Sindicate corupte, functionarime obtuza. Taiati-le aripile, daca vreti sa schimbati tara!

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 04 August 2016, ora 07:52
13734 citiri

Chiar daca in acest Guvern ar fi si oameni care ar incerca sa schimbe ceva - am mai scris despre aceste tentative - nu au nicio sansa in fata birocratiei obtuze, cu carnet de partid, care a ocupat ministerele.

Legea functionarului public, in loc sa creeze un corp de tehnicieni care sa sprijine activitatea demnitarilor numiti politic, a dus la o politizare mascata a intregului aparat din administratie.

Demiterea unui functionar public este aproape imposibila. Ministerele, prefecturile si agentiile de stat sunt compuse din straturi de apparatchiki din diferite partide, straturi formate la fiecare schimbare de guvern.

A fost Adrian Nastase la putere, intre 2001 si 2004, ministerele s-au umplut de pesedisti. A venit Tariceanu, in ministere au preluat puterea liberalii cu diploma de inalt functionar public, iar pesedistii au trecut in esalonul doi, dar nu au plecat. Si, tot asa, pana la ultima guvernare Ponta.

In loc sa avem profesionisti, avem o casta care se serveste pe ea insasi, refractara la orice schimbare. Ma uit, cu o oarecare mila, la ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, care nu a reusit nici in ziua de azi sa debarce "managerul" de la spitalul de oftalmologie Bucuresti, in pofida abuzurilor evidente care s-au produs la acel spital.

Guvernul Ciolos s-a lovit in aceasta birocratie si acum se plange ca nu poate face reforme. Dar acest Executiv a gresit, de la inceput, pentru ca a incercat sa le cumpere bunavointa.

In aprilie, ministrul Economiei, Costin Borc, a majorat, prin ordonanta de urgenta, salariile subalternilor sai. Cu nu mai putin de 40%.

In iunie, la cateva luni dupa ce le-a facut acest cadou, domnul Borc se plangea: "Eu nu pot sa demit pe nimeni din minister. As putea la finele anului, e in ianuarie. Si va fi alt ministru, sa il evalueze si sa-i spuna ca nu e bun. As zice asa: o treime ar vrea sa faca lucruri, o treime sunt neutri, nu-i intereseaza deloc, si aia care pun talpi. Ascund hartii".

Sunt managerul unei companii din Texas, cred ca am suficienta experienta si as fi putut sa spun de la inceput ca asa va pati ministrul Borc. Subordonatii i-au luat banii si nu au miscat un deget, pentru ca stiau ca nu se poate atinge de ei.

Ceea ce ar fi trebuit sa faca Guvernul Ciolos era sa isi asume o confruntare cu sindicatele, o pepiniera de politicieni dubiosi, incepand cu Miron Mitrea si terminand cu Victor Ciorbea sau Catalin Croitoru, fost lider al sindicatelor din educatie, azi senator PSD.

Sindicatele din Politie pot fi studiu de caz: au iesit in strada, manipulati de Antena 3, au protestat cu pistolul la cingatoare, iar recent unul din lideri a fost plasat in arest la domiciliu.

Executivul ar fi trebuit sa schimbe Legea functionarului public, astfel incat sa poata sa-i dea afara, fara prea multe complicatii, pe politrucii leneviti in rele si ascunsi prin aparatul de stat.

Dupa opinia mea, starea economiei romanesti justifica o ordonanta de urgenta care sa reteze din puterile excesive ale sindicatelor si functionarimii. Tehnocratii ar fi trebuit sa aiba curajul lui Margaret Thatcher, cea care a slabit puterea prea-puternicelor sindicate britanice si nu s-a temut sa se confrunte cu ele.

N-a fost o victorie a dreptei impotriva stangii, a fost o victorie pentru economia britanica. BBC afirma, la moartea lui Thatcher, ca reducerea puterii sindicatelor si privatizarea care a urmat au dus la o adevarata revolutie industriala. Laburistul Tony Blair nu s-a atins de legislatia emisa de Thatcher, in pofida presiunii sindicatelor.

Din pacate, cu Vasile Dincu in postul de vicepremier responsabil cu reforma administratiei publice, directia in care merge acest guvern este gresita.

Sindicatele, conduse de niste personaje care mie imi amintesc de Jimmy Hoffa - uitati-va pe declaratiile lor de avere, care arata "venituri" lunare de pana in 7.500 de euro pe luna - isi impun vointa.

Nici macar scandaloasa decizie luata de liderul sindical Liviu Pop - pus interimar la Educatie, in 2012, pentru a-l salva pe Victor Ponta de acuzatiile de plagiat - prin care cotizatiile catre sindicat erau automat retinute din salariile cadrelor didactice nu a fost schimbata.

Si un detaliu suplimentar: un grafic publicat recent de catre Consiliul Fiscal arata ca 30% dintre angajatii romani lucreaza in sectorul bugetar. In SUA sunt doar 16%. Doar in Norvegia, Danemarca si Suedia situatia este mai rea.

Acesti apparatchiki care au ocupat administratia de stat si se cred eterni in functii fara sa faca nimic trebuie scosi din sistem. In mare viteza. Mii de tineri dornici sa reformeze Romania, multi cu studii in strainatate, sunt pregatiti sa le ia locul. Ar fi momentul ca Guvernul Ciolos sa le faca loc, daca vrea sa puna bazele unor schimbari temeinice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coruptie sindicate, #sindicalisti coruptie, #functionari publici coruptie , #sindicat