Bogdan Hossu: Guvernul nu are viziune, Campeanu are tente populiste Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 13:55
3949 citiri
Bogdan Hossu: Guvernul nu are viziune, Campeanu are tente populiste Interviu

Sindicatele sunt dezamagite de capacitatile Guvernului Ponta de a rezolva problemele economice, de masurile luate pentru relansarea economiei si mai ales de lipsa dialogului social, cu atat mai mult cu cat avem un premier de stanga, afirma liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Hossu acuza Guvernul de lipsa de viziune si spune ca lipsa consultarilor cu partenerii sociali a generat multe erori usor de evitat, asa cum a fost ordonanta privind impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii.

In opinia lui Bogdan Hossu, "avem dezechilibre compensate artificial care dau o dependenta fata de stat pentru ca moralmente cetateanul sa simta controlul puterii asupra lui. Se doreste o masa amorfa obedienta".

Liderul Cartel Alfa sustine ca nu a fost chemat niciodata la DNA si nici instiintat oficial ca ar avea vreo calitate oficiala in vreun dosar penal. El o acuza pe Elena Udrea ca a urmarit sa il discrediteze pentru a bloca retrocedarea patrimoniului sindical.

Avem un premier de stanga, un guvern pe jumatate de stanga. Sunteti multumit de politica lor?

Faptul ca exista un partid care se declara de stanga nu inseamna ca si programele reflecta ideologia asumata. Partide liberale aplica masuri socialiste, iar socialistii masuri liberale. Va marturisesc ca suntem, ca sa fiu diplomat, usor dezamagiti in privinta capacitatii actualului si fostului Guvern Ponta, pentru ca probleme prioritare nu au fost rezolvate si unele nici macar puse pe agenda de dezbateri publice si sociale.

Care ar fi aceste prioritati ratate?

Ma refer in primul rand la politica de ocupare si creare de locuri de munca. Apoi, este vorba despre masurile de relansare economica, pe care o astepta toata lumea. Valorile pozitive inregistrate pana acum au fost mai mult elemente conjuncturale, rezultate din anumite tipuri de structuri de productie, de exemplu exportul masiv de masini. Sigur ca asa ceva ne bucura, dar nu da siguranta unei dezvoltari economice structurale care sa permita o crestere ritmica si sigura a economiei.

Care ar fi principalele masuri pe care Guvernul ar trebui sa le ia?

Cea mai importanta este politica legata de energie, fie ca vorbim de energie verde, electrica, gaz. Cea mai rea nici nu este lezarea bugetului individual, ci lezarea unor sectoare de activitate si, implicit, a locurilor de munca pe care acestea le contin. Se produc delocalizari, deci plecarea unor intreprinderi din Romania, spre Est de obicei, asa cum s-a mai intamplat in 2000-2004 cand structura textile-pielarie a migrat catre Est.

Al doilea capitol profund nemultumitor este dialogul social, mai ales fiind vorba despre un partid social-democrat. Ne-am fi asteptat ca dialogul cu actorii sociali sa fie mult mai cu substanta si mai frecvent. Avem legea 62 a dialogului social care constituie consiliul national tripartit pentru dialog social tripartit - patronate, sindicate, guvern - si care trebuie sa se reuneasca trimestrial pe subiecte majore.

De cand nu s-a reunit acest consiliu?

Din septembrie anul trecut, ceea ce nu e normal, mai ales ca suntem intr-o situatie de criza. Guvernul a facut greseli elementare pe care le putea evita daca ar fi discutat cu partenerii sociali. Va dau doar un exemplu recent: vestita ordonanta 55, cu impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii pentru sefi.

In principiu, noi sustinem impozitarea diferentiata. Dar o masura ce se voia pozitiva s-a transformat intr-una penalizatoare impotriva tuturor pentru ca foloseste terminologie fara sa se uite in cadrul normativ national.

Cand spui conducator de unitate, nu sunt doar directori generali, ci de la sef de echipa pana sus. Am un sef de birou, sau un sef de echipa intr-o intreprindere privata, toti vor fi penalizati in caz de disponibilizare.

Dar inteleg prevederile ordonantei nu se vor aplica pana la urma pentru mediul privat.

Nu se poate. Codul fiscal este unic, altfel cazi in capcana discriminarilor. Nu poti sa ai un cod fiscal pentru unii si alt cod fiscal pentru altii. Daca ar fi existat dialog social, noi am fi putut sesiza ca e in neregula si puteam gasi o alta solutie.

O a treia problema majora este lipsa punerii in practica a unor promisiuni ferme facute de partidele din coalitia de guvernare fata de partenerii sociali.

Promisiuni din campania electorala?

Nu, in campania electorala au fost reiterate. In februarie 2011, a fost semnat un acord de toti cei trei presedinti din cadrul USL, deci inclusiv de actualul prim ministru, impreuna cu patru organziatii patronale si confederatiile sindicale reprezentative. Liderii USL isi luau angajamentul sa promoveze de urgenta si pe un text agreat cu partenerii sociali cadrul legislativ legat de piata muncii, codul muncii, legea contractelor, legea conflictelor de munca, legea CES.

In august 2012, li s-a inaintat liderilor USL, la putere deja, un text, semnat pagina cu pagina, legat de acest lucru, cu avizul organizatiei internationale a muncii. Si totusi nu s-a facut nimic si impresia mea este ca se trage de timp. Din partea unui partid social democrat, este surprinzator. Si nu este singurul lucru surprinzator.

Orice partid social democrat din lume atunci cand se instaleaza la putere in cadrul unei coalitii da prima batalie pentru a pune mana pe Ministerul Muncii. Ei bine, socialistii romani s-au repezit la ministerele cu bani si au lasat Ministerul Muncii.

Sunt multi cei care spun ca d-na Campeanu are o viziune destul de socialista.

D-na Campeanu nu are politici, are tente populiste. De exemplu, este complet anormala pozitia domniei sale in privinta indemnizatiilor pentru mame, de fapt pentru copii, pentru ca parintele nu contribuie expres la un fond anume pentru aceasta indemnizatie. Fiind pentru copii, cum ei sunt egali conform Constitutiei, ar trebui sa avem o politica unitara.

Apoi este vorba despre politica de natalitate. Daca vrem sa pastram aceeasi structura a societatii, acelasi raport dintre populatia majoritara si minoritati, toate minoritatile, ar trebui sa avem, potrivit unui studiu al Academiei Romane, o natalitate de 2,18. Ca politica asta inseamna sa incurajez ca toate familiile sa aiba 2 copii, deci pentru primul copil dai 100, pentru al doilea 150, pentru al treilea 75, iar pentru al patrulea nu mai dai nimic.

Asta inseamna o politica in functie de tinta propusa.

Apoi, o mama angajata este generatoare de locuri de munca, la cresa, gradinita sau acasa. De ce sa stimulez o persoana care un aport mare in PIB, sa zicem o femeie cu 5.000 de lei pe luna, sa stea acasa, in loc sa o stimulez sa revina la munca si sa creeze locuri de munca? Acestea sunt contradictii de politici, nediscutate cu partenerii sociali.

Sunt singurele politici contradictorii? Are Guvernul in general politici coerente, are viziune?

Nu, asta e problema, lipsa de viziune. Nu exista o proiectie care sa reflecte politicile publice. Sa va dau un exemplu. Avem o situatie absolut anormala. Avem 4,3 milioane de salariati din care aproape 2 milioane, desi sunt persoane active, primesc asistenta sociala. De ce o persoana activa sa primeasca ajutor social?

Cu alte cuvinte cu mana dreapta da bani la stat, cu stanga ia o parte inapoi.

Asta inseamna ca aranjamentul politic la constructia socio-economica nu este corect, undeva avem dezechilibre compensate artificial care dau o dependenta fata de stat pentru ca moralmente cetateanul sa simta controlul puterii asupra lui.

E o chestiune centralist comunista. De aici lipsa libertatii individului. Cati oameni isi cunosc drepturile? Cati isi cunosc libertatile? Se invata asa ceva in scoala? Eu nu zic ca religia nu e importanta, dar si aceste drepturi sunt esentiale pentru a avea un cetatean cu adevarat activ. Dar nu se doreste asa ceva. Se doreste o masa amorfa obedienta.

Vorbeati de relansarea economica ratata de Guvern. Care ar fi masurile pe care dvs le asteptati pentru aceasta relansare?

Exista doua categorii, masuri care costa si masuri care nu costa. Cele costisitoare sunt de exemplu facilitatile pentru anumite sectoare de activitate care sa devina atractive pentru investitorii straini si romani. De exemplu, energia verde. Dar a fost prost aplicata, pentru ca nici stalpii de fier beton nu sunt facuti in Romania, deci nu a fost creata o industrie pe orizontala care sa produca in Romania de la stalpi, la elice, motoare. Noi importam totul.

Masurile costisitoare care ar fi?

De exemplu, somajul tehnic. Intreruperea relatiei de munca inseamna o rupere a unei relatii greu de refacut. Si atunci imparti in trei efortul pentru a mentine aceasta relatie. Angajatorul plateste 75% din salariul net al persoanei respective si se angajeaza sa nu o disponibilizeze un an, statul pierde contributiile directe legate de acest venit si ii considera salariatului continuitate in munca, iar salariatul pierde un sfert din salariu. Dar de fapt castiga toata lumea.

Este un sistem aplicat in Franta, in Germnaia, de exemplu. Nu numai sindicatele cer aceasta formula, ci si angajatorii, Guvernul nu vrea, pe o mentalitate pur contabila, desi in 2010, cand s-a aplicat somajul tehnic, pe bugetul consolidat a existat un castig de 700 de milioane de lei.

Problema e ca nu am ajuns cu Guvernul nici macar la nivelul unor discutii concrete, aplicate. E "nu" a priori, fara nicio justificare.

Apoi, Guvernul are o mare problema de predictibilitate si stabilitate a sistemului. Ea descurajeaza inclusiv investitorii si nu ne avantajeza nici pe noi, sindicatele. Toata lumea vrea sa isi faca un business plan, numai Guvernul nu vrea.

Nu sunteti foarte bagati in seama de guvernanti. Pare ca nu se mai tem de miscarea sindicala. Nu vi se se pare ca miscarea sindicala s-a inmuiat cumva, fata de anii '90?

Aceasta este mai mult o perceptie a presei. In aprilie 2011, am scos pe 65 de mii de oameni impotriva Codului Muncii. Nici in strainatate nu poti sa tii pe loc 65 de mii de oameni, 5 ore. E ucigator.

Dar in Grecia, in Franta, in Spania au iesit sute de mii.

Grecii si spaniolii sunt mai revolutionari. Francezii au iesit un milion in toata Franta si noi in toata Romania am iesit 300 de mii. Dar exista o problema, o anumita tendinta de birocratizare ingrijoratoare a sindicatelor, nu mai avem lamurirea de la om la om. Asta e o greseala fundamentala.

Dar baronizarea miscarii sindicale?

Exista o anumita acumulare care poate avea mai multe explicatii. Liderii au fost folositi pentru imaginea lor publica, inclusiv de catre partidele politice. Imi amintesc ca prin '90, Mitrea zicea ca nu conteaza pentru ce esti in ziare, de bine, de rau, dar trebuie sa fii pe prima pagina cat mai des.

Baroniada e perceputa prin cateva persoane, nu exista padure fara uscaturi. Cand modelele sunt deformate, corupte, automat corup si in jos, iar asta e valabil si in structura sindicala. Daca un lider de sindicat de intreprindere face cine stie ce prostii, oamenii ce zic? Daca liderul nostru a facut asa, Hossu, lider de confederatie, ce o face? De o mie de ori mai mult. Ca sa corectezi asa ceva, sanctiunile trebuie sa fie pe masura.

In momentul acesta aveti dosar penal la DNA?

Nu stiu. Nu am fost chemat niciodata. Nu am nicio hartie oficiala ca as avea vreo calitate. DNA s-a autosesizat in dosarul Petcu. In procesul verbal de autosesizare apare si numele meu. Dosarul a fost splitat o data si inca o data. Nu am fost chemat niciodata in niciunul dintre aceste dosare.

Ati reclamat la inspectia judiciara doi procurori care v-au implicat in dosar. Ati primit raspuns?

Mi s-a raspuns ca sunt foarte buni. Si inca foarte repede, in 12 zile am primit un raspuns documentat pe 18 pagini, dupa care din 3 in trei luni aparea cate o revenire, fara ca eu sa mai fi facut vreun demers. Mie de ce mi-a sarit murstarul? Am aflat ca d-na Udrea facuse un task-force interministrial intre ministerul ei, al Dezvoltarii, si cel al Justitiei, pentru a anula prevederea legala de retrocedare a patrimoniului sindical.

Una dintre masuri era si denigrarea liderilor. Ca o paranteza, seful Miscarii Populare, Marian Preda, a scris o carte in care spune ca denigrarea liderilor este calea ideala de distrugere a miscarii sindicale.

Migratia liderilor sindicali catre politica v-a ajutat sau, dimpotriva, v-a facut un deserviciu?

Sunt vreo 40 de astfel de cazuri la nivel national. Nu ne-a folosit, dimpotriva. Nu este un rezultat al evolutiei unei societati democratice, care sa fi ajuns la concluzia ca o colaborare dintre politica si sindicate e utila. Cand esti membru de partid, esti supus disciplinei de partid, iar partidul are alte obiective decat o organizatie sindicala. Cand porti doua sepci in acelasi timp, mesajul transmis nu e clar. Nu mai stie omul de sub care sapca vorbesti. De sub cea sindicalista sau de sub cea de partid.

Apoi au fost foarte mici elementele de ajutor efectiv pe care fostii si actualii lideri de sindicat ajunsi parlamentati le-au adus in domeniul relatiilor de munca. Si au pus un director la fabrica de unde veneau, dar asta nu rezolva probemele de fond.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Cartel Alfa Bogdan Hossu, #dialog social politici sociale indemnizatie mame, #somaj tehnic , #sindicat