Modificarile salariale, criticate de sindicate - Lumea va iesi in strada. Daca nu intelege, Guvernul va trebui dat jos

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 21:46
13745 citiri
Modificarile salariale, criticate de sindicate - Lumea va iesi in strada. Daca nu intelege, Guvernul va trebui dat jos
Foto: captura Tv

Propunerea Guvernului privind cresterile salariale in sectorul bugetar sunt de neacceptat si de neinteles, in conditiile in care peste tot se spune ca economia merge, iar cei care avanseaza astfel de propuneri nu s-au gandit deloc la inechitatile care apar, a declarat, duminica seara, pentru News.ro, presedintele CNSLR Fratia, Leonard Barascu, avertizand ca vor incepe miscari sindicale.

Conditii dure puse de Guvern pentru crestera cu 19% a salariilor bugetarilor

"O astfel de propunere este extrem de deranjanta. Nu stiu cum isi permit dupa ce Ponta zicea ca da 25 la suta. Cum vii acum si dai 25 de lei pe an? Nu se poate asa ceva. Peste tot spunem ca merge economia, dar banii nu merg la cei care ar trebui", a declarat liderul sindical.

Presedintele CNSLR Fratia reclama si faptul ca pentru un subiect atat de important nu a fost convocat Consiliul Sindical Tripartit, precizand ca sindicalistii au fost convocati doar la cateva discutii privind salariul minim.

"Cand refuzi trei propuneri de bun simt privind Legea salarizarii si vii acum sa spui ca nu sunt bani, este evident ca lumea va pleca si va iesi in strada, pentru ca nu se poate asa ceva. (...) Ce se intampla de la 1 mai cand o femeie de serviciu va lua cat un medic? Nu s-au gandit deloc la faptul ca inechitatile trebuie rezolvate. Cand si cum vor face asta?", a spus Barascu, adaugand ca in contextul acestei propuneri este posibil ca Guvernul sa nu mai aplice nici Hotararea privind majorarea la 1.250 de lei de la 1 mai a salariului minim.

El a mai afirmat ca propunerea Guvernului ar fi avantajoasa pentru mediul privat, dar ar fi un dezastru pentru sectorul public.

"Mai au cinci luni de guvernare si ne fac program pana in 2020?", a concluzionat liderul sindical.

Blocul National Sindical: Se joaca de-a salarizarea in sistemul bugetar

Si presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin (foto), a declarat, duminica seara, pentru News.ro, ca varianta avansata de Guvern privind cresterile salariale este de fapt "un test" si considera ca membrii Guvernului "nu sunt in stare, nu au curaj, unii nici nu pot, si atunci se joaca de-a salarizarea in sistemul bugetar".

Liderul sindical crede ca ceea ce face Guvernul "sunt teste" si ca, in realitate, membrii Executivului sunt incapabili sa regandeasca si sa proiecteze o reforma a sistemului public din Romania.

"Politica salariala in sectorul public este doar o componenta si, pe cale de consecinta, pentru ca nu pot reforma sistemul public, salarizarea devine o ecuatie imposibil de rezolvat. Vehiculeaza mai multe variante de lucru si scot spre testare o varianta de lucru in care vor sa arunce in carca partii sindicale raspunderea pentru nereusita demersului lor", a precizat Costin.

In opinia sa, propunerea ca vreo patru ani salariul minim la nivel national sa ramana la un nivel extrem de scazut nu face decat sa asmuta salariatii din privat impotriva celor din sectorul public, care, ca si medie, sunt mai bine platiti decat cei din privat, intrucat salarizarea in sistemul bugetar actual "e vraiste, cu discrepante uriase".

"Nu putem fi de acord cu mentinerea salariului minim, timp de patru ani la un nivel extrem de scazut, pentru ca favorizeaza marele capital, caruia deja i s-au facut cadouri de miliarde de euro prin modificarile de cod fiscal care au intrat in vigoare in 2016, altele care vor intra in 2017.

Patru ani de acum incolo, Romania isi propune sa consolideze o economie bazata pe salarii mici si foarte mici, mai ales in sectoul privat, pentru ca asa cum arata lucrurile azi, cand ai peste 40 la suta din total salariati platiti la salariul minim sau sub, mentinerea la nivel scazut nu va face decat sa continue sa impinga de la spate forta de munca calificata si cea tanara, indiferent de nivelul de calificare, si vor continua sa migreze.

In contextul evolutiei demografice actuale, asta ar insemna dezastru pentru sistemul de securitate sociala din Romania", considera liderul BNS.

El a mai amintit ca Romania are o mare masa de salariati platiti cu salariul minim, dar are un sistem public in care sefimea, elitele, cohortelet de consilieri numiti de toate partidele politice parlamentare castiga sume foarte mari de bani.

"Reforma pe care o cer eu ar fi presupus o munca serioasa, ar fi insemnat audit institutional pe fiecare componenta institutionala in parte, simplificarea unor organigrame incarcate excesiv cu clientela, reducerea semnificativa a numarului de sefi. Nu sunt in stare, nu au curaj, unii nici nu pot si atunci se joaca de-a salarizarea in sistemul bugetar", a spus Dumitru Costin.

Cartel Alfa: Propunerile Guvernului sunt de neacceptat

Propunerile Guvernului privind salarizarea sunt distructive si de neacceptat pentru piata muncii, a declarat, duminica seara, pentru News.ro, si presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, precizand ca, daca aceasta varianta va fi mentinuta, Guvernul va trebui dat jos.

Liderul Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" considera ca propunerea Guvernului de majorare a salariilor bugetarilor, in medie, cu 20 la suta, dar cu mentinerea salariului minim la un nivel foarte scazut, de 1.350 de lei pana in 2020, este "o prostie" si nu va fi acceptata de partea sindicala.

Bogdan Hossu sustine ca astfel de masuri ar fi distructive pentru piata muncii, iar daca Guvernul nu va intelege acest lucru, va trebui dat jos.

Guvernul a propus sindicatelor o formula de majorare a salariilor bugetarilor in medie cu 19%, dar cu o conditie: limitarea drastica a ritmului de crestere a salariului minim brut, cu transe anuale de cate 25 de lei, astfel incat acesta sa ajunga la 1.350 lei doar in 2020, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Diferentiat pe sectoare de activitate, cresterea salariala este cuprinsa intre 1% si 42%.

Incepand cu 1 mai anul acesta, salariul minim va urca la 1.250 de lei, in baza unei hotarari deja aprobate de Guvern.

Cresterile salariale in medie de 19% vizeaza 1,2 milioane de bugetari, iar majorarea salariului minim are efect asupra a 5 milioane de angajati din economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#sindicate reactie legea salarizarii, #sindicate resping inghetare salariu minim , #sindicat