Tortionari, informatori, doar unelte. Unde sunt adevaratii vinovati (Opinii)

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 23:30
8225 citiri
Tortionari, informatori, doar unelte. Unde sunt adevaratii vinovati (Opinii)
Foto: wordpress.com

In fapte, procesul penal al crimelor comunismului merge foarte greu, atat de greu incat marii vinovati au scapat aproape toti nepedepsiti, fiind salvati tocmai de moartea pe care le-au pregatit-o ei cu scrupulozitate altora.

Cei ce mai dainuie au varste de peste 80 de ani, iar multi dintre ei s-ar putea sa nu sesizeze ce li se intampla. Si asta fiindca facem treburile cu mare intarziere si doar pe jumatate sau nici atat.

Va mai amintiti tevatura starnita in spatiul public de dosarele informatorilor? Aproape la fel se intampla si azi cu acelea ale tortionarilor. Cine sunt informatorii si tortionarii? Doar niste trepadusi, niste executanti ai ordinelor si ai regulamentelor stabilite de catre mai-marii lor.

Ei bine, aripa ocrotitoare a Justitiei inca ii tine pe mai marii lor la fereala de ochii multimilor.

Mai incet cu tortionarii

Or nu informatorii, nici tortionarii, nu acestia sunt cei ce au trimis in lagarele si puscariile comuniste sute de mii de oameni nevinovati. Nu ei au ordonat starpirea chiaburilor, nu ei au lichidat floarea intelectualitatii romanesti. Ei au fost simple unelte si calai in mana comunistilor.

Este adevarat ca unii dintre ei au fost deosebit de zelosi, avand initiative criminale, iar legiuitorul numai pe acestia ii poate pedepsi. Cei mai multi au acceptat din diverse motive sa indeplineasca misiunile ticaloase. Unii au facut-o din frica foametei din 1947, iar altii din oportunism marsav.

Cum functiona sistemul? Fiind destul de mic, tin bine minte ca periodic venea in comuna ofiterul sovietic de la raion insotit de activisti de partid imbracati cam la fel, cu pistoalele la centura si ii incarcau in camioane si dube Molotov pe chiaburi, morari, fosti primari si fruntasi dinainte de razboi, alaturi de cei ce nu-si puteau da cotele la stat. Multi nu s-au mai intors niciodata.

Cote, uium si beilic

Caci, in functie de suprafata de pamant, fiecare proprietar trebuia sa dea o cota de grau, porumb, cartofi..., iar daca avea boi sau cai trebuia sa duca uium, adica sa care anual 12 incarcaturi de busteni din padure la fabrica de cherestea din Falticeni (30-40 km). Se adaugau obligatoriu 12 zile de beilic (lucru la drumuri) pentru fiecare locuitor peste 18 ani, plus impozite si taxe atat de inrobitoare ca mai nimeni nu le putea plati.

Odata cu ofiterul sovietic, venea si tovarasa Natasa, comandanta de pionieri care lega cravatele rosii la gat, vorbind numai ruseste, iar subsemnatului i-a legat-o insotitorul acesteia, nimeni altul decat Mihail Sadoveanu. Mi s-a parut ca a facut-o cu mare placere. Dar acasa o ascundeam, sa n-o vada tata, fie iertatul, fost prizonier pe Nistru.

Intovarasire si colectiv

Dupa plecarea ofiterilor sovietici, prin 1957-1958, activistii au inceput in aceeasi maniera inscrierea taranilor la intovarasire si apoi la Gospodaria Agricola Colectiva, devenita dupa ordinele lui Nicolae Ceausescu Cooperativa Agricola de Productie.

Pamanturile confiscate de la chiaburi si boieri au alcatuit Gospodariile Agricole de Stat. In aceasta perioada au fost realimentate toate puscariile si lagarele de concentrare cu tarani darji, care nu doreau sa cedeze proprietatea pamanturilor stramosesti. Au fost si nenumarate rascoale, cand sate intregi au fost supuse cu armata si tunurile.

Pentru ca puscariile erau pline, acum taranii "incapatanati" erau numiti dusmanii poporului si ai partidului comunist, erau plimbati cu "gazul" prin hotroapele satului o noapte, iar apoi erau batuti pana la lesin si lasati de multe ori fara suflare in fata portii. Cate mii or fi pierit astfel?

Cine erau odiosii?

S-a intamplat ca unul din taranii ucisi astfel sa aiba un fiu procuror. Ei bine, spre cinstea sa, nu s-a lasat pana cand nu i-a deschis proces activistului de partid: un barbat voinic, gras, burtos, cu costum bleumarin de militian si pantaloni cu vipusca, cu cizme cazone de model sovietic, vesnic cu o cravasa in maini.

Se numea parca Pastioi si odata ne-a scos la sosea sa aruncam cu pietre in fostul primar burghez, care era plimbat pe ulita mare cu catuse la maini, iar altadata ne-a adunat in careu in fata scolii trimitandu-ne acasa sa ne lamurim parintii.

A luat 7 ani de puscarie, fiind plasat in aceeasi baraca cu taranii detinuti pe care tocmai el ii trimisese acolo. Cazul este insa singular.

Iata de ce nu pot achiesa la campania de presa impotriva tortionarilor cu nume si prenume. Atata vreme cat cei ce au ordonat si condus masacrul elitei romanesti raman nestiuti si nepedepsiti, atata timp cat unii dintre ei au pensii, ma tem ca si salarii, de zeci de ori mai mari decat retributia dascalului sau a medicului, ceva nu este in ordine cu societatea care tolereaza asemenea marsavie. De aproape un sfert de secol.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#tortionari informatori Justitie, #lege dreptate Justitie , #securitate