Romania a expulzat un jurnalist francez, promovat de Dughin: Sustine ca protestele sunt sponsorizate de Soros

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 10:54
10380 citiri
Romania a expulzat un jurnalist francez, promovat de Dughin: Sustine ca protestele sunt sponsorizate de Soros
Foto: Arhiva Facebook/ Raoul Weiss

Jurnalistul francez Raoul Weiss, care traia in Romania de mai multi ani, a primit interdictia de a mai intra pe teritoriul tarii timp de 5 ani. Joia trecuta, Politia de Frontiera de pe Aeroportul din Cluj i-a interzis accesul in Romania.

La debarcarea din avionul care il aducea in Cluj Napoca, lui Weiss i s-a adus la cunostinta ca a primit interdictie de intrare in tara pe o perioada de 5 ani, informeaza Romania Libera. Astfel, jurnalistul a fost obligat de politisti sa se indrepte catre alta destinatie, Viena in acest caz.

Politistii de frontiera i-au prezentat lui Weiss o decizie emisa de Ministerul Afacerilor Interne, prin care ii este interzis accesul in tara pana in 2023.

"Masura de nepermitere a intrarii in Romania a fost instituita ca urmare a unor acte care se constituie in amenintari la adresa securitatii nationale in sensul prevederilor art. 3 din Legea nr. 51 din 1991 privind securitatea nationala a Romaniei, acestea reprezentand o amenintare reala, actuala si grava la adresa starii de legalitate (...) necesara existentei si dezvoltarii statului national roman", se mentioneaza in documentul emis de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera din MAI.

Totusi, faptele exacte care ii sunt imputate lui Raoul Weiss nu sunt cunoscute, intrucat, dupa cum se arata in documentul MAI, "activitatea de informatii pentru realizarea securitatii nationale are caracter secret de stat".

Foto: Facebook/ Raoul Weiss

Potrivit Hungary Today, care citeaza agentia de presa ungara MTI, Weiss catalogheaza drept "ridicol" faptul ca romanii considera ca activitatea sa artistica reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale si intentioneaza sa atace in instanta aceasta decizie.

"Cum as fi putut ameninta securitatea Romaniei? Cu poemele mele? Cu analizele lingvistice?", intreaba retoric ziaristul.

De altfel, la acea data, 25 octombrie, Weiss a scris pe Facebook: "Va anunt plin de regret ca la intalnirile noastre prevazute in Romania voi intarzia cu vreo 5 ani, dreptul meu de intrare pe teritoriu fiind interzis prin decizie MAI pana in data de 11 sept. 2023. Parca as fi o 'amenintare la adresa securitatii nationale'. Decizia respectiva mi-a fost comunicata ieri dupa amiaza (24 octombrie - n.red.) de catre politia de frontiera de pe aeroportul din Cluj, care pe urma m-a expulzat in directia Vienei. In momentul de fata ma aflu la Budapesta".

El insista ca arta lui nu este motivul pentru care i s-a interzis intrarea in tara. Potrivit jurnalistului, adevaratul motiv il reprezinta relatarile sale despre protestele #Rezist, citite de "oameni din intreaga lume". Jurnalistul a scris, de mai multe ori, ca in spatele miscarilor de strada din Romania stau Germania si interese straine reprezentate de unele ONG-uri, finantate de miliardarul George Soros.

Raoul Weiss spune ca nu are decat cetatenie franceza. El a detinut o cafenea in Cluj Napoca, iar acum este doctorand lingvist al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) . Jurnalistul vrea sa isi sustina teza de doctorat in lingvistica comparativa anul viitor.

Ziaristul a publicat mai multe romane in limba romana, a scris poezii in limba maghiara si a scris cateva opinii in limba franceza, dar si eseuri filosofice.

Potrivit Flux24, anul trecut un portal de investigatii a relevat ca Raoul Weiss scrie pentru mai multe publicatii printre care si Visegrad Post sub pseudonimul Modeste Schwart, despre teme din Romania.

Aici puteti gasi toate articolele scrise de "Modeste Schwart" pe Visegrad Post. Intr-adevar, majoritatea sunt despre tara noastra, ultimul articol fiind publicat in 9 octombrie 2018 si este intitulat "Romania Post-Referendum: X-ray of a Sick Society/ Romania dupa referendum: Radiografia unei societati bolnave".

Conform PressOne, Modeste Schwartz apare si pe site-uri romanesti precum Gandeste.org sau activenews.ro, dar scrie si pentru think-tank-ul controversatului politolog rus Aleksandr Dughin, al carui site este Katehon.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Raoul Weiss acces interzis Romania, #jurnalist francez acces interzis Romania , #securitate