Piesa de teatru oprita de un profesor deranjat de injuraturi

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 14:33
3757 citiri
Piesa de teatru oprita de un profesor deranjat de injuraturi
Foto: Arhiva

Un profesor iesean a urcat pe scena Teatrului National si si-a invitat elevii sa parasesca sala, fiind deranjat de vocabularul actorilor.

Scena a avut loc sambata, in timpul piesei de teatru "Nirvana", pusa in scena sambata la Teatrul National din Iasi.

"Sa-mi trag una daca am stiut cum sa reactionez. Sa-i zic in gura mare ce cred despre un individ care distruge o reprezentatie? Cadrul didactic din mine imi soptea ca asta nu se face de fata cu elevii. Sa-i trag una? Pai ce, pricepe daca-l bat? Am ales sa rad. Pe bune! Cel mai bine e sa-ti pastrezi simtul umorului cand vezi un dobitoc.

E drept, nu era un ras jovial, amuzat, ci mai degraba un ras nervos, dar deloc crispat. Am privit cam un sfert de ceas cum se mosmondeau aia de la Colegiul National 'M. Eminescu' sa iasa din sala, am bagat si o tigara, i-am zis fraierului din rolul principal sa stea naibii calm (nu stiu de ce i-am zis asta, ca nici el - din cate observasem - nu prea stia cum sa reactioneze), apoi am continuat spectacolul de unde ramasesem. Cool, nu?", poveste, pe contul sau de Facebook, actorul Doru Aftanasiu.

Profesorul venise, impreuna cu elevii sai, sa vizioneze spectacolul in cadrul proiectului "Valori culturale romanesti".

"Gagiul, fara nicio greata in el, s-a urcat pe scena si a intrerupt spectacolul. Intr-o pronuntie literara destul de fortata, a zis ceva de genul: A... deci (!) imi cer scuze, dar sunt nevoit sa intervin, eu nu am fost informat de natura interpretarii acestui spectacol, dar acesti copii nu pot asista la asa ceva", povesteste actorul.

Acesta eticheaza gestul profesorului drept unul ipocrit, in contextul in care liceeni nu sunt straini de limbajul vulgar.

"Nu conteaza ca, dincolo de vreo doua de-astea mai piperate, spectacolul ala chiar avea un mesaj si elefantii din sala chiar au de castigat vazandu-l, nu conteaza nici macar faptul ca pustii astia vad o gramada de filme in care Al Pacino, Robert de Niro, Brad Pitt, Di Caprio etc. au momente cand injura de mama focului.

Nu conteaza nici ca aud sudalmi neaose in filmele romanesti (in marea lor majoritate considerate filme de arta). Nu conteaza ca o vad la TV pe vulgara si dizgratioasa Zavoranca si toata sleahta de pitipoance, cu muflonii aferenti. Important este ca elevul sa simuleze decenta. Nu-i nevoie chiar s-o aiba. Da, daca i-ar fi lasat sa vada spectacolul pana la capat, pun mana in foc ca pustii aia ar fi iesit din sala mai bogati sufleteste si ar fi fost chiar mai atenti la felul in care se exprima", conchide Aftanasiu.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#scandal teatru Iasi, #injuraturi actori teatru elevi, #liceeni teatru limbaj , #scandal