"Bogatasii de la sindicate" - Vezi cate mii de lei isi trag lunar unii lideri din cotizatii

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 18:34
11087 citiri
"Bogatasii de la sindicate" - Vezi cate mii de lei isi trag lunar unii lideri din cotizatii
Foto: Arhiva

Declaratiile de avere ale multor lideri de sindicat extrem de vocali scot la iveala castiguri impresionante din cotizatiile celor pe care ii reprezinta. Conform presei, liderul BNS Dumitru Costin a castigat anul trecut numai din activitatea sindicala 13.100 de lei pe luna, iar Vasile Marica, liderul SedLex, a castigat lunar 7.400 de lei.

"M-am saturat de bogatasii de la sindicate care se fac ca plang de grija celor pe care ii reprezinta si nu au decat un scop cand au intalniri cu Guvernul sau cu presedintele sau cu demnitarii: declaratia de dupa in care sa tipe cu gura pana la urechi ce sustin ei si cum nici Guvernul, nici presedintele, nici nimeni nu-i bun pentru ei", a declarat presedintele Traian Basescu joi la RRA.

Ei bine, daca e sa ne luam dupa declaratiile de avere aparute in presa, putem vorbi intr-adevar despre "bogatasii de la sindicate". De exemplu, conform jurnalistilor de la Kamikaze. presedintele BNS Dumitru Costin a castigat in 2009 157.000 de RON de la BNS, acest lucru insemnand un venit lunar de 13.100 de RON, cam vreo 20 de salarii minime.

Conform declaratiei sale de avere, in afara de banii de la sindicat, Dumitru Costin (foto stanga) a mai avut venituri in calitate de membru al consiliilor de administratie ale Grupului Realitatea-Catavencu (35.427 RON) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (10.395 RON).

Totodata, el a castigat si din calitatea de membru al Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Fotbal si de presedinte al Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori.

De asemenea, directoarea economica a BNS, Steluta Enache, a avut in 2009 un venit anual de 109.501 RON, adica 9.125 de RON lunar, bani primiti de la Blocul National Sindical.

Marica: Si care-i averea?

Un alt lider marcant al miscarii sindicale, Vasile Marica (foto dreapta), a castigat din activitatea sindicala in 2009 88.950 lei: 44.436 de la Sindicatul Vamal Unirea si 44.514 de la Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante.

Rugat de Antena 3 sa comenteze castigul de 7.400 de lei primit lunar din cotizatiile sindicatelor pe care le conduce, Vasile Marica a dat un raspuns naucitor: "Ei mi-au aprobat sumele eu nu am avut decat sa le iau".

Conform declaratiei sale de avere, Vasile Marica detine un teren de 500 de metri patrati in Otopeni, un apartament de 98 de metri patrati in Bucuresti si o casa in Otopeni cumparata in 2008. In 2010, liderul SedLex si-a cumparat un Volkswagen Golf desi mai conduce si o Toyota Yaris.

"Si care-i averea? Salariul pe care-l am sau ce? Eu am un salariu de 34, venituri de 70 impozabil, platesc impozite pe ele. N-am nicio strangere de inima pe treaba asta", a declarat Vasile Marica la Realitatea TV.

Baciu: Cu asta m-am ocupat de la Revolutie pana acum

Conform declaratiei de avere prezentate de Realitatea TV, Iacob Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania detine in proprietate 10 terenuri, o casa si 800 de metri patrati de luciu de apa, dar are si un credit bancar de 41.000 de euro.

Baciu a castigat anul trecut peste 10.000 de lei pe luna, dintre care jumatate din activitatea sindicala. La banii primiti din cotizatiile sindicalistilor se adauga 14.300 de lei castigati in calitate de membru in CA al Sind Romania SRL, peste 11.000 pentru ca este membru CES si circa 46.000 de lei ca vicepresedinte CNAS.

"N-am avut nimic de ascuns. Eu din asta traiesc. Asta fac. Cu asta m-am ocupat de la Revolutie pana acum. Nu m-am facut chiabur rosu", a declarat Iacob Baciu, presedintele CSDR pentru Realitatea TV.

In afara liderilor cu notorietate, si esalonul doi al luptei sindicale prospera, mai informeaza Realitatea TV.

De exemplu, Valentin Musoiu, prim-vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Gaz- Romania a declarat un venit lunar de 9.000 de lei, iar presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Chimie si Petrochimie,Tancau Petrea Petre, un venit lunar de 14.700 de lei.

Monica Macovei: Averile sefilor de sindicat trebuie sa ramana publice

Liderii de sindicat au fost obligati in 2010, pentru prima oara dupa Revolutie, sa isi depuna declaratiile de avere. Nemultumiti de aceasta cerinta legislativa au fost nu numai liderii de sindicat ci si PSD care a depus in urma cu o luna un proiect legislativ care sa amendeze Legea de Functionare a Agentiei Nationale de Integritate si care sa ii scape pe liderii sindicali de aceasta obligativitate.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#castiguri sindicate, #Dumitru Costin declaratie avere, #Vasile Marica avere , #sindicat