Martie incepe cu proteste majore. Zeci de mii de oameni in strada, impotriva lui Ponta

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 12:27
9346 citiri
Martie incepe cu proteste majore. Zeci de mii de oameni in strada, impotriva lui Ponta
Foto: sindmp.org

Sindicalistii de la Dacia si BNS anunta proteste de amploare in prima decada a lunii martie, la care sunt asteptati sa participe zeci de mii de angajati nemultumiti de activitatea Guvernului Ponta

Astfel, in data de 5 martie, Sindicatul Automobile Dacia va organiza o adunare publica pe platoul Casei de Cultura din Mioveni, la care vor participa peste 10.000 de membri, se arata intr-un comunicat semnat de liderul sindical Nicolae Pavelescu si citat de Agerpres.

Printre nemultumiri se numara lipsa masurilor concrete pentru sustinerea pietei auto din Romania, nerespectarea promisiunilor guvernantilor cu privire la modificarea legislatiei muncii si decizia Guvernului de amanare a executiei tronsonului de autostrada Pitesti - Sibiu, considerat de sindicalisti ca fiind "de importanta deosebita pentru SC Automobile Dacia, pentru furnizorii sai si pentru Romania".

De asemenea, sindicalistii afiliati la Blocul National Sindical (BNS) au decis in data de 25 februarie 2014 sa iasa in strada in actiuni de protest organizate la nivel national ce vor fi organizate in prima decada a lunii martie. Programul protestelor va fi anuntat marti, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul BNS.

Protestele vor aduce in strada lucratori din toate sectoarele economice, deopotriva din companii private si din societati/regii/companii etc aflate in portofoliul statului, se mai precizeaza in comunicat.

"Decizia luata de delegatii la Consiliul BNS a fost generata de o serie de probleme grave ce afecteaza sectoare-cheie ale economiei, probleme pentru care Guvernul nu a stiut sau nu a vrut sa gaseasca rezolvare. Protestele au ca scop sa readuca in atentia clasei politice si a guvernantilor subiectele cu adevarat importante, cele aflate pe agenda Romaniei reale, si sa determine autoritatile sa ia masuri in regim de urgenta pentru solutionarea acestora", sustine conducerea BNS.

Infrastructura de transport, sectorul energetic, legislatia muncii - printre probleme

Printre problemele pe care sindicalistii le vor rezolvate urgent se numara investitiile in infrastructura de transport.

"Blocul National Sindical este reprezentantul lucratorilor din companiile Dacia Renault si Ford Craiova, insa are membri de sindicat si in societatile dezvoltate pe orizontala, cele care produc componente si subansamble auto. Autostrada Pitesti-Sibiu este vitala pentru ca cele doua platforme industriale sa isi mentina un nivel competitiv pe piata si sa asigure stabilitatea locurilor de munca si venituri decente pentru angajati. Industria dezvoltata pe orizontala este parte integranta din economia zonala si asigura un trai decent pentru aproximativ 150.000 de lucratori si familiile acestora.

Solicitam imperativ Guvernului sa ia masuri in regim de urgenta pentru a asigura constructia tronsonului de autostrada Pitesti - Sibiu, cu atat mai mult cu cat aceasta obligatie este prevazuta si in documentele programatice ale Uniunii Europene si cu atat mai mult cu cat ne sunt alocati bani europeni in acest scop prin Programul Operational Sectorial Transport 2014-2020", se arata in comunicatul BNS.

Sindicalistii acuza dur si direct Guvernul.

"Este inadmisibil sa risipim banii europeni pe proiecte fara impact economic si social din cauza lipsei de viziune strategica, este inadmisibil sa pierdem fondurile din cauza delasarii si lipsei de profesionalism a celor care ne conduc, si este inadmisibil sa ne facem de ras in toata Europa din cauza poftelor si mofturilor unor politiceni aflati temporar la putere. Avem de ales intre a satisface cateva mofturi si interese politicianiste si a face o prioritate dintr-o investitie care va securiza sute de mii de locuri de munca!", se mai arata in comunicatul BNS.

Un alt domeniu vizat este cel al energiei.

"Bataia de joc cu care este tratat sectorul energetic este un alt motiv pentru care inceputul primaverii ne va gasi in strada. Guvernul Romaniei se misca extrem de lent cand vine vorba sa ia decizii legate de acest sector, aproape cu rea-vointa, in conditiile in care vorbim de o zona de tine de siguranta nationala", acuza sindicalistii, reamintind ca BNS "a livrat autoritatilor propuneri de solutii la cheie pentru sectorul energetic, inclusiv cu surse de finantare si potentiali parteneri care pot sprijini o dezvoltare sustenabila, insa s-a lovit de dezinteres si de o lipsa de perspectiva ingrijoratoare".

In comunicat se mai subliniaza faptul ca "indiferent ca este vorba de zona extractiva, de zona de productie, de transport, de distributie sau de servicii, este inadmisibila lipsa aceasta de interes din partea Guvernului si fuga permanenta de decizii", in opinia BNS aceasta fiind o dovada ca "situatia actuala este convenabila unor grupuri de interese, unor 'baieti destepti' care profita financiar si care au legaturi stranse cu clasa politica".

Totodata, mii de sindicalisti vor iesi in strada pentru a protesta fata de "managementul defectuos al Companiei Nationale Posta Romana", fata de "deciziile lipsite de viziune, aproape iresponsabile, luate in legatura cu industria de securitate nationala reprezinta" si fata de "agresiunea publica permanenta la adresa CEC".

Premierul Ponta "sfideaza legea dialogului social"

"Intentia autoritatilor de a 'privatiza' Administratia Portului Constanta si de a crea astfel un spatiu propice pentru cresterea infractionalitatii economice se afla pe lista motivelor care au dus la decizia declansarii actiunilor de protest. In mod absurd, impotriva logicii si a practicilor europene, Guvernul intentioneaza sa scoata APC de sub autoritatea Ministerului Transporturilor si sa o mute in subordinea autoritatilor locale", se mai arata in comunicatul BNS, sindicalistii anticipand ca portul va deveni un "spatiu in care se vor aplica legile junglei".

Pe de alta parte, sindicalistii sunt decisi sa iasa in strada si din cauza nerespectarii angajamentelor in ceea ce priveste modificarea legislatiei muncii.

"Adaugam la aceasta atitudine si un dispret total fata de partenerii sociali infiintati, organizati si cu reprezentativitate la nivel national obtinuta conform prevederilor legale. Altfel decat dispretuitor nu putem califica gestul premierului Victor Ponta de a ignora organizatiile sindicale si patronale care discutau in cadrul Consiliului Tripartit strategia de ocupare si de a alege sa se intalneasca in schimb cu membrii unor asociatii si structuri patronale care sfideaza legea dialogului social!

Consideram ca a fost o mostra de dispret din partea premierului sa treaca pe langa o reuniune la care participau partenerii sociali legal constituiti ca sa stea la o sueta cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini si ai Camerei Americane de Comert", se mai arata in comunicatul citat.

In document se precizeaza ca la sedinta din data de 25 februarie a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social Presedintele BNS, Dumitru Costin, a informat plenul despre decizia de a fi declansate actiuni de protest, iar motivele au fost aduse la cunostinta partenerilor sociali prezenti la reuniune.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dacia protest 2014, #BNS proteste martie 2014, #proteste sindicate Guvern Ponta , #sindicat