Ziare.com

CES va trimite marti guvernului solicitarea de modificare a scrisorii de intentie

Luni, 17 Mai 2010, ora 20:21

   

CES va trimite marti guvernului solicitarea de modificare a scrisorii de intentie
Consiliul Economic si Social (CES) va redacta si va trimite Guvernului Romaniei, cel mai probabil marti, o solicitare de modificare a scrisorii de intentie, urmand ca o noua intalnire a plenului Consiliului sa aiba loc pe 25 mai, a declarat, presedintele CES, Florin Costache.

"Urmeaza ca maine (marti, n.red.) sa trimitem guvernului o scrisoare, asa cum a fost convenit astazi (luni, n.red.) in sedinta plenului Consiliului Economic si Social, iar raspunsul il asteptam pana martea viitoare, cand ne vom reintalni in plen", a spus Costache.

Acesta a precizat ca votul dat luni in CES nu este suficient pentru a "forta" guvernul sa renegocieze memorandumul convenit cu FMI si a subliniat ca executivul poate trimite Fondului memorandumul in forma actuala.

CES a decis luni sa solicite Guvernului elaborarea unei noi scrisori catre FMI, dar al carei continut sa fie discutat in prealabil cu partenerii sociali. Decizia a fost luata la propunerea liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Pozitia CES va fi formalizata printr-o scrisoare ce va fi adresata Guvernului.

CES nu a reusit sa dea un aviz favorabil sau negativ scrisorii de intentie elaborat de Guvern catre FMI deoarece nu s-au intrunit cele trei patrimi din voturi fie pro, fie contra, in conditiile in care sindicatele au votat pentru respingerea scrisorii, patronatele au votat pentru adoptarea cu amendamente, iar reprezentantii Guvernului s-au abtinut.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nu a dorit sa comenteze ce va face guvernul dupa ce scrisoarea catre FMI nu a primit aviz favorabil in plenul CES, insa a precizat ca Executivul va decide daca documentul urmeaza sa fie modificat sau nu. "Daca nu primim aviz favorabil, ne intoarcem cu textul in guvern", a spus Vladescu.

Liderul Cartel Alfa a amenintat ca sindicatele vor incepe un razboi de uzura cu guvernul, care va include mitinguri si greva generala, daca Executivul va trimite FMI scrisoarea de intentie fara modificarile cerute de partenerii sociali. "Acest razboi va fi pe termen nelimitat. Suntem dispusi sa mergem pana la capat si sa dam jos acest guvern, daca nu se va tine cont de solicitarea noastra", a declarat Hossu, dupa sedinta CES.

Sindicatele nu sunt de acord cu reducerea fondului de salarii la societatile cu capital majoritar de stat, in conditiile in care au avut loc deja disponibilizari, si nici cu reducerea pensiilor cu 15%, unde "s-ar putea accepta o micsorare diferentiata", potrivit lui Hossu.

"Guvernul ar putea redacta o noua scrisoare in termen de o saptamana, asa cum ne-a spus Ministrul Finantelor, iar apoi sa negocieze cu FMI un nou acord", a mai spus Hossu.

Sursa: rNews

Articol citit de 702 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor