Ziare.com

Din marturiile unui ofiter de Securitate: Liderii PCR ii considerau pe scriitori cei mai periculosi disidenti

de Ionel Stoica
Duminica, 06 Mai 2018, ora 12:59

   

Din marturiile unui ofiter de Securitate: Liderii PCR ii considerau pe scriitori cei mai periculosi disidenti
"De ce erau mai periculosi scriitorii decat alti disidenti, pentru conducerea superioara de partid?", a rasunat, in sala "Constantin Hamangiu" din Palatul de Justitie, intrebarea judecatorului Mihaela Nita.

Barbatul din fata sa a stat putin pe ganduri si a incercat sa ofere un raspuns franc: "In orice alta tara, cu regim autoritar/dictatorial, categoria cea mai vocala, activa, din punct de vedere al contestarii regimurilor respective era cea a oamenilor de cultura, din doua considerente: pentru ca aveau o notorietate interna si o audienta si sustinere in strainatate".

Martorul care ofera aceste explicatii in fata Curtii de Apel Bucuresti este probabil unul dintre cei mai in tema sa vorbeasca despre disidenta facuta de scriitorii romani in perioada comunista.

Vasile Malureanu era in 1985 maior in Directia I de Informatii Interne din cadrul temutului Departament al Securitatii Statului. Misiunea sa viza activitatea informativa in cadrul Ministerului Culturii si in cadrul intreprinderii de comert exterior cu bunuri culturale Artexim.

Malureanu mai avea o functie administrativa importanta, cea de coordonator al activitatii colectivelor de ofiteri cu responsabilitati in arta si cultura. Practic, el avea o viziune pe intreaga tara, din punct de vedere informativ, in domeniul artei si culturii.

Procesul uciderii unui disident

Ofiterul de Securitate este audiat acum in dosarul mortii inginerului Gheorghe Ursu. In sala de judecata este prezent si fiul disidentului, Andrei Ursu.

Pledoaria lui Malureanu este ascultata cu interes si de maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si de colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Citeste si: Ziua in care Securitatea a dat vina pe Militie pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu

Alti doi inculpati din dosar, fostii ministri de Interne George Homostean si Tudor Postelnicu, acuzati de complicitate la infractiuni contra umanitatii, au decedat dupa trimiterea in judecata.

Cum a aflat de inginer

Malureanu trebuie sa explice instantei ce se intampla cu disidentii care erau incomozi pentru Securitate si ce stia in 1985 despre Gheorghe Ursu.

Inginerul nu era una dintre persoanele urmarite de Malureanu, deoarece nu facea parte dintr-o uniune a scriitorilor, ci lucra la Institutul de proiectari in constructii (ISLGC).

"Arat ca dupa decesul lui Ursu Gheorghe am aflat ca acesta facea parte din anturajul poetei Nina Cassian, care facea obiectul de investigare al colectivului din cadrul acelei directii, insa nu reprezenta decat o legatura a persoanei investigate", a explicat Malureanu cum s-a intalnit cu cazul Gheorghe Ursu.

Om de legatura cu Europa Libera?

Dupa iesirea la pensie din SRI, in 2004, fostul ofiter de Securitate a infiintat, in 2009, impreuna cu alti colegi, revista "Vitralii. Lumini si umbre", unde a publicat mai multe articole privind oamenii de cultura.

Malureanu este in prezent general SRI in rezerva. Intr-unul din articole ar fi dat de inteles ca Ursu ar fi fost omul de legatura dintre oamenii de cultura din Romania si ziaristii de la "Europa Libera".

Malureanu a spus ca textul invocat nu-i apartine ad litteram, iar in documentarea sa, Ursu nu a reprezentat un subiect de analiza. Detalii despre el a descoperit in jurnalul Monicai Lovinescu.

"Arat ca, in cele doua volume ale acestui jurnal care vizeaza perioada 1981-1988, se gaseste o mentiune cu privire la Ursu Gheorghe, vizand o scrisoare trimisa de acesta, prin intermediul unui imigrant de la Paris, sotilor Ierunca (Monica Lovinescu si Virgil Ierunca- n.red), care viza situatia preotului Calciu-Dumitreasa Gheorghe si unele aspecte din mediul literar, detalii despre o conferinta nationala a scriitorilor", arata fostul ofiter de Securitate.

Jurnalul Monicai Lovinescu

Malureanu arata ca relatia dintre Lovinescu si Ursu ar fi una sporadica. Consemnari despre acesta mai apar dupa moartea inginerului. "Din aceste consemnari rezulta ca Monica Lovinescu face o presupunere personala intre decesul lui Ursu Gheorghe si ancheta", si-a adus aminte Malureanu.


Insemnarile din jurnalul Monicai Lovinescu, despre Gheorghe Ursu


Ofiterul a explicat judecatorului Mihaela Nita care era politica Securitatii in unele cazuri:

"Dupa anul 1967 s-a acordat o pondere mai mare activitatii de prevenire a infractiunilor ce vizau securitatea statului, de aici s-a ajuns si la ideea ca uneori persoane care nu erau trimise in judecata pentru infractiuni impotriva securitatii statului erau trimise in judecata pentru infractiuni de drept comun. Insa, in situatia in care nu se facea sesizarea organelor de cercetare penala pentru infractiuni contra securitatii statului, cum a fost si cazul Ursu Gheorghe, se luau alte masuri de prevenire".

Malureanu a spus ca, daca ofiterii de Securitate constatau savarsirea de infractiuni de drept comun, in munca informativa, sesizau Militia.

"In perioada 1969-1989 au fost 71 de cazuri in care s-a dispus condamnarea persoanelor trimise in judecata pentru infractiuni grave contra Securitatii statului, exemplu tradare - cazul Raceanu, complot - Dumitru Iuga, difuzare de inscrisuri considerate dusmanoase - Radu Filipescu", a tinut sa precizeze Malureanu.

Cine a dat ordinul ca disidentul sa fie ucis?

Potrivit acuzarii, incercand sa evite un caz de persecutie politica, Securitatea i-ar fi inscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun, de detinere de valuta, pentru posesia a 17 dolari.

Pentru acest lucru, inginerul a fost arestat pe 21 septembrie 1985 si inchis intr-o celula cu doi detinuti care aveau ordin sa-l sicaneze. Presiunile acestora culminau cu batai dure. Inginerul a murit pe 17 noiembrie 1985, in arestul Militiei Bucuresti.

Militienii implicati in ancheta si colegii de celula ai lui Gheorghe Ursu au fost condamnati de-a lungul vremii pentru uciderea disidentului.

Niciun ofiter din cadrul Departamentului de Securitate al Statului nu a raspuns penal pana in prezent pentru uciderea disidentului. Asta este intrebarea la care judecatorul Mihaela Nita trebuie sa raspunda la finalul acestui proces cu o miza istorica: daca ofiterii de Securitate au fost implicati in lichidarea lui Gheorghe Ursu.

Obiectivul prioritar al Securitatii

"Era in atributiile Securitatii si neutralizarea incercarilor de a se crea o disidenta politica in Romania, in special in randul creatorilor de literatura si arta?", a fost intrebarea avocatilor rudelor lui Gheorghe Ursu.

"In cadrul Departamentului in care lucram exista acest obiectiv prioritar, ca de altfel la nivelul intregului departament al Securitatii Statului. In programul de actiune stabilit la nivelul statelor NATO, pentru subminarea regimului Ceausescu, dupa inceputul anilor 1980 a devenit ca o prioritate implicarea statelor NATO in sustinerea opozitiei interne impotriva regimului. Dupa anii 1980 s-a implicat intregul corp diplomatic al statelor NATO", arata ofiterul.

Potrivit acestuia, in contextul Razboiului Rece, "Europa Libera coordonata de CIA a fost principalul instrument de propaganda, contra - propaganda, dezinformare impotriva regimului de la Bucuresti. Securitatea avea prin lege, si reglementarile legale, misiunea de a preveni transmiterea pe canale neautorizate a unor mesaje de natura a fi folosite in acest scop".

In apararea inculpatilor

Malureanu a avut cuvinte de apreciere pentru ofiterii de Securitate, inclusiv pentru cei doi inculpati din acest dosar:

"In perioada 1967-1989, ofiterii de Securitate si-au desfasurat activitatea potrivit Constitutiei si legilor in vigoare ale statului. Apreciez ca in aceasta cauza nu ne regasim in prezenta infractiunii de care sunt acuzati inculpatii Hodis si Parvulescu".

Malureanu a dezvaluit instantei si care erau metodele de lucru in cazul disidentilor, fiind vorba de atentionari, avertizari, destramare de anturaj sau neutralizari.

"Neutralizarea - definita de Anexa la Ordinul nr. 190 - presupunea un complex de masuri pentru a determina persoanele implicate sa renunte la savarsirea unor activitati sau pentru diminuarea efectelor acestora daca fusesera savarsite. Se vorbea despre grupuri care desfasurau o anumita activitate impotriva Securitatii statului, de exemplu, grupul de la Paris, Europa Libera", a rememorat martorul.

Masurile functionau atat de bine incat in perioada 1968-1989, cu exceptia lui Paul Goma, care a fost arestat 30 de zile, niciun membru al uniunii de creatie nu a facut obiectul unei cercetari penale si trimiterii in judecata pentru infractiuni contra securitatii statului, a tinut sa precizeze acesta.

Arestarea lui Bacanu

Cazul ziaristului Petre Mihai Bacanu, cel care in 1988 se pregatea sa scoata un ziar clandestin impotriva dictaturii comuniste, este catalogat de Malureanu ca fiind unul de drept comun.

"La perchezitia oficiala facuta, fiind de fapt un flagrant delict, a fost arestat si cu ocazia perchezitiei la domiciliu si la alte locuri au fost gasite mai multe piese si componente auto, care conform informatiilor detinute erau folosite pentru tranzactii comerciale neautorizate. Ca si in cazul Ursu, s-au semnalat organele de militie cu aceasta infractiune de drept comun si a fost condamnat", a mai aratat Malureanu.

Cassian a ramas in SUA de frica Securitatii

Malureanu a dat detalii si despre poeta Nina Cassian, pe care Ursu o amintea in jurnalul sau. Acesta era monitorizata de Securitate "pentru a se cunoaste starea de spirit a grupului in special de evrei, etnie din care facea parte".

"Nina Cassian era monitorizata datorita unor nemultumiri personale; dupa venirea la conducerea tarii a lui Ceausescu, impreuna cu alte persoane, in special evrei sau fosti lideri din anii 1950, nemultumiti ca si-au pierdut privilegiile, comentau uneori injurios la adresa regimului din Romania".

"Dupa arestarea lui Ursu Gheorghe, Nina Cassian, care era plecata in America temporar, nu a mai revenit in tara de teama unor posibile consecinte din cauza celor consemnate in jurnalul lui Ursu Gheorghe", a mai explicat ofiterul.

Audierea lui Vasile Malureanu a avut loc pe 2 mai 2018 la Curtea de Apel Bucuresti si a durat doua ore. La acelasi termen, au mai fost audiati, in dosarul uciderii lui Gheorghe Ursu, si alti doi martori, un fost subofiter de Militie si o persoana care a fost incarcerata in Arestul Cercetarilor Penale in 1985.

Procesul continua cu noi audieri pe 30 mai.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13818 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ofiterii de securitate au inscenat circumstantele arestarii lui

Ursu, circumstante in urma carora dizidentul a decedat. Un om a fost omorit in urma unei inscenari in valoare de $18. Pentru ce a fost torturat Ursu? Pentru ceea ce se stia, cei $18, sau pentru alte informatii, pe care securitate a voie sa le obtina prin intermediul militiei.
Si cind te gindesti ca Romania plateste pensii grase unor criminali a caror slujba nu a avut nimic de a face cu problemele de securitate reale ale statului roman. Unde sint compensatiile morale si materia pentru aceste crime?

 

Fostii tortionari si criminali. ofiterii din securitatea comunista

Beneficiari de pensii speciale. vin acum sub diverse nickuri si pseudonime aici pe ziare.com si se sustin intre ei si combat articolele in care sunt acuzati de crime.
sunt usor de depistat. au o retorica sovietica inspirata de sputnik rusia today si alte pagini sponsorizate de kremlin pentru slabirea statului de drept in Romania,

 
 

 

Sunteti de partea securitatii,sa aiba protocoale,buget urias

Ii aparati pana in panzele albe pe cei sprijiniti de securitate pe fata,in primul rand kovesi si basescu,apoi va dati ingroziti.
Nu e mare lucru schimbat de la securitatea lui ceausescu care stia si ce ai mancat si adica noua securitate nu stiu cine a furat in tara asta si ce coruptie se intampla?Ei au probe si se ocupa de santajat politicieni si magistrati,iar dna e unitatea lor la vedere.In loc sa luptati sa fie controlati ca la carte,ca nu ne ameninta nimeni securitatea nationala,voi ii sprijiniti,asa ca vina e a voastra.

Daca tu compari SRI-ul actual cu Securitatea

Inseamna ca ti-ai pierdut orice urma de judecata.

Dar, stim, asta e textul unor politicieni care au costatat cu furie ca in ultimii 10 ani si-au pierdut imunitatea la furt, care parea vesnica: suntem victime politice, ne chinuie noua securitate, suntem la fel ca Maniu si Bratianu, morti in inchisorile comuniste.

Culmea nerusinarii, unii ca Nastase, Voiculescu, Udrea si Dragnea sa se considere urmasii lui Maniu si Bratianu si victime politice, ca ei.

Ursu a murit in urma torturilor bai zevzecule!

Tu compari tragedia si chinurile lui cu dramoletele hotilor Nastase,Voiculescu, Ghita, Udrea, Mazare, samd.
Rusia este o amenintare la adresa securitatii Romaniei.

Nelămuritule,de asta iți e lehamite?

"Secu lui Ceaușescu știa și ce-ai mancat și ce mai ai" Iar,după "transfer" și-au continuat activitățile mai vechi,iar numiții "loviți" de acum precum Voiculescu- pentru mine,o dezamăgire și ca istețime,ținand prin trupa a3,hangul alianței de azi-,Năstase,Popovici și chiar Băseștilor,Guiț,Udrea,etc.,de fapt secu de azi aplică șantajul la politicieni și se mimează anticorupția.Vechea secu,nu se da la politicieni,decat cu semn de la unicul șef,pe cand azi cu schimbările de putere,uni dintre ei răman in OFSAID și o mai incalță precum Dragomir...
Și atunci,de cine-ți e lehamite cu adevărat,căci ești cam mereu langă trupa PSD,prelungirea pcr...

nota

n
i
m
i
c

n
o
u

?

a
c
e
l
e
a
s
i

p
o
v
e
s
t
i

Mosad+kgb au dat lovitura de stat in 89 cu ilici

intre timp poporul roman e ucis de aceiasi criminali din 89, evreii:

https://www.youtube.com/watch?v=7NwE5iD-ALc

https://www.youtube.com/watch?v=WjjoyIFJWJM

http://www.ortodoxpagan.com/

iata asadar cine ne coduc spre distrugere si cine a jefuit sistematic romania dupa 89 si cine l-a ucis pe dictatorul care a lasat datorie zero si o industrie

Eheiiiii !

Daca Belinosu ar acea pe unul ca Pacepa, s-ar plimba si el cu caleasca la Buckingham.

ocase

i
n

t
o
a
t
a

p
o
v
e
s
t
e
a

u
r
s
u

a
r
e

o

p
r
i
v
i
r
e

d
e

.
.
.

z
i
c
e
t
i

v
o
i

i
n

l
o
c
u
l

m
e
u.

Nu stiu cum a fost cu Ursu - dar stiu cum a fost cu mine.

Presedintele de la Sindicat mi-a facut o plangere penala si m-am trezit saltat pe sus de ofiteri de la Securitate. Luat de la servici, in imbracamintea de servici.
In tim ce eu asteptam pe holurile de la Securitate , unii cotrobaiau prin casa si altii prin lucrurile mele de la locul de munca . Cu martori - la locul de munca si fara martori acasa.
Am mers pe urma cu unul din ofiterii respectivi acasa la mine si acolo a urmat o perchezitie LEGALA - adica cu martori.
Nu au gasit absolut nimic compromitator . Mi-au confiscat nist e casete cu filme - pe care le-au luat la Militie sa le vada. Si am intocmit si un proces-verbal cu martori cu tor - pe care il mai am si acum.
Era in anul '88.
Pacat ca din relatare nu rezulta faptul ce este cu acest proces. Cine cu cine se judeca, de fapt !??

 

Noua securitate protesteaza cu rezist

Iar gura casca o apara,ca toti sunt invidiosi pe saracia noastra si ei trebuie sa ne pazeasca coruptia sa nu plece.Asta meritati daca nu judecati ci va spun altii ce e bine

Vinde-ti bai gogosile la a3

Ursu a murit in chinuri, Nastase si Voiculescu or sa moara milionari in euro de atita dizidenta.

Procesul e cam asa

Baiatul lui Gheorghe Ursu, Andrei, a intentat proces pentru pedepsirea adevaratilor vinovati pentru moartea tatalui, si anume securistii care l-au arestat si care au condus toata actiunea.

Vina a fost aruncata, comod, in sarcina militienilor si a puscariasilor pusi sa il bata, pentru ca, de fatada, acuzatul a fost transferat in sarcina militiei cu acuzatia ca avea 17 dolari ilegal acasa.

Evident ca procesul tot dureaza, ca securistii nu merita sa faca puscarie. Ei merita doar pensii speciale.

Multumesc pentru informare !

Si la mine ofiterul respectiv gasise niste monezi reprezentand "valuta" - sub un dolar. Nu le-a consemnat in procesul-verbal ! Interesant.
Ce-i drept , aveam destui prieteni straini care ar fi putut sa confirme ca si-au "uitat" monezile respective la mine , sau le cazusera din buzunare cand stateau pe canapea ....
Stiu ca cetatenii romani erau obligati prin lege sa spuna daca vorbeau ceva cu cetatenii straini . Mie insa nimeni nu mi-a facut absolu nimic sa declar asa ceva : aveam o ruda din Peru si romani stabiliti in America , in Timisoara . Plus alte rude ale sotiei unii fugiti , altii plecati legal ....
Nu am avut teama decat la Revolutie - atunci cand cei de la Partid m-au bagat "in fata" la discursul lui Ceausescu din '89 ; ei erau bine-merci la locul de munca ..... si am simtit ca ceva nu este in regula cu "manifestatia". Multi au murit atunci , impuscati in cap.

Am urmarit link urile si am aflat de proces.

Interesant.
Poate se mai gasesc si altii care sa-i dea in judecata pe cei de la Securitate !

 

salutare,ghilo!

Ma bucur ca esti din nou pe aici!

http://adevarul.ro/cultura/carti/poeta-magda-carneci-scriitorii-dau-cei-mai-multidisidenti-regimurile-politice-sociale-1_5ae57b8ddf52022f755e485d/index.html

Multumesc mult !

Am vazut articolul.

Poza lui ...Toma Arnăuțoiu ...alti eroi autentici ...se poate ?

Tot comunistul asta debil ...venit in tara cu tancurile sovietice
...ne bagati pe gat toti evreii ...eroi ai neamului romanesc

...spalati creiere

 

Ce mai e nou la Moskova, ba plutoniere @Programmer ?

Cum, se pregateste KGB pentru Campionatul Mondial de fotbal ?

 

presa SRI ...deliberat spala creiere

..cu succes
...

 

Veche, dar actuala!

in rsr
Toata lumea-i cuvi’ncioasa
In regimul comunist,
Ca in fiecare casa
Intra cate-un securist
Care baga o bobina
In salteaua de la pat,
Numarand orice ba*ina,
Orice gand mai necurat.
Daca “s-auzim de bine!"
Cumva s-a reverberat,
Esti pierdut, sarman de tine,
Ca ai fost deconspirat....
Un tovaras cu mustata,
Imbracat modest, banal,
De pe strada te inhata
Si te baga-n tribunal.
Pana sa zici “Doamne-ajuta !",
Te-ntreaba un glas domol :
“ -Preferi trafic de valuta,
Subminare, sau viol ? “
Cum nu ai facut nimica,
Treaba nu miroase bine!
Nici n-ajungi la “Mititica"
Si izmenele sunt pline!
D’aia-ti spun, tovaraseste:
Nu mai fii ascultator!
Poti trai si omeneste,
Nu asa,... revoltator!
Scapand cate una mica
(Si cu iz neserios!),
Securistul o sa zica:
“Da-l Dracu’ de ba*inos!".

 

Și...Răcnea psd,

Face eforturi să reinnoade privilegiile intrerupte de Ceaușescu,făcandu-i pe plac lui Trump?
Interesantă informație a unor vremuri ce păreau apuse...
Recitind și un alt articol de astăzi,aflăm "greșeala lui Obama" și "buna ințelegere" a lui Trump...Iar noi,in spatele mai marilor dintr-un moment,facem un sluj DEZINTERESAT pentru Romania?Cum se leagă faptele unora de interesele LOR!

 

in viziunea pcr si a securitatii comuniste, intelectualii erau

considerati dusmanii poporului, insa erau acceptati ca un rau necesar pentru a face societatea sa functioneze - comunistii se temeau de cuvantul scris si de adevar - daca aveai mai mult de doua clase ca trenul, erai considerat un element suspect - nu erau promovati decat intelectualii colaborationisti si cei cu limbile maro, laudatorii dictaturii; pe care ii vedeti chiar si azi promovati in functii "de raspundere" - partidul isi alegea "oamenii de nadejde" dintre tzaranii si muncitorii analfabeti, unelte docile ale aberatiilor comuniste - comunismul a fost o monstruozitate indreptata impotriva omului, domnia intunericului - lichidarea fizica a dizidentilor era ordonata verbal exclusiv de catre ceausescu, nimeni nu avea indrazneala sa nu execute ordinul sau sa isi permita initiative personale - probabil ca in jurnalul prodigios al inginerului Ursu, pastrat din prostie la servici, au existat unele pasaje care l-au infuriat la culme pe ceausescu - au mai existat si alti "curieri" care trimiteau corespondenta anticomunista la Europa Libera, insa acestia nu au fost asasinati cu premeditare ca si inginerul Ursu - criminalii regimului ceausist se bucura azi de pensii speciale strigatoare la cer sau chiar sunt numiti in demnitati publice, ceea ce dovedeste ca in decembrie 1989 nu a fost nici o revolutie; a fost doar inlaturat prin violenta regimul ceausist - Romania nu a iesit nici azi din cloaca comunista si daca studiati "evolutiile", viitorul nu este deloc optimist

 

ocase

i
n

t
o
a
t
a

p
o
v
e
s
t
e
a

u
r
s
u

a
r
e

o

p
r
i
v
i
r
e

d
e

.
.
.

z
i
c
e
t
i

v
o
i

i
n

l
o
c
u
l

m
e
u.

de *****

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor