Noul presedinte al ICR recunoaste ca si-a turnat profesorii la Securitate (Video)

Marti, 16 Iulie 2013, ora 11:24
8282 citiri
Noul presedinte al ICR recunoaste ca si-a turnat profesorii la Securitate (Video)
Foto: Adevarul

Lilian Zamfiroiu, noul presedinte al Institutului Cultural Roman, recunoaste ca si-a turnat profesorii la Securitate pe vremea cand era student, dar subliniaza ca nu a semnat un angajament cu fosta politie politica a lui Ceausescu, motiv pentru care are adeverinta de la CNSAS.

A absolvit un liceu industrial, a intrat la facultate din a treia incercare (dupa ce a doua oara a picat chiar si la "fara frecventa"), dar a ajuns diplomat si, mai nou, cu sustinerea USL, presedinte al Institutului Cultural Roman, institutie bugetata cu milioane de euro anual pentru a promova cultura autohtona in lume, scrie Adevarul.

Intr-un amplu interviu in care vorbeste despre ascensiunea sa fulminanta, Lilian Zamfiroiu povesteste cum a ajuns membru de partid inca de pe vremea cand lucra la Oltchim, inainte sa intre la facultate, dar si redactor sef la revista "Universitatea Comunista", inca din primul an de studentie.

"Membrii Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Universitate si-au exprimat cu acest prilej via lor bucurie pentru reinvestirea tovarasului Nicolae Ceausescu in functia suprema de stat, convinsi fiind ca acesta reprezinta pentru tot tineretul roman certitudinea unui viitor liber si fericit, in conditiile ridicarii Romaniei pe noi culmi de progres si civilizatie", scria Lilian Zamfiroiu, in articolul "Asociatia Studentilor Comunisti din Universitate la ora bilantului", revista "Universitatea Comunista", anul 1985.

Despre colaborarea cu Securitatea, el spune ca spune ca nu a avut niciodata "o pornire de disident" si argumenteaza: "In destinul meu de pana atunci nu am avut de suferit din pricina regimului, ca sa ma revolt".

Lilian Zamfiroiu dezvaluie si cum a fost racolat de Securitate in 1985.

"Eu am avut o sansa: un asistent universitar pe nume Mihai Marta. (...) El mi-a zis: "Vezi, ca sigur te vor cauta 'baietii'! Iti vor propune sa colaborezi cu ei. Dar, daca nu vrei, sa stii ca se poate". "Cum se poate?", am intrebat eu. "Pai, le spui ca esti bolnav. Le spui ca tu nu ai nimic impotriva sistemului, dar starea ta de sanatate nu iti permite". Deci profesorul Marta m-a invatat "poezia" pe care trebuia sa o spun. A avut perfecta dreptate, "baietii" au aparut dupa cateva saptamani. M-au chemat de mai multe ori. Ma chemau intotdeauna in biroul decanului, academicianul Ion Coteanu", a relatat Lilian Zamfiroiu.

Ulterior actualul presedinte al ICR i-a turnat pe profesorii straini veniti la Universitatea Bucuresti.

"Aveam o lectorita venita din Ungaria si un lector din Italia. Cei din Securitate nu erau interesati de colegi. Pe mine m-au intrebat intotdeauna de profesori. Ma simteam jenat fiindca nu aveam ce sa le spun. Ce sa le spun? Ca italianul ne dadea sa fumam tigari scumpe? Probabil ca le-am spus si asta, nu mai tin minte. Discutiile erau cordiale, ca nu si-ar fi permis aia, in prezenta decanului, sa intre in amanunte. Dar nu am semnat niciun angajament. (...)

La un moment dat, ofiterul de Securitate m-a invitat in oras, singur. Acolo mi-a spus ca daca voi semna voi avea posibilitatea sa.... nu-stiu-ce. In momentul ala i-am recitat "poezia". Omul a inteles", a mai povestit Lilian Zamfiroiu.

Acesta subliniaza insa ca, la fel ca si ceilalti angajati din Ministerul de Externe, are adeverinta de la CNSAS ca nu a colaborat cu Securitatea.

Intrebat daca ii condamna pe cei care au fost colaboratori, Lilian Zamfiroiu spune ca mai degraba i-ar condamna pe cei care au semnat angajamente.

"Pentru ca pe mine nu m-au fortat. Eu am refuzat si... ma rog, ne-am mai intalnit, totusi, de vreo doua-trei ori. Sa nu credeti ca dupa ce am refuzat sa semnez angajamentul nu ne-am mai intalnit. Dar nu am fost fortat, nu mi s-au cerut informatii despre colegi, numai despre profesori. O sa ma intrebati: "Bine-bine, dar ce le-ai spus?". Ce sa le spun? Ca italianul isi facea cursurile, apoi iesea la o cafea. Profesoara de maghiara nici macar atata nu facea", a mai dezvaluit actualul presedinte al ICR.

Dupa Revolutie, Lilian Zamfiroiu a fost, printre altele, profesor de limba romana la Ramnicu Valcea, inspector la Ministerul Invatamantului, jurnalist la Evenimentul Zilei, expert in Ministerul Apararii Nationale, director general la Directia Generala Comunicare si Diplomatie Publica din Ministerul Afacerilor Externe, adjunctul lui Nicolae Manolescu, ambasadorul Romaniei la UNESCO (Paris) 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Lilian Zamfiroiu ICR Securitate, #Lilian Zamfiroiu Universitatea Comunista, #presedinte ICR Securitate , #securitate