Cazul Rodica Stanoiu: CNSAS denunta fapte ce lezeaza actul justitiei

Luni, 28 Martie 2011, ora 22:10
2221 citiri
Cazul Rodica Stanoiu: CNSAS denunta fapte ce lezeaza actul justitiei
Foto: Arhiva

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii denunta procurorului general al Romaniei "fapte penale de natura sa aduca o vatamare grava infaptuirii justitiei, precum si activitatii CNSAS", referitoare la declaratiile de avere depuse de Senat in procesul Rodicai Stanoiu.

CNSAS a reclamat faptul ca Senatul a comunicat doua declaratii de avere ale Rodicai Stanoiu - care contesta in instanta calitatea de colaborator al fostei Securitati, sustinand ca notele informative ce ii sunt atribuite nu sunt scrise de ea - care par a fi scrise si semnate de persoane diferite, noteaza Mediafax.

Declaratiile de avere - completate si semnate de Stanoiu - au fost solicitate de catre judecatori pentru a se putea face comparatii intre scrisurile de pe acte, initial fiind trimisa de catre Senat doar o copie dupa declaratia din 9 ianuarie 2006.

"In fapt, pe rolul Curtii de Apel Oradea Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ se afla dosarul nr. 48681/3/2008, ce are ca obiect contestatia formulata de Rodica Stanoiu impotriva deciziei Colegiului CNSAS prin care s-a retinut ca aceasta a avut calitatea de colaborator al politiei politice comuniste. La termenul din 3 noiembrie 2010, instanta de judecata a hotarat formularea unei adrese catre Senat, pentru a trimite la dosar, in original, Declaratia de Avere completata de doamna Stanoiu, in calitate de senator, la data de 9 ianuarie 2006", arata CNSAS.

Potrivit sursei citate, "declaratia urmeaza a servi ca inscris de comparatie la realizarea unui raport de expertiza grafoscopica". Concret, spune CNSAS, o serie de note informative adresate fostelor organe de Securitate trebuie comparate cu mai multe scripte de comparatie, printre care si declaratia amintita, pentru a stabili daca reclamanta este autoarea notelor informative".

"Copia respectivei declaratii mai facuse obiectul a doua rapoarte extrajudiciare de constatare tehnico-stiintifica in anul 2006. Rapoartele din 2006 folosisera forma printata a Declaratiei ce fusese publicata in acel an, pe pagina de internet a Senatului, la rubrica destinata declaratiilor de avere si interese ", mai arata sursa citata.

Originalul declaratiei de avere

Astfel, in urma unei alte cereri de catre Curtea din Oradea, secretarul general al Senatului, Ion Moraru, a comunicat: "Avand in vedere noua dumneavoastra solicitare din 16 decembrie 2010 si tinand seama de necesitatea transmiterii originalului declaratiei de avere pentru efectuarea expertizei grafoscopice, va transmitem alaturat originalul declaratiei de avere, precum si al declaratiei de avere rectificate ale doamnei senator Rodica Mihaela Stanoiu, care dateaza din 9 ianuarie 2006".

Astfel, CNSAS a constatat anumite diferente.

"Este evident ca daca institutia noastra nu ar fi sesizat aceasta diferenta si nu ar fi invederat-o instantei, asa-zisul original ar fi fost folosit la realizarea expertizei grafoscopice, cu consecinta alterarii rezultatului acesteia, astfel incat nu s-ar fi putut ajunge la aflarea adevarului si la justa solutionare a cauzei", noteaza in denuntul facut la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, CNSAS.

Cat priveste justificarea Senatului, exprimata printr-un comunicat oficial, CNSAS arata ca aceasta Camera a Parlamentului sustine, in esenta, ca la data de 19 ianuarie 2006, Stanoiu ar fi depus, in acelasi timp, doua declaratii de avere, datate la 9 ianuarie 2006, pentru care i s-ar fi eliberat o singura dovada de primire.

De asemenea, la 15 februarie 2006 s-a depus rectificarea acestei declaratii (rectificarea fiind completata dactilografiat).

Vineri, 25 martie, la Curtea de Apel Oradea s-a desfasurat un nou termen in procesul in care fostul ministru de Justitie Rodica Stanoiu contesta calitatea de colaborator al Securitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rodica Stanoiu securitate, #denunt CNSAS proces Stanoiu , #securitate