Sociologul Mircea Kivu recunoaste ca a colaborat cu fosta Securitate: As fi vrut sa uit acest episod, de care imi e rusine

Joi, 18 Mai 2017, ora 10:33
6428 citiri
Sociologul Mircea Kivu recunoaste ca a colaborat cu fosta Securitate: As fi vrut sa uit acest episod, de care imi e rusine
Foto: Facebook / Mircea Kivu

Sociologul Mircea Kivu a colaborat cu fosta Securitate, semnand un angajament sub numele de cod "Mihai" si a dat mai multe note informative. Kivu a recunoscut public acest lucru doar dupa ce jurnalistul Sabin Orcan a dezvaluit informatia.

Directorul editorial al cotidianului Romania Libera a scris pe Facebook ca acesta este motivul pentru care colaborarea lui Mircea Kivu cu publicatia pe care o conduce a luat sfarsit recent.

Orcan a mai precizat ca informatia potrivit careia Mircea Kivu a colaborat cu fosta Securitate i-a fost furnizata de o "sursa" in conditiile in care CNSAS ar fi dat in 23 martie o decizie de necolaborare cu politia politica.

"Informatia mi-a fost adusa de o sursa care mi-a dat amanunte precise din dosarul sau. Dosar care are peste 40 de file. Si care contine inclusiv un angajament olograf, semnat la data de 11 ianuarie 1985, in prezenta lt. col. Vicentiu Pop si a lt. maj. Iustinel Chinan. Astfel, dupa ce mai intai a fost urmarit intre anii 1983-1985, sub numele de cod 'Crasna', Mircea Vasile Kivu a fost racolat ca informator, sub numele de cod 'Mihai'.

In ciuda acestor dovezi, CNSAS a luat, pe 23 martie 2017, o decizie de 'necolaborare cu politia politica'. Lucru explicabil daca tinem cont de faptul ca legea permite unui fost colaborator sa scape de aceasta eticheta daca nu se poate dovedi ca rapoartele sale ar fi dus la incalcarea unor drepturi ale omului. Decizia, care urmeaza sa fie publicata in curand, nu poate sterge insa pata biografica a dlui Kivu", a scris pe Facebook Sabin Orcan.

La scurt timp, Mircea Kivu a publicat tot pe Facebook o lunga confesiune, in care confirma informatiile si relateaza cum a ajuns sa semneze angajamentul la Securitate si care au fost notele informative pe care le-a dat despre mai multi colegi.

"Stiam vag ce inseamna semnarea unui asemenea act (astazi stiu mult mai multe). Nu gasesc alt resort pentru a-l fi semnat decat lasitatea. Desigur, erau niste amenintari voalate, ca mi-as putea pierde postul pe care tocmai il capatasem, dar nimic concret. Nu am avut puterea de a spune 'nu'. Mi-am spus ca voi reusi sa-i 'fentez', sa nu le spun nimic important, nimic ce ei nu ar fi stiut deja (...)

Nu am primit niciodata bani sau alte foloase in schimbul notelor informative. Dupa un an, am cerut sa fac o vizita in Franta, la rudele care se stabilisera acolo, dar cererea mi-a fost refuzata.

De ce nu am spus toate acestea mai devreme? Grea intrebare. Cred ca as fi vrut sa uit acest episod, de care imi e rusine. Daca asta conteaza, nu am afirmat niciodata ca nu am fost colaborator al Securitatii. In ce masura am facut politie politica? Eu indraznesc sa cred ca nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor informative scrise de mine. Dar nu pot fi sigur ca asa este", a postat Mircea Kivu la finalul spovedaniei sale.

Sociologul a mai precizat ca stia ca CNSAS desfasoara o investigatie in privinta sa, dar pana acum nu a fost informat in legatura cu rezultatele si decizia Colegiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Kivu colaborator Securitate , #securitate
Comentarii