Fostii securisti se bucura de beneficiile certificatelor de revolutionar

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 22:39
4907 citiri
Fostii securisti se bucura de beneficiile certificatelor de revolutionar
Foto: Arhiva

Oficial, 28 de fosti colaboratori sau chiar fosti ofiteri ai Securitatii detin certificate de luptator in Revolutie, dar numarul lor poate fi mult mai mare.

Pana in prezent, au fost verificati doar 8.000 dintre cei 21.000 de revolutionari - luptatori sau urmasi ai eroilor-martiri (parinti, soti si copii de morti in Revolutie).

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a trimis in instantele de judecata, din 2008 si pana in prezent, 186 de dosare ale unor revolutionari acuzati ca ar fi fost colaboratori sau chiar lucratori ai Securitatii, iar 22 de verdicte au confirmat acuzatiile formulate de CNSAS, informeaza Gandul.

Acestora li se adauga deciziile CNSAS (6 la numar) de la infiintarea colegiului si pana in anul 2008.

Toti acestia beneficiaza, de peste 20 de ani, de recunostinta statului roman, manifestata prin indemnizatii (indemnizatia luptator este, in prezent, de 1.700 - 3.300 de lei) si alte numeroase facilitati de ordin material.

George Costin, secretar de stat pentru Problemele Revolutionarilor a declarat, pentru Gandul ca doar pentru cinci dintre cei dovediti drept colaboratori sau fosti ofiteri de Securitate au fost anulate certificatele de revolutionar si, totodata, drepturile care decurg din calitatea de revolutionar.

Acesta afirma ca i-a cerut presedintelui CNSAS urgentarea verificarilor in cazul revolutionarilor cu patalama, astfel incat si securistii din randul celorlalti 13.000 inca netrecuti prin filtru sa fie deconspirati.

Situatia nu este insa deloc simpla. "O buna parte dintre judecatori sunt din acelasi aluat cu informatorii. A fost un caz celebru cu un judecator, care la noi era pe liste la informatori si el dadea verdicte de necolaborare la fosti colegi ai lui, informatori", a declarat Mircea Dinescu, membru in CNSAS.

Beneficii uriase, nereturnabile

Teoretic, "revolutionarii" dovediti drept fosti colaboratori sau cadre ale Securitatii, isi pierd automat calitatea de revolutionar. Practic, e necesar un vot al unei comisii speciale din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Legea nu prevede ca cei decazuti din calitatea de revolutionar sa restituie banii si contravaloarea beneficiilor primite abuziv.

Citeste pe site-ul Gandul beneficiile revolutionarilor cu acte.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#securisti certificate revolutionar, #beneficii certificate revolutionar, #deconspirare securisti , #securitate
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ce a facut "MARELE LUPTATOR IMPOTRIVA COMUNISMULUI" ?