Deputat PSD declarat definitiv colaborator al Securitatii: Si-a turnat colegii de liceu (Video)

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 13:14
19960 citiri
Deputat PSD declarat definitiv colaborator al Securitatii: Si-a turnat colegii de liceu (Video)
Foto: Evz.ro

Vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, social-democratul Ciprian Nica, a fost colaborator al Securitatii, a decis instanta suprema. Ciprian Nica si-a turnat colegii de liceu sub numele de cod "Bratosin".

Hotararea de vineri a Inaltei Curti de Casatie si Justitie este una definitiva.

"Am recunoscut angajamentul, nu colaborarea"

Nica s-a aparat sustinand ca legatura sa cu Securitatea nu este una de colaborare, ci a avut doar un angajament.

"Eu am recunoscut angajamentul, dar nu mi s-a admis proba cu martori, sa spun de ce am angajat. Mi s-a refuzat dreptul de a face dovada de ce am semnat angajamentul acela.

Am contestat si scrisul. Am aflat si eu dupa aproape 40 de ani cine era ofiterul rezident", a declarat Ciprian Nica, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Securistii din noul Parlament - Nume de cod: Felix, Pintea, Bratosin si Deleanu

Acesta a subliniat ca nu isi va da demisia din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, al carei vicepresedinte este: "De ce sa imi dau demisia din Comisia juridica? Cu ce afecteaza verdictul de colaborator? Ca nu mai este politie politica".

Intrebat daca a turnat, deputatul PSD a raspuns: "Nu, doamna, nu".

"Eu nu comentez decizia ICCJ, voi cauta solutiile sa-mi fac dreptate, dar voi cauta sa aflu de ce mi-a fost respins recursul. Astept sa vina avocatul, sa stau de vorba. Daca se va impune, voi merge si la CEDO, consider ca mi s-a incalcat un drept la aparare. Am facut recurs la ICCJ sa fiu trimis spre rejudecare, ca sa pot sa ma apar", a spus parlamentarul, care a precizat ca avea 17 ani in 1976 si era elev de liceu.

Ciprian Nica a precizat ca i s-a afectat imaginea, in urma deciziei de colaborare cu fosta Securitate: "Consecintele nu sunt decat morale. E un stigmat pe care il port, asta este, o chestie din copilarie, din adolescenta".

"Incerc sa imi pastrez calmul si trebuie sa merg mai departe. Daca trebuie sa platesc acum, asta este viata. N-am furat, n-am omorat, n-am turnat pe nimeni la Securitate, nu este scrisul meu. Asta n-am fost lasat sa dovedesc, ca a fost scrisul meu. Trebuie sa vad si eu motivarea de ce mi-a respins recursul", a mai declarat deputatul PSD.

De ce a fost recrutat Nica

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, in luna octombrie 2012, ca Nica a colaborat cu fosta Securitate, pe vremea cand era elev la Ploiesti, dupa care deputatul a contestat decizia la ICCJ.

In luna februarie 2009, CNSAS a trimis CAB o nota care spunea ca Nica a colaborat cu fosta Securitate.

In documentele gasite in arhiva se arata ca Nica ar fi semnat un angajament in 1976, pe cand avea 17 ani, sub pseudonimul "Bratosin", recrutarea acestuia fiind facuta "pentru a asigura o supraveghere cat mai buna a mediului de elevi".

In acea vreme, Ciprian Nica era elev la Liceul de Muzica si Arte Plastice Ploiesti, iar documentele de arhiva spun ca "Bratosin" isi turna la Securitate colegii care ascultau postul de radio "Europa Libera".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Ciprian Nica colaborator Securitate, #Ciprian Nica turnator Securitate, #deputat PSD colaborator Securitate, #Ciprian Nica Securitate , #securitate