"Sindicalism cu burta plina" - De ce nu mai avem o miscare sindicala puternica? - Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Iulie 2013, ora 12:36
4828 citiri
"Sindicalism cu burta plina" - De ce nu mai avem o miscare sindicala puternica? - Dezbatere Ziare.com

In ultimii ani, in societatea romaneasca vocea sindicatelor aproape ca nu se mai aude. Desi au fost luate masuri dure de austeritate, sindicatele nu au reusit sa organizeze decat miscari modeste, unele cu aer de iesire la plimbare, sfarsite cu cantece si dansuri.

De la sute de mii de oameni in strada si greve de saptamani intregi in anii '90, sindicatele nu mai reusesc sa mobilizeze decat cateva mii si nu mai par sa sperie pe nimeni. Se anunta un nou val de disponibilizari caruia nu prea are cine sa se opuna.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spunea intr-un interviu acordat Ziare.com ca Guvernul, desi cu o componenta de stanga foarte puternica, a blocat practic dialogul social si nu mai invita reprentantii sindicatelor la discutii.

Este un semn clar ca guvernantii nu se mai tem de miscarea sindicala, aceea care in anii '90 a dat mare bataie de cap guvernelor.

Sociologul Alfred Bulai considera ca este vorba despre o disfunctionalitate a societatii romanesti, in acest moment dezechilibrata: "In orice societate ar trebui sa existe o miscare civica puternica, miscarea sindicala fiind una dintre fatetele ei. Nu este vorba despre proteste, este vorba despre mentinerea unui echilibru al societatii.

Noi acum discutam despre Constitutie, regionalizare, teme care nu-i privesc doar pe politicieni. N-am auzit ca sindicatele sa organizeze dezbateri serioase, nu e vorba doar despre proteste. Sunt o mie de actiuni pe care ar trebui sa le faca. Si atunci e greu sa ai o guvernare eficienta din punctul de vedere al echilibrului democratic al absentei exceselor. "

Alfred Bulai a explicat pentru Ziare.com de ce in ultimii 10 ani forta miscarii sindicale a scazut dramatic: "In anii '90, sindicatele au beneficiat de un entuziasm social care le pemitea sa nu mai faca ele insele mare lucru. Sa nu uitam ca miscarea sindicala a si dezamagit prin multe modalitati - lideri sindicali intrati in politica, sindicate care au cochetat cu politica. In plus, miscarea sindicala nu este foarte innoita, liderii sunt aceiasi de 15-20 de ani.

Miscarea sindicala din anii '90 s-a bazat pe marile companii ale statului, astea s-au cam dus, iar in mediul privat sunt firme mici si nu prea exista sindicate."

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, recunoaste o anumita birocratizare a miscarii sindicale, dar pune o oarecare scadere a intensitatii miscarilor pe seama pragmatismului: "Din ce in ce mai putini oameni sunt dispusi sa piarda o zi munca pentru o actiune sindicala, manifestatie, greva. O zi de neplata inseamna 5% din venitul lor. Daca sindicatul nu va reusi sa acopere macar partial aceasta piedere, dintr-un fond de greva, nu vom putea face nimic.

In SUA, dupa 100 de ani de sindicalism, si-au permis sa le dea pe ziua de greva mai multi bani decat pe una de munca".

Bodgan Hossu a apreciat, pentru Ziare.com, ca exista o nemultumire raportata la gradul de asteptare, oamenii asteapta ca dupa miting sa fie rezolvata problema: "Nu e asa. Mitingul deschide dialogul social care conduce la un compromis. Si decidentii politici au cazut in capcana mentalitatii comuniste: cainii latra, ursul trece. Dar pe termen lung asta creeaza neincrederea intr-un sistem care nu raspunde la semnalele de avarie, iar cetateanul considera ca singura solutie este sa-si faca singur dreptate, singur ca individ sau o comunitate mica. Dar asta dezechilibreaza societatea."

Pe de alta parte, liderul FSLI, Marius Nistor, sustine ca miscarea sindicala nu s-a diminuat. Spre deosebire de Bogdan Hossu, Marius Nistor sustine ca guvernul actual este foarte deschis dialogului social. "Nu e vorba despre o scadere a intensitatii miscarii sindicale, ci de faptul ca avem de-a face cu un guvern care este foarte deschis catre dialogul social si respecta regulile dialogului social. Exista nemultumiri, dar ele pot fi rezolvate prin negocieri.

Profesorii sunt la fel de hotarati, nu s-a schimbat nimic, asteptam sa se finalieze modificarile legislative care sa fie in concordanta cu ceea ce dorim noi", a declarat Marius Nistor pentru Ziare.com.

Fost lider al CNSLR Fratia si actual deputat PSD, Miron Mitrea constata la randul sau imblanzirea miscarii sindicale: "eu sunt credincios, dar nu pot sa nu vad: daca se taie salariile cu 25%, in cazul profesorilor chiar cu 50%, am avut in strada 3.000 de profesori si 150 de mii de oameni la Iasi sa se duca la moaste. Asta e Romania. Oamenii asteapta sa li se rezolve problemele. Si atunci nici sindicatele, cu binele si cu greselile lor, nu mai au baza.

In anii '90, era alt spirit. Eu am facut doua-trei mitinguri sau greve ca am vrut eu. Restul le-au vrut oamenii, impingeau de la spate. Stiam sa-i mobilizez, dar aveam ce sa mobilizez".

In opinia lui Miron Mitrea, sindicatele trebuie sa fie puternice, dar nu prea puternice pentru a nu periclita dezvoltarea industriei. Ele trebuie sa fie un negociator serios, ceea ce nu se intampla acum.

"De ce nu e asa? Au si liderii vina lor. S-au cam imburghezit si ei, nu poti sa faci sindicalism cu burta plina. Eu cand am simtit ca incep sa nu mai am vigoare, am plecat. Daca un lider sindical se scoala dimineata si nu are chef sa iasa pe strada sa sara la guvern, nu are ce cauta acolo. Sindicalismul soft, galben nu foloseste nimanui, creeaza doar o clasa de smecheri la sindicat", ne-a mai declarat Miron Mitrea.

Ziare.com te invita la dezbatere. Mai ai incredere in miscarea sindicala? Te simti reprezentat de ea? Ce ai astepta de la liderii de sindicat si ce te dezamageste la ei?

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#sindicate proteste locuri de munca, #lideri sindicali , #sindicat
Comentarii
Poza VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
rank 5
Pentru că în afară de partide -găști criminale- și mafie transparti-