Despre sindicat

Sindicatele sunt constituite în scopul apararii drepturilor prevazute în legislatia nationala, în pactele, tratatele si conventiile internationale la care România este parte, precum si în contractele colective de munca si promovarii intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor acestora.

Organizatiile sindicale

Organizatiile sindicale sunt constituite de persoane încadrate în munca si functionari publici, fiind nevoie de cel putin 15 membri, persoane din aceeasi ramura sau profesiune. Organizatiile sindicale sunt independente fata de autoritatile publice, de partidele politice si de patronate.

Organizatiile sindicale apara drepturile membrilor lor, ce decurg din legislatia muncii, statutele functionarilor publici, contractele colective de munca si contractele individuale de munca, precum si din acordurile privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici, în fata instantelor judecatoresti, organelor de jurisdictie, a altor institutii sau autoritati ale statului, prin aparatori proprii sau alesi.

Sindicatul

Sindicatul are dreptul sa foloseasca mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de solutionare a litigiilor prin mediere, arbitraj sau conciliere, petitia, protestul, mitingul, demonstratia si greva, potrivit statutelor proprii si în conditiile prevazute de lege.

Organizatiile sindicale apara drepturile membrilor lor, ce decurg din legislatia muncii, statutele functionarilor publici, contractele colective de munca si contractele individuale de munca, precum si din acordurile privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici, în fata instantelor judecatoresti, organelor de jurisdictie sau a altor institutii, potrivit legii.

Sindicatele au dreptul de a formula actiune în justitie în numele membrilor lor, fara a avea nevoie de un mandat expres din partea celor în cauza. Actiunea nu va putea fi introdusa sau continuata de organizatia sindicala daca cel în cauza se opune sau renunta la judecata.