Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (I) - Documentar

Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:48
8647 citiri
Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (I) - Documentar
Foto: Executedtoday.com

Un om care a frustrat conducerea Directiei Generale a Securitatii pentru mai mult de un deceniu, colonelul Gheorghe Arsenescu, a pus temelia mai multor miscari de rezistenta, cea mai celebra dintre ele, Haiducii Muscelului, fiind si cea care devine o adevarata obsesie pentru comandantii serviciului de informatii.

Urmarit fara intrerupere, a reusit sa ramana in libertate ani buni, ajungand un simbol al luptei si al sperantei pentru oamenii din imprejurimile Muntilor Fagaras.

Pe data de 31 a lunii mai a anului 1907 este adus pe lume fiul capitanului Ion Arsenescu la Campulung. Un militar de cariera consacrat, isi incanta baiatul inca de la o varsta frageda cu povesti adunate de-a lungul vietii sale de ostas.

Odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, capitanul este chemat sub arme, dar moare in luptele de la Marasesti, pe cand micul Gheorghe Arsenescu abia implinise zece ani.

In serviciul tarii

Urmand pasii lasati in urma de parintele sau, la randul sau imbraca si el uniforma militara. De-a lungul anilor petrecuti in scolile militare pentru ofiteri, Gheorghe Arsenescu obtine rezultate exceptionale si la terminare cere sa fie incadrat in Regimentul 30 Dorobanti din Campulung, pentru a fi mai aproape de locul in care a crescut.

Inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial il prinde in postul de sef al biroului de operatiuni al Diviziei 20 Vanatori de Munte, de sub comanda generalului Ion Dumitrache. In timpul luptelor din Crimeea este ranit, dar dupa ce se vindeca este retrimis pe front.

Dupa intoarcerea armelor la 23 august 1944 este pus la conducerea comisiei care se ocupa cu impunerea prevederilor stabilite prin armistitiu in judetul sau de bastina, Muscel, ca apoi sa fie scos din cadrele active ale armatei, avand la acel moment gradul de colonel.

Impotriva unui regim nelegiuit

Pe masura ce isi vedea tara tarata sub un regim ilegitim si criminal, mania apriga pe care o simtea fata de autoritati il indeamna sa treaca la fapte. Impreuna cu alti cunoscuti de-ai sai organizeaza o miscare de rezistenta indreptata impotriva guvernului comunist care se stabileste pe Muntele Rosu, in apropiere de Dragoslavele, in anul 1948.

Randurile le sunt ingrosate de aproape o suta de oameni in doar cateva saptamani de la infiintare. Sunt construite adaposturi in munte sau magazii cu munitii, incearca sa obtina sprijinul localnicilor, dar isi doreau si sa colaboreze cu alte grupuri de partizani din regiune, cum ar fi cel al lui Dumitru Apostol.

Securitatea isi incepe riposta

El incepuse organizarea unei rezistente pe Valea Topologului in toamna lui 1948. Gheorghe Arsenescu luase legatura cu acesta, dar la scurt timp Securitatea destructureaza miscarea si il aresteaza pe Apostol.

Este ridicat din inchisoare si este executat aproape de comuna sa natala, in ciuda sentintei date de un tribunal care il condamna la douazeci si cinci de ani de prizonierat.

Omorul sau a rasunat puternic si l-a indemnat pe Arsenescu sa ia legatura cu locotenentul de cavalerie Toma Arnautoiu si cu Dumitrescu Lazea. Au purtat o serie de discutii in Bucuresti, in special despre posibilitatea infiintarii unei noi grupari in zona Nucsoara.

In acest rastimp propria lui organizatie este spulberata, arestarea lui Traian Marinescu ducand la dezvaluirea intregii retele si la dezmembrarea intregului grup.

Pana si casa lui conspirativa din Bucuresti nu mai era un adapost. Fiind luat prin surprindere de aceste evenimente se retrage impreuna cu Arnautoiu si Lazea in Nucsoara.

Citeste maine pe Ziare.com partea a doua a documentarului Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#istorie miscare rezistenta anticomunista, #poveste colonel Gheorghe Arsenescu, #istorie miscare impotriva Securitatii , #securitate