Paul Goma: Nu sunt roman, daca Plesita e roman!

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 11:57
7977 citiri
Paul Goma: Nu sunt roman, daca Plesita e roman!
Foto: evotv.ro

Disidentul roman Paul Goma, care traieste de 33 de ani la Paris, spune ca nu se considera roman daca tortionarii de tipul fostului general de Securitate Nicolae Plesita sunt considerati romani si daca sunt iertati de opinia publica inainte de a-si marturisi pacatele.

Intr-un interviu acordat in exlusivitate pentru Evotv, Paul Goma reaminteste ca Plesita s-a "ocupat" nu numai de contestatarii regimului comunist ci si de reprimarea minerilor in 1977, iar acum, sub pretextul ca este democratie, fostii tortionari ai Securitatii cer ca faptele lor sa fie uitate.

"Dupa ce el ne-a batut pe noi, cand sa vina momentul socotelii zice: 'hai, gata! hai sa ne oprim ca e destul, sa nu mai vorbim despre asta, acuma e democratie'(...)Si mai suntem indemnati sa ne avem ca fratii? Si mai fac apel, securistii, zic 'toti suntem romani'. Cum adica, Plesita si cu mine suntem romani in acelasi mod, domnule?(...) In cazul asta eu declar ca nu sunt roman, daca Plesita este roman. Ii priveste pe acei romani, care se considera frati ai lui Plesita! Sa fie santosi", a declarat Paul Goma.

In plus, in calitate de victima a tortionarilor, acesta afirma ca iertarea crestina trebuie sa vina numai dupa o judecata dreapta a faptelor celor vinovati de represiunea din timpul comunismului.

"Eu sunt o victima. NU vreau sa iti tai capul, dar vreau sa aud marturisirea ca ai facut rau. Si atata timp cat aud ca ti-ai aparat patria...care patrie? Patria ta a securistilor si a belistilor. Care ne-au incalecat timp de 40 de ani. Asta a fost patria pe care ai aparat-o. Ca ei nu au fost in stare sa prinda un spion rus. Marea Securitate care avea o armata. Si atunci, ce pazeau ei? Ei pazeau inauntru, pazeau patria de noi astia care din cand in cand 'domnule, da ma doare, domnule dar n-am paine, n-avem lumina, n-avem cutare'. Pe noi ne pedepsea. Si asta numeste el patriotism? Neg legitimitatea aparitiei in public a unor criminali care nu au fost judecati!", afirma raspicat binecunoscutul dizident roman, astazi, la peste 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu si destramarea fostei Securitati.

Fostul sef DIE, generalul de securitate Nicolae Plesita a fost una dintre cele mai sinistre figuri ale regimului comunist. El a condus direct ancheta in cazul scriitorului disident Paul Goma, inainte ca acesta sa fie silit sa plece in exil la Paris.

In 1997 Plesita a fost inculpat pentru complicitate la atentatul cu bomba din 21 februarie 1981 de la postul de radio Europa Libera din Munchen, pus la cale de celebrul terorist Carlos Sacalul, dar instanta militara a intrerupt ancheta in anul 2000, aceasta fiind reluata in anul 2004 de un tribunal civil. In martie 2009, Nicolae Plesita a fost scos de sub urmarirea penala privind implicarea in atentat.

Dupa 1990, generalul Plesita a aparut adesea in emisiuni de televiziune in care a aparat cu indarjire actiunile de reprimare a rezistentei romanesti din munti, la care a luat parte ori le-a comandat.

Generalul Nicolae Plesita: "I-am ucis, bineinteles"

El a fost acuzat de politie politica, fara ca aceasta acuzatie sa aiba urmari de ordin penal.

A murit la 28 septembrie 2009, la varsta de 80 de ani, in urma unei apoplexii, dupa ce ultimele trei luni de viata si le-a petrecut intr-un sanatoriu al SRI din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#paul Goma, #Nicolae Plesita, #Securitate, #disidenti comunism , #securitate
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Toata stima domnului Paul Goma
Poza gabrielteodorescu
gabrielteodorescu
rank 3
...mari perosnalitati ale culturii romanesti in exil!...in perioada prigoanei comuniste...