aceasta licitatie si unde sunt banii obtinuti? Nu mi-a raspuns", a declarat Eleonora Cioran.

Prezent in emisiune, Sorin Iliesiu a intrebat-o de ce nu face plangere penala. "Nici nu ma gandesc, asta ar mai trebui, sa car numele lui Cioran si in penal", a spus aceasta.

Persoana acuzata de Eleonora Cioran de sustragerea unei parti din arhiva Cioran este Laurence Tacou, fiica lui Constantin Tacou. Editura familiei Tacou, L'Herne, a publicat mai multe volume Cioran.

O romanca, Gina Puica, implicata in sustragerea documentelor

Fiul Eleonorei Cioran, Serban Stavrescu, a intervenit si el in emisiunea "Evenimentul Zilei" pentru a face precizari si pentru a spune ca, in opinia sa, ar fi necesara sesizarea politiei.

"A fost o inselaciune. Aceasta madame Tacou a castigat increderea mamei mele, tatal ei a fost prieten intim al lui Cioran, ele s-au cunoscut la Paris, a venit, au stat de vorba, ea avea si o editura de publicat carti, a publicat si carti ale lui Emil Cioran, a castigat increderea mamei mele. A fost o sustragere, pentru ca aceasta Tacou a venit cu o romanca, eu o banuiesc pe dansa, dar e doar o banuiala.

Aceasta romanca locuieste la Strasbourg si se numeste Gina Puica. Este din Balesti, judetul Vrancea. Aceasta era translator. Se vedea clar ca sunt prietene. Mama mea are o anumita varsta si Tacou a ramas de vorba cu ea, iar cealalta, sub pretextul ca se documenteaza in cealalta camera ...nu stiu ce s-a intamplat, dar a expediat-o pana si pe menajera mamei mele, chipurile ca nu se poate concentra, dar nu stiu ce avea de lucrat acolo.

Dar si madame Tacou s-a sustras pentru ca ea trebuia sa vina sa se legalizeze totul, sa se faca un act legal asupra manuscriselor", a declarat fiul Eleonorei Cioran.

Intrebat cand a avut loc vizita lui Laurence Tacou in Romania, acesta a raspuns: "Vizita a avut loc anul trecut, prin septembrie. Anul trecut arhiva era in casa mamei mele. Legal, acestea apartineau mamei mele(...) Pe mama mea a consumat-o foarte mult treaba asta, dar mama mea nu vrea sa faca plangere".

Serban Stavrescu a mai explicat ca documentele vandute recent pe aproape jumatate de milion de euro au fost scoase peste granita, cel mai probabil, in geamantanele cu care calatoreau cele doua vizitatoare.

"Noi nu am luat niciun ban pe toate documentele acelea si refuza sa mai si colaboreze. I-am dat telefon si a inchis telefonul. Nu au mai stat de vorba, pur si simplu", a mai precizat acesta.

Prezent in emisiune, Sorin Iliesiu, coautor - impreuna cu Gabriel Liiceanu - al filmului documentar de lung-metraj "Apocalipsa dupa Cioran", a declarat ca a intuit ca ceva nu este in regula cu licitatia organizata la Paris, motiv pentru care i-a cerut ministrului de Externe, Theodor Baconschi, sa opreasca licitatia, dar acest lucru nu a fost posibil.

Sorin Iliesiu a cerut public, miercuri, procurorului general al Romaniei sa declanseze o ancheta penala internationala in care se se verifice conditiile in care a fost instrainata arhiva romana a lui Emil Cioran, care ar fi trebuit sa ramana in patrimoniul cultural al Romaniei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#arhiva Cioran, #manuscrise Cioran, #plangere penala manuscrise Cioran , #scandal
Comentarii
Poza Hadreian copilu corupt
Hadreian copilu corupt
rank 1
Băsescu a pus la cale furtul. Stiu de la excelenta sa domnul profesor doctor docent Voiculescu Dan, zis Felix dinozaurul turnător odios si băsinos care stie la randu-i de la distinsul domn Ciutacu.
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Securisti . Care se dedau la blestematii . De unde sa stie sora marelui Cioran ca haita Secu din diaspora , ahtiata dupa BANI , a pus ochii pe valorile pastrate in casa !??