Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

La un pas de greva, medicii avertizeaza: Se poate ajunge la situatii incontrolabile

Luni, 17 August 2015, ora 13:04
3370 citiri
La un pas de greva, medicii avertizeaza: Se poate ajunge la situatii incontrolabile
Foto: Arhiva Ziare.com

Starea de nervozitate a medicilor, care asteapta majorari salariale, este atat de mare incat se poate ajunge la situatii incontrolabile, iar daca nu va fi un consens in urma negocierilor, s-ar putea sa fie consecinte mai grave decat greva, a spus dr. Florin Chirculescu, dupa discutii la Ministerul Sanatatii.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Florin Chirculescu, a declarat, luni, dupa ce a discutat cu reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), ca trebuie luate hotarari inaintea termenelor legale prin care se poate ajunge la greva.

"Starea de nervozitate este atat de mare incat se poate ajunge la situatii incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decat greva, putem sa nu ajungem la un consens, dar asta inseamna ca peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici in spitale, s-ar putea sa mai ramana 6.000, ceea ce este o consecinta cu mult mai grava decat o greva", a spus dr. Florin Chirculescu, seful Sectiei de chirurgie toracica de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

El a precizat ca decidentii din sistemul sanitar trebuie sa majoreze salariile medicilor, pentru ca acestia sa poata desfasura o activitate in coditii normale.

S-a discutat despre salarii mai mari pentru toti medicii

Oficiali ai Ministerului Sanatatii au declarat, pentru Mediafax, ca la intalnirea de luni s-a discutat despre cresteri salariale, din toamna, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

"Se doreste ca aceste majorari sa se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru ca trebuie sa se discute cu Ministerul de Finante, dar aceste majorari vor fi substantiale", au spus sursele citate.

Mesajul medicilor a fost ca trebuie facut ceva in sistemul sanitar, iar ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, le-a transmis ca este de acord cu ei si ca nu trebuie sa uite ca au fost deblocate deja 5.000 de posturi.

In plus, ministrul Sanatatii le-a spus reprezentantilor medicilor ca oricum exista un calendar de majorari salariale si ca acestea sunt pentru tot personalul din sistem.

Disperati, medicii sunt in pragul grevei generale. Reactia ministrului Sanatatii (Video)

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, arata sambata, intr-o postare pe Facebook, ca se va intalni in aceasta saptamana cu reprezentantii sindicatelor din Sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul si ministrul de Finante, pentru a gasi solutii pentru majorarea veniturilor medicilor.

"Am observat, analizat si dezbatut problema salariilor medicilor si a personalului medical in fiecare zi de cand sunt la minister. Am vazut in aceste zile reactia medicilor si voi face tot posibilul ca meseria aceasta sa primeasca respectul cuvenit", a scris Banicioiu, in 15 august, pe reteaua de socializare.

Nicolae Banicioiu a mai aratat ca Ministerul Sanatatii a propus modificarea Legii Sanatatii pentru scoaterea medicului de sub statutul de functionar public.

Medicii ameninta cu greva generala

Peste 17.000 de persoane inclusiv medici au aderat la un grup de initiativa creat pe Facebook, in care discuta despre deblocarea situatiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar si despre o posibila greva generala.

Medicii se revolta: Ce se poate intampla de la 1 septembrie

Grupul "Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!" numara peste 17.200 de membri, inregistrandu-se in permanenta membri noi. "Solicitam eliminarea statutului de functionar public al medicului si salarii decente", se arata in prezentarea grupului.

Membrii sai discuta despre situatia din sistemul sanitar de stat, referindu-se la aspecte precum salariile mici, infrastructura invechita, lipsa medicamentelor si materialelor sanitare, precum si folosele materiale primite de la pacienti, declarate recent ilegale.

Pe grup este promovata si o petitie lansata de Grupul de initiativa pentru un act medical de calitate pe petitieonline.com si semnata pana in prezent de peste 1.700 de persoane.

In petitie se vorbeste despre "degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din tara noastra". "Cadrele medicale parasesc masiv tara, pacientii sunt profund nemultumiti de modul in care sunt tratati in sistem, decidentii sunt ezitanti, fara o strategie clara, sindicatele murmura ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace si tacerea tuturor devine asurzitoare, complice si vinovata", arata initiatorii.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a criticat, vineri, decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a dispus ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, fiind asimilati functionarilor publici.

"Nu pot sa spun cat este de frustrant pentru un medic sa se simta dependent de o atentie, de un cadou, de o donatie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situatie frustranta pentru toti medicii care lucreaza in Romania. Toti medicii vor spune ca veniturile lor sunt dependente de aceasta forma de finantare", a spus presedintele CMR, Gheorghe Borcean.

El a atras atentia ca medicii sunt primii care nu mai doresc mentinerea acestui sistem - "dependenta de o situatie neconforma care oricand poate fi considerata penala".

E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat

Medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare, potrivit deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), publicata pe 5 august in Monitorul Oficial.

Reactia unui student la Medicina dupa decizia Inaltei Curti: Sa lucrez intr-o cocina de spital pentru banii astia?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#medici greva generala, #medici spital negocieri Ministerul Sanatatii, #salarii majorate medici , #sindicat