Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (II) - Documentar

Duminica, 20 Mai 2012, ora 18:59
8303 citiri
Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (II) - Documentar
Foto: Executedtoday.com

Un om care a frustrat conducerea Directiei Generale a Securitatii pentru mai mult de un deceniu, colonelul Gheorghe Arsenescu, a pus temelia mai multor miscari de rezistenta, cea mai celebra dintre ele, Haiducii Muscelului, fiind si cea care devine o adevarata obsesie pentru comandantii serviciului de informatii.

Urmarit fara intrerupere, a reusit sa ramana in libertate ani buni, ajungand un simbol al luptei si al sperantei pentru oamenii din imprejurimile Muntilor Fagaras.

Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (I) - Documentar

In casa invatatorului Ion Arnautoiu, tatal lui Toma, au loc mai multe intalniri secrete intre colonelul Gheorghe Arsenescu, fratii Toma si Petre Arnautoiu, Constantin, Titu si Maria Jubleanu, Chirca Ion, Milea Benone, Marinescu Ion si Alexandru, Mamaliga Gheorghe, Plop Maria, Cornel si Ion Dragoi.

Astfel se pun bazele noii miscari de rezistenta Haiducii Muscelului, avand cartierul general stabilit in Rucar. Stiind prea bine ca Muntii Fagarasului devenisera un focar al luptei anticomuniste, Directia Generala a impanzit intreaga regiune cu propriile trupe si a trecut la represalii.

Informatorii si tradatorii Securitatii

Multi oameni se dovedesc tradatori, luptatorii anticomunisti fiind de-a dreptul decimati. Nici gruparea din Nucsoara nu scapa de aceasta molima, pe 19 iulie 1949, Gheorghe Arsenescu, Petre si Toma Arnautoiu, Milea Benone si Chirca Ion fiind incoltiti in casa invatatorului Arnautoiu.

In timp ce soldatii inconjurau casa, doi plutonieri, Lungu Florea si Apavaloaiei Constantin, au dat buzna pe usa din spate. Arsenescu s-a pus reazam la usa, dar nu a putut sa ii tina prea mult timp. S-a dat in laturi, in momentul deschiderii usii cei doi plutonieri prabusindu-se in rafalele de gloante trase de partizanii dinauntru.

Arsenescu a iesit apoi pe usa din fata casei deschizand focul in timp ce fugea. Soldatii au fost luati prin surprindere de actiunea sa sinucigasa si isi pierd sangele rece, incepand sa traga nebuneste dupa colonel.

In timpul acestui schimb de focuri, restul grupului se strecoara prin spate, desi un glonte ratacit il nimereste pe Toma Arnautoiu. Arsenescu scapa si el ca printr-o minune.

Masuri luate de luptatorii anticomunisti

Ca urmare a acestei lovituri, miscarea de rezistenta Haiducii Muscelului este sparta in doua, cu un grup condus de Arsenescu si celalalt de Arnautoiu, pentru a se evita alte incidente asemanatoare.

In calitatea lor de lideri, prinderea amandurora ar fi insemnat decapitarea intregii organizatii. In acest fel, daca doar unul din ei era prins sau nu isi mai putea indeplini atributiile, celalalt ar fi putut sa il inlocuiasca.

Impartindu-se le era mai greu si securistilor sa le ia urma, iar asa aveau o mai mare libertate de actiune. Astfel, in lunile care au urmat, gruparile conduse de Arsenescu si Arnautoiu au umblat prin satele din zona si au trecut la pedepsirea informatorilor si a oamenilor comunistilor.

Tradarea neasteptata a unui partizan

Colonelul planuise ca in noiembrie 1949 sa se vada la casa surorii lui Chirca Ion din Bughea de Sus cu niste fosti ofiteri pentru a inlesni extinderea grupului sau, dar este tradat intre timp de Chirca.

Gheorghe Arsenescu, Nicolae Chirca, care in mod intamplator era ruda cu cel care i-a vandut, si Mamaliga Gheorghe pica in capcana securistilor, dar toti trei reusesc sa scape din incercuire in urma unei confruntari armate. Desi este ranit, Gheorghe Mamaliga se intoarce in Bughea de Sus dupa cateva zile si il impusca pe Chirca Ion dupa ce aflase ca ii tradase.

Despartit de restul oamenilor sai, colonelul Arsenescu este primit in casa lui Iosif Marinescu din comuna Matau, dar la scurt timp unul dintre vecinii lui Marinescu merge si face denuntul. Vin in forta trupele Securitatii, dar Arsenescu iarasi le scapa printre degete.

Se ascunde apoi in casa batranului Apostol Postoaca in Campulung, fiind ajutat de un vechi prieten, Ion Postoaca. El paraseste siguranta acestei familii, in toamna lui 1951, dupa ce stabilise o intalnire in vederea strangerii laolalta a ramasitelor grupului sau.

In timp ce traversa raul Targului, este surprins de focuri de arma. Securitatea in fapt ii intinsese o capcana. Impuscat in burta si in umarul stang, se impleticeste prin paduri si reuseste iarasi sa se faca nevazut, spre adanca iritare a urmaritorilor.

Miscarea de rezistenta isi pierde un lider

Mai mult mort decat viu, Arsenescu este luat iarasi in grija de Apostol Postoaca, care, cu ajutorul lui Gheorghe Buduluca, socrul colonelului, ii procura medicamentele necesare si reuseste astfel sa supravietuiasca ranilor.

Din acest moment, el este primit in ascunzatoare la familia Postoaca. Isi isi da seama ca nu va mai putea intra in legatura cu oamenii sai, riscul tradarii fiind mult prea mare. Stia ca orice incercare a sa reprezenta o sansa data Securitatii sa il prinda.

Daca se intampla aceasta, informatiile pe care le detinea cu privire la Haiducii Muscelului ar fi adus cu sine sfarsitul miscarii de rezistenta. Lupta este dusa mai departe de Toma Arnautoiu, care continua si el cu succes sa se sustraga autoritatilor comuniste.

Citeste luni pe Ziare.com ultima parte a documentarului Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#poveste colonel Gheorghe Arsenescu, #istorie Haiducii Muscelului, #istorie miscare anticomunista, #poveste miscare impotriva Securitatii , #securitate