Securistii, ca forma si continut (Opinii)

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 07:31
11582 citiri
Securistii, ca forma si continut (Opinii)

Citeam recent ca pe fostul ofiter de securitate Gigi Netoiu l-ar tenta un post de parlamentar in viitoarea legislatura. Mirarea imi apare nu de la tupeu, ci de la faptul ca n-a avut acces pana acum in institutia puterii supreme a statului democratic romanesc.

Stat atat de scuturat de prejudecati anchilozante, incat de la "descalecatorul" Ion Iliescu incoace, doar gradatii comozi ai fostei politii politice nu au ajuns demnitari in Legislativ.

Ceilalti tovarasi care compuneau furnicarul eficient al supravegherii, indoctrinarii si conditionarii represive in epocile de aur coclit (Dej-Ceausescu) s-au orientat catre domenii mai pragmatice: asigurari, banci, fluide energetice, telecomunicatii, comert, imobiliare, fotbal s.a.m.d.

Acel infailibil sistem comunist alcatuit din partid, Securitate, Guvern, cenzura, planificare, ideologie, "sindicate", tribunal suprem, UTC, UASCR, Militie, activisti, anchetatori, secretari CC, redactori media, absolventi "Stefan Gheorghiu" si cate alte rotite de isprava s-a topit.

De fapt, s-a metamorfozat intr-un aliaj modern, suplu, adaptat noilor reguli ale vox populi. Mix-ul reiesit din laboratorul chirurgiei estetice seamana izbitor cu mitologica pasare ce a renascut din cenusa...caschetelor arse. Ce lustratie, care punct 8 clamat in '89 pe strazile orasului de pe Bega!

Fostii slujbasi, in uniforme sau civili, care vegheau odinioara la "puritatea doctrinara" a stangii extreme, luptand cu cerbicie impotriva oricarei umbre de independenta spirituala, au trecut pe repede inainte de la postura de pioni timizi la cea de piese determinante pe esichierul politic al Romaniei noi.

Cu arme si bagaje, conectati cu fir direct la etajele unde puterea respira aer rarefiat, cu informatii cruciale (vandabile sau pentru propriul uz) despre domenii de top, acesti "oameni de bine" n-au fost intrebati niciodata "ce au facut in ultimii 5 ani" si sunt omniprezenti oriunde o cere propasirea neamului.

Neo-netoii si-au consultat agendele prerevolutionare pentru a-si reactiva amicii informatori in contextul scenariului de interminabila tranzitie. Serviciu contra serviciu. Temporar aparent destructurat, duetul cartita (delator)- beneficiar functioneaza ireprosabil.

Foarte aproape de zadarnicie sa mai poata cineva obtine date nominale din paienjenisul arhivelor predate selectiv la CNSAS. Abia dupa un stagiu de dospire intins pe cateva zeci de ani mai exista sansa, si aceea teoretica, a revelarii unui zelos securist sau informator. Evident, dupa ce insul a trecut in lumea strambilor vesnici.

O antiteza intre fostii detinuti politici si calaii lor ramane la stadiul de simpla statistica. Fara efecte, exceptandu-l pe cel moral. Dar qui prodest? Cat de mult pot cantari nume precum: Argetoianu, fratii Arnautoiu, Calciu-Dumitreasa, Titel-Petrescu, Coposu, Ticu Dumitrescu, Galeriu, Goma, Rizea, Staniloae, Gafencu, V. Voiculescu s.a in fata fostelor "stele" de sorginte bolsevica?

Cine poate concura in facerea de bine cu Apostol, Bodnaras, Stoica, Draghici, Georgescu, Maurer, Luca, Niculescu-Mizil, Verdet, Voitec, Valter Roman? Prezentul si trecutul imediat pot raspunde unei astfel de intrebari retorice.

Asteptam un real pas inainte dupa ce Traian Basescu a condamnat oficial, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, regimul comunist. Ca fiind unul criminal si nelegitim. Ramanem cu iluzii desarte si eventuale neinsemnate "defrisari" din partea Institutului de Investigatii a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Pana atunci, Securitatea este recunoscuta tacit si cu interes(e) de o blamabila clasa politica. De aici si victoriile in cascada, pe toate planurile, ale unei tari multilateral dezvoltate. Cand mor opozantii ramane specia. Sunt peste 20 de ani de cand zidul Berlinului s-a prabusit peste noi. Ne aflam inca sub ruine.

Am iesit din cusca (rosie) si am nimerit in lat. De aceea, trebuie sa ai acces la memorie ca sa stii cine esti. Asa este, domnule Dan Puric! Cam in aceasta consta diferenta dintre Romania si candva fosta ei sora de suferinta, Polonia. Nu mai e cazul sa spunem in favoarea cui.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#securitate candidati parlamentare, #Netoiu securitate candidat alegeri, #comunisti candidati alegeri , #securitate