Istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost colaborator al Securitatii

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 14:35
5011 citiri
Istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost colaborator al Securitatii
Foto: Kamikaze

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost colaborator al Securitatii, a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie, decizia fiind irevocabila.

La data de 1 aprilie 2014, judecatorii ICCJ au respins recursul declarat de Alex Mihai Stoenescu impotriva sentintei civile nr. 5261 din 25 septembrie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti prin care s-a stabilit ca acesta a colaborat cu Securitatea.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a audiat in 2006 pe Alex Mihai Stoenescu si Doru Braia in calitate de formatori de opinie, existand suspiciuni ca cei doi ar fi avut legaturi cu fosta Securitate.

In decembrie 2010, CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei politii politice a lui Stoenescu, iar ulterior acesta a contestat decizia la Inalta Curte.

Conform datelor din dosarul sau, recrutarea lui Alex Mihai Stoenescu a avut loc la 29 martie 1984, iar numele de cod sub care s-a semnat angajamentul la Securitate a fost "Gavrilescu Adrian".

"In perioada care a trecut de la recrutare, informatorul a desfasurat o activitate informativa corespunzatoare, desfasurata cu pricepere si pasiune concretizata in 43 de informatii scrise", notau intr-un raport ofiterii de Securitate.

Stoenescu, fost prim-vicepresedinte al Partidului Noua Generatie al lui George Becali, a primit si bani pentru informatiile furnizate fostei Securitati.

Conform informatiilor aflate in dosarul sau, in 12 aprilie 1984 el ar fi surprins in dreptul agentiei CEC din Piata Amzei o persoana care fotografia cozile la diferite magazine. Stoenescu a relatat cele vazute unui sergent major de militie aflat in misiune in apropiere, iar fotograful a fost prins. Cazul a fost preluat de Securitatea Bucuresti, ajungandu-se la concluzia ca pozele erau facute cu intentia de a fi trimise peste granite, la postul Radio Europa Libera. Pentru informatia furnizata, Alex Mihai Stoenescu a fost recompensat cu suma de 500 de lei.

C.B.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Alex Mihai Stoenescu Securitate, #Alex Mihai Stoenescu colaborator securitate , #securitate
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
O intrebare legitima ar fi:sub ce alias publica Alex Mihai Stoenescu