15 lideri sindicali, verificati de Agentia Nationala pentru Integritate

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 10:36
6751 citiri
15 lideri sindicali, verificati de Agentia Nationala pentru Integritate

Agentia Nationala de Integritate a declansat, miercuri, o actiune de verificare a averilor in cadrul liderilor de sindicate, dupa acuzatiile cu privire la destinatia banilor luati ca spaga din vama.

Pe lista liderilor sindicali care sunt verificati de ANI se afla: liderul SedLex, Vasile Marica, liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, presedintele Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, liderul ProLex, Vasile Lincu, liderul SNPPC, Marius Gruia, liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, presedintele CNS Meridian, Ion Popescu, Ion Albu, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret" Marius Nistor, liderul de sindicat de la Petrom, Liviu Luca si presedintele Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

Actiunea ANI vine dupa ce marti liderul sindical, Vasile Marica, a fost acuzat de un fost sef de vama ca a fost beneficiar al spagii care se lua in vamile din Romania si ca lua sume mari de bani, promitand protectie pe posturi.

In plus, potrivit Antena 3, si sotia lui Vasile Marica este verificata de ANI. Malina Marica a castigat, in anul 2009, 126.256 de lei - venit platit de statul roman, pentru functia de director adjunct al Scolii de Finante Publice si Vama, din Ministerul de Finante (MF).

Ce spun liderii de sindicat vizati de controlul ANI

Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Spiru Haret, sustine ca decizia Agentiei Nationale de Integritate nu reprezinta o surpriza pentru el si considera ca totul porneste de la criticile aduse de sindicalisti Guvernului.

"Pentru mine nu este o surpriza. Nu ma deranjeaza controlul, din punctul meu de vedere doresc sa se faca acest control. Pana acum politicul s-a legat mereu de sindicate.

Este foarte clar ca se incearca o decredibilizare in masa a miscarii sindicale. Asa scapi de singurii oameni care in aceasta perioada mai sustin interesele oamenilor", a declarat Isvoranu la Antena 3.

La randul sau, liderul ProLex Vasile Lincu a declarat ca el nu avea obligatia sa isi depuna declaratie de avere.

"Este, curios intruncat ANI s-a autosesizat cu privire la mai multi lideri de sindicat. Erau pe lista toti liderii confederatiilor sindicale si eram si eu trecut, desi nu sunt presedinte de confederatie sau federatie si nu am obligatia de a depune o declaratie de avere", a declarat Vasile Lincu, liderul ProLex.

Acesta a adaugat ca singura legatura dintre liderii sindicali verificati este ca toti au participat la proteste.

Presedintele CNS Meridian Ion Popescu considera ca actiunea ANI este o greseala pentru ca liderii de sindicat nu au averi sau afaceri cu statul.

"S-au trimis niste adrese ca ni se vor verifica averile. Nu stiu pe urma cine ne spala imaginea. Banuiesc ca este o greseala pentru ca verifica averile, nu stiu ce averi. Nu avem afaceri cu statul, nu avem firme, nu suntem platiti de stat ceea ce e foarte important.

Sindicatele sunt vazute ca o echipa de represiune. Noi am cooperat foarte bine cu institutiile statului", a declarat Popescu la Antena 3.

Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", nu intelege de ce actiunea ANI are loc acum pentru ca, spune el, declaratiile de avere au fost depuse de toti liderii de sindicat inca de anul trecut.

"Mi se pare o verificare normala. Avem o lege care stabileste ca liderii de sindicat trebuie sa depuna declaratie de avere si am depus ce trebuia. Ma mir ca abia acum ANI anunta ca sunt verificate dosarele. Nu mi se pare o stire senzationala", a spus si Nistor.

Si Dumitru Costin, liderul BNS, crede ca reprezentantii Guvernului sunt implicati in actiunea ANI de verificare a averilor liderilor de sindicat. El a explicat ca a fost la sediul Agentiei pentru a-si vedea dosarul.

"Am fost saptamana trecuta, am vazut asa zisul dosar. A trebuit practic sa justific niste minciuni scrise de nu stiu ce publicatii. Guvernul incearca sa discrediteze toata actiunea sindicala. Nu exclud ca miscarea sindicala mai face si greseli dar asta nu inseamna ca toti facem", a spus si Costin.

Anton Hadar, presedintele federatiei Alma Mater a declarat la Realitatea TV ca a trimis la ANI la timp toate documentele, aceste fiind inregistrate in federatie si afalndu-se postate pe site.

El catalogheaza actiunea Agentiei Nationale de Integritate drept una "jenanta" indreptata impotriva liderilor sindicali.

"Eu imi voi continua activitatea sindicala. Cred ca vor sa timoreze pe unii dintre noi mai vocali. Eu am trimis toate documentele pe care ANI mi le-a cerut. Mi se pare lipsa de respect din parea unei institutii a statului. Este o actiune jenanta a lui ANi impotriva noastra, pentru ca datele sunt puse la vedere pe site-uri.

Cred ca va trebui sa ne luam avocati, avand in vedere modul in care suntem urmariti. Va trebui sa declansam o actiune in instanta", a spus Hadar.

Decizia ANI de a verifica averile liderilor de sindicat a fost comentata si de ministrul Internelor, Traian Igas, acesta precizand ca "daca ANI a inceput sa faca controale e un lucru bun si nu putem sa conststam decat ca isi face datoria. Sa-si faca datoria si sa-i verifice pe toti ce trebuie verificati, asa cum fac si cu alesii poporului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ANI averi sindicalisti, #verificare averi sindicalisti, #coruptie vami sindicate , #sindicat
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Orice om normal, chiar doar cu scoala generala, intelege ca nu poti sa ai vile, masini scumpe, etc doar din job
Poza veni-vidi-ciuciu
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Sa vedem cati membri de sindicat vor iesi in strada sa-si apere sefii! :)